tiistai 31. joulukuuta 2019

Miten helpottaa krapulaa?

En nykyisin ole juurikaan koskaan krapulassa. Ikä on tullut jonkinlaiseksi hidasteeksi liialle juhlimiselle. Ei enää oikein jaksa juoda, vaikka olisi mukavaa seuraakin. Ilta voi olla ihana myös vähäisemmällä viini- tai kuohuviini annoksella. Pari annosta riittää. Mutta joskus tulee vieläkin juhlittua kosteasti.

Vietän tämän illan ystävien kanssa pienessä porukassa. Kuohuviiniä ja drinkkejä ehkä kaksi kolme annosta. Tai sitten enemmän. Toimin pienten juhlien ruokavastaavana.

Teen kasvis-paputäytteisiä tortilloja ja salaatteja. Ne ovat oivaa pienten uudenvuoden juhlien sapuskaa. Täytän tortillalevyt kasvispaputäytteellä ja paistan rullat uunissa juustokuorrutuksella. Teen viher-, feta- ja lämmintä halloumisalaattia. Juhlien emäntä tekee joitakin alkupaloja. Ja ne on taastusti herkullisia. Viime kerralla hän teki sushia alkuruuaksi.

Me nautimme hyvästä ruuasta ja juomasta. Ilta on varmasti säkenöiväkin. Ja tinaakin valetaan ja ihaillaan toisten ilotulituksia. Mitään uuden vuoden lupauksia en tee. Kuten yleensä. Uusi vuosi on vain hyvä alku tulevalle vuodelle, kun siitä nauttii täysin siemauksin.Nuorena tuli bailattua kylliksi ja oikein olan takaa. Kauheat krapulat tulivat tutuiksi. Siihen aikaan yksi krapulan estokeino oli juoda vähän kasviöljyä ennen juhlimista. Se mukamas teki suojaavan kalvon vatsalaukkuun. Samoin Buranan syöminen runsaan veden kera ennen nukkumaan menoa "auttoi". Mutta se usein juhlinnan tuokinassa jäi tekemättä, eikä se olisi oikeasti auttanutkaan.

Tutut krapulaoireet kuten päänsärky, oksettaminen, heikko olo ja joskus vapinakin seuraa, jos juo monta annosta alkoholia. Mitä  suurempi alkoholin pitoisuus veressä on sitä pahempi krapula. Paras tapa helpottaa krapulaa on ennaltaehkäisy.Alkoholin kanssa kannattaa syödä ruokaa, mikä heikentää alkoholin imeytymistä. Seuraavana päivänä ruoka ei enää auta parantamaan krapulaa, vaikka monet vannovat esimerkiksi rasvaisen pizzan tehoon.

Krapulassa on kuitenkin järkevää syödä, koska verensokeri on yleensä alhainen. Alkoholi on estänyt sokerin tuottamista maksassa.Matala verensokeri voi pahentaa krapulaa entisestään. Hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi ja ne ovat parasta krapularuokaa. Vettäkin kannattaa juoda, koska alkoholi kuivattaa elimistöä.

B-vitamiinipore krapulalääkkeenä on urbaanilegenda. Sen krapulaa parantavia vaikutuksia on tutkittu, mutta tulos ei ole ollut kovinkaan hyvä.Krapulalääkkeestä voisivat hyötyä etenkin ne, joilla on taipumus addiktoitua ja alkoholisoitua. Alkoholi vaikuttaa aivojen hermosolukalvoihin. Kun alkoholi haihtuu elimistöstä, hermosolukalvot alkavat kutistua entiselleen. Tästä johtuu esimerkiksi päänsärky. Jos krapulaan olisi jokin lääke, tasoittavat saattaisi jäädä juomatta.


Lähteet: Helsingin Sanomat 30.11.2019, kuvat omat


6 kommenttia:

 1. Uuden vuoden juhlintasi kuulostaa herkulliselta ja mukavalta! Minun sairas nuorin poikani tulee meille, syömme juhlavasti ja ammumme pari rakettiakin. Juon vain alkoholitonta nykyään, joten uuden vuoden päivä alkaa suht koht pirteästi. Tosin perinteisesti täällä paukutellaan pitkin yötä. Mukavaa uuden vuoden juhlaa ja kaikkea hyvää vuodelle 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k kommentistsi. Nostan sinulle hattua, koska pysyttäydyt alkoholittomissa juomissa. Minusta esimerkiksi alkoholiton olut maistuu täysin samalle kuin normiolut ja nykyäänhään tarjoillaan ravintoloissa myös herkullisia alkoholittoma drinkkejä. Olen joskus ollut kahden vuoden tipattomalla, ja oli outua, että muut yrittivät saada juomaan oikeaa alkoholia. Siihen aikaan kolme päätelmää minusta oli, että olen alkoholisi tai ainakin riippuvainentai, terveyshihhuli ja ruokauskovainen.

   Poista
 2. Teille tuntuu tulevan oikein mukavat juhlat,täällä otetaan vuoden vaihtuminen rauhallisesti,ei mitään ihmeempiä. Kylämme ilotulitus näkyy meidän rappusille loistavasti kun raketit ammutaan 100 metrin päässä.Elämäni pahin krapula oli noin 20 v sitten kun kävimme kylässä ja siellä oli jotain venäjältä peräisin olevaa viiniä jota tarjoilivat. Viinistäkö lie johtunut jota otin vaan lasillisen ja saunalonkeron kun seuraavana päivänä oli tulossa vieraita meille, kauhea tauti oli aamulla niin vähästä. Myöhemmin spekuloin asiaa ja epäilin et se viini ei ollut ihan tervettä ja toinen asia sairastin silloin syöpää tietämättäni. Vieraat hoiteli mies seuraavana päivänä mutta sen jälkeen on pari annosta alkoholia riittänyt oli vaikka mimmoset juhlat. Olen siitä erikoinen tapaus että minulla on yhtä kivaa ilman alkoholiakin. Tänä iltana tunnelmoidaan ihan kahden kultimuruun kanssa, joulun aika menikin eloisasti kun viisi lastenlasta vanhempineen olivat meitä ilahduttamassa plus vilkas koiran pentu. Kiitos Marja kuluneesta vuodesta ja oikein Onnekasta Uutta Vuotta! :-)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Pihakeju. Olipa melkoista viiniä, kun aiheutti niin helposti krapulan. Ehkä siihen oltiin sekoitettu väkevää viinaa. Tiedä häntä. Ehkäpä syöpäsikin on ollut vaikuttamassa asiaan.Ihana että teillä näkyy ilotulitus kotiovelta .En ole siitä niin kiinnostunut kuin tinanvalamisesta. Ystävien kanssa se on myös ehdoton. Onnellista ja iloista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Sinulle ja ystävillesi on tulossa mukava uudenvuoden vastaanotto. Nauttikaa illasta ja yhdessäolosta.
  Minä saan krapulan tosi pienistä määristä, ja se alkaa puolen tunnin päästä alkoholin nauttimisesta. Punaviini on pahin.
  Voin nauttia maksimissaan yhden valkoviinilasillisen. Joten väkisinkin olen kohtuukäyttäjä.
  Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Eiköhän ole tavallaan hyvä, ettet oikein siedä alkoholia. Ehkä sinulla on asetaldehydiallergia. Jos asetaldehydia muodostuu liikaa alkoholin yhteydessä, krapula tulee nopeasti ja on paha. Asetaldehydi muodostuu elimistössä alkoholin vaikutuksesta yksilöllisesti. Onnellista ja kaunista uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!