tiistai 24. joulukuuta 2019

Meidän joulu
Olen lampustanut ja raahustanut vaivoin eteen päin tämän syksyn pimeät päivät. Joulu on valon ja kynttilöiden pienten aurinkojen juhla. Aavistus tulevasta valon lisääntymisestä.

Muinoin roomalaiset juhlivat 25.12 Saturnalia juhlaa, valon juhlaa. Sol invictus voittamaton aurinko.  Kristinusko okkupoi eli valtasi juhlan itselleen ja muutti sen kristityksi. Päätettiin laittaa jo ennestään suuren juhlan tilalle kristittyjen joulu ja Jeesuksen syntymä. Tutkijat väittävät, että historiallinen Jeesus olisi oikeasti syntynyt huhtikuun tienoilla.


Meidän joulu on perinteinen ruokien ja ehkä myös tapojen suhteen . En muina juhlapyhinä laita perinteisiä ruokia, emmekä paljon juhlikaan niitä.

Olen tuhertanut ja häärännyt jouluruokia. Mutta  rauhassa ja iloiten
kuitenkin. Tein tänä vuonna porkkana- ja lanttulaatikot itse ja ekstrana myös punajuuri-sinihomejuustolaatikon. Leivoin taateli- ja maustekakkua, joululeipää, joulutorttuja ja pipareita. Tein lasimestarinsilliä ja rosollia.Tämän aaton aamu alkoi kahvilla ja joulutortuilla. Katsoimme joulurauhan julistuksen televisiosta ja söimme lounaaksi riisipuuroa. Tytär sai mantelin.

Päiväkahvilla syömme kakkuja, pipareita ja suklaakonvehteja. Illalla varsinaisella jouluaterialla syömme alkupalaksi sillejä, graavi- ja kylmäsavulohta, rosollia, sieni- ja vihersalaattia. Sitten noita itse tekemiäni laatikoita. Tytär ja mies syövät kalkkunaa, ja minä seitanmureketta. Juomme ruuan kanssa punaviiniä. Jälkiruuaksi juomme hehkuviiniglögiä ja syömme taas kakkuja, joulutorttuja, erilaisia suklaita ja pipareita.Vietämme kolmestaan joulua. Vanhempi tytär tuli jouluksi kotiin. Nuorempi tytär on töissä Saksassa hevosen ratsuttajana, eikä hän tullut kotiin. Emme käy haudoilla, koska läheisemme on haudattu muualle. Meillä ei ole joulukuusta. Pidän paljon joulukukista ja niitä onkin runsaasti.Huomasinpa, että tämä pikkujuttuni keskittyi syömiseen, mutta sitähän paljolti lienee tämä suomalainen joulu. Pysytään kotona ja herkutellaan läheisten kanssa. Huomenna tosin menemme anopin luo syömään sielläkin ehkä jouluruokaa. Tapanin päivänä luen varmaankin koko päivän ja ulkoilen. Joulunpyhät pidän toisesta kirjoittamisharrastuksesta taukoa.


           Rauhallista ja hyvää joulua kaikille!8 kommenttia:

 1. Sinunkin joulusi vaikuttaa hyvin perinteiseltä ja mukavalta. Joulurauhaa sinne Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos joulun rauhan toivotuksista Pihakeiju. Samoin sinne rauhaa ja rakkautta jouluun!

   Poista
 2. Kiitos samoin sinulle Unkonown. Rauhallista ja kaunista joulua!

  VastaaPoista
 3. Perheesi joulu on perinteinen ja voisi olla meidänkin joulu. Meillä on vaan myös kuusi, kun on lapsia.
  Oikein ihanaa joulun jatkoa sinulle ja koko perheelle <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Jouluhan on oikeastaan lasten juhla. Kuusi on kyllä tarpeen, jos on lapsia läheisissä. Voi sitä lasten riemua ja heittäytymistä ilon juhlaan. Samoin sinulle iloista joulun jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Jouluruoka on yksi joulun Iloista. Nam mitä herkkuja. 😍Sydämellistä iltaa Marja.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tiia kommentistasi. Nyt on jo sunnuntai, ja täytyy todeta, että tulipahan nautiskeltua herkuista aivan vuoden tarpeiksi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!