tiistai 17. joulukuuta 2019

Otetaan joulunalusaika rauhallisestiKannattaisi ottaa joulunalusaika rauhallisesti. Minä kyllä laitan joulua aika lailla mutta kaikessa rauhassa ja hyvällä mielellä. Olen tehnyt jo pakasteeseen lanttu-, porkkana- ja punajuuri-sinihomejuustolaatikkoa. Olen leiponut joululeipää ja taatelikakkua. Teen vielä pipareita, joulutorttuja ja lasimestarin silliä. Aatonaattona teen rosollin. Ja tietty keksin vielä muutakin. Jouluna haluan syödä perinteistä jouluruokaa.


Kannattaa ottaa rauhallisesti, ettei käy näin:
Joulunalustuntoja on tutkittu tieteellisestikin. Saksalaistutkimuksessa selvitettiin joulun yhteyttä koettuun hyvinvointiin eri Euroopan maissa. Tutkimuksen mukaan ihmiset olivat keskimäärin vähemmän tyytyväisiä elämäänsä ja kokivat enemmän kielteisiä tunteita joulun alla ja heti sen jälkeen. Syyksi arveltiin esimerkiksi lahjastressiä ja sosiaalista painetta.

Poikkeuksena oli uskovaiset kristityt, jotka olivat tutkimuksen mukaan tyytyväisempiä elämäänsä joulun aikaan. Positiivisemmissa tunnelmissa olivat myös ne, joilla oli kotona asuvia lapsia. Myös kulutuksen vähentäminen oli yhteydessä parempaan hyvinvointiin.

Lähteet: Helsingin Sanomat 12.12.2019, kuvat omat

8 kommenttia:

 1. Niin hyviä sanoja ja hengitetään syvään, kun stressi ilmoittelee tulostaan.

  Ihana keksipurkki ja löytyy meiltäkin.

  Olet ollut todella ahkerana, herkulliselta näyttää.

  Sydämellistä tiistaita Marja. 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Olipa saatuma, että teillä on samanlainen piparipurkki. Minä löysin siitä viime joulun pipareita, jotka eivät olleet menneet miksikään. Ne ei tee meillä oikein kauppaansa, ja mietinkin, leivonko ollenkaan pipareita. Olen ollut rauhaisasti ahkera ja nauttinut joulun syötävien tekemisestä. Hyvää tiistaita sinullekin!

   Poista
 2. Kulutuksen vähentäminen tuo hyvää mieltä. Enkä ihmettele uskovaisten kristittyjenkään joulumieltä, heilläkin on arvot kohdallaan.
  Minä en tee mitään jouluvalmisteluluja 😁, täällä vaan makoilen ja lueskelen. Aattona syön vain suklaata 😊.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Eeva kommentistasi. Kannattaisi tosiaan vähentää kulutusta, niin ei olisi hirveää joulustressiä. Puurtamista ja syöksähtelyä kaupasta kauppaan. Me ollaan perheen kanssa sovittu monena jouluna, ettemme osta lahjoja. Toimii. Lahjaksi voi antaa vaikka yhteistä aikaa tai palveluita. Onnittelut sinulle siitä, että osaat vain nauttia itseksesi joulunalusajasta!

  VastaaPoista
 4. "Hiljaa hyvä tulee", sanotaan.
  Olet silti ennättänyt saada paljon aikaan.
  Kun lapset kasvavat, kulutuskin vähenee kuin itsestään <3
  Mahtavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Tosiaankin "Hiljaa hyvä tulee". Kaikessa rauhassa. Olen pystynyt nyt olemaan ihmeen rauhallinen, vaikka olen kärsimätön luonne.

   Poista
 5. Minä en hössötä liikaa joulusta :) Meilläkin ostetaan lahjoja vain suvun pienimmille. Eilen kiertelin ystävän kanssa Tuomaan markkinoilla ja ostin vain yhden hunajapurkin. Nautin silmillä tunnelmasta, kaunista oli.

  VastaaPoista
 6. Kiitos riitta k kommentistasi. Eihän joulua kannatakaan pilata liialla hössöttämisellä. Lahjat kuuluu lapsille. Hyvin selvisit Tuomaan markkinoiden kiusauksista.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!