torstai 19. joulukuuta 2019

Kuinka kävikään varastoraudan arvoni kanssa?Kirjoitin toukokuussa postauksen Varastoraudasta eli ferritiinistä. Joku sanoi kommentissaan, muistaakseni Eeva Hattaroita blogissa, että olisi kiva tietää myöhemmin, millainen varastorautani arvo on sitten jatkossa rautakuurin jälkeen, ja ovatko oireeni parantuneet. Tuolloin olin kipulääkevieroituksessa paykiatrisessa sairaalassa.  Varastoraudan  eli ferritiinin arvoni oli vain 9. Sen pitäisi olla noin 100. Alaraja on yleensä 30. Sain ohjeeksi syödä rautalisää.

Mutta hip, heijaa!  Jees, jees, jees! Varastorauta on noussut reilussa seitsemässä kuukaudessa  arvoon 139. Olen syönyt keväästä asti rautalisää. Ja nyt voin sen lopettaa! Hemoglobiini oli 145. Sekin arvo on noussut.


Varastoraudan puute aiheutti minulle muun muassa levottomia jalkoja ja paniikkikohtauksia. Näin siis itseni mielestä. Osa  lääkäreistä - noin yleensä - on eri mieltä. Mutta tärkein ja vaikein asia varastoraudan puutteessa oli se, että minulla oli todella paha kilpirauhasen vajaatoiminta, johon joudun syömää tyroksiinia. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa esimerkiksi väsymystä ja lihomista, kun aineenvaihdunta on hidasta.

Samalla kun ferritiini mitattiin, otettiin myös kilpirauhaskokeet. Ne olivat nyt reilusti ylitoiminnan puolella ja yli kaikkien viitearvojen. Sain luvan vähentää tyroksiinin syömistä huomattavasti, ja silti nyt uusintamittauksessa arvot olivat lähellä ylärajaa, mutta kuitenkin viitearvojen sisällä.Levottomat jalat eivät ainakaan tällä hetkellä vaivaa. Samoin paniikkikohtaukset ovat melkein loppuneet, eikä ole enää päiväväsymystä, ei pään toisen puolen puutumista ja kovaa päänsärkyä.

Suurin syy varastoraudan puutteeseen oli runsaat kuukautiseni. Missähän ne vaihdevuodet luuraa? No, luuratkoon.2 kommenttia:

 1. Kiitos linkistä. Olipa ferritiinisi alhaalla. Minulla ei sentään noin, se olikin 40, muistin alhaisemmaksi. Hb oli 132. Ihmettelen, että labrataulukossa ferritiinin normaaliarvoiksi sanotaan 15 - 125! Outoa minusta. Taidan kuitenkin syödä nyt rautalisää.

  Minulla näkyy EKG:ssä vasen haarakatkos, eli joku johtumishäiriö sydämessä. Viikon päästä on sydämen ultra. Kaksi vuotta viimeksi otettiin EKG eikä silloin näkynyt mitään. On lisälyöntejä ajoittain ja kelju olo - onneksi ei aivan koko aikaa. Statiineille se kardiologi mut varmaan pistää. Kokonaiskolesteroli ei luvuissa näkynyt, mutta LDL oli 5. Jotta tämmöistä täällä kesäkuun helteissä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos riitta k kommentistasi. Minun mielestä sinun kannattaisi syödä rautaa purkista, koska onhan tuo ferritiiniarvo lähellä alaviitearvoa. Kansainvälisesti ferritiinin alaraja on 30. Todennäköisesti kohta myös Suomessa.

  Minulla oli ferritiini 9 tai 6. En muista. Minun on yleensäkin vaikea muistaa lukuja. Mies sen sijaan muistaa hääpäivät ja kaikki.

  Toivottavasti sydämen tutkimus antaa lisätietoja. Olen todella pahoillani puolestasi. Että tällainenkin vaiva.Inhottavia varmasti nuo lisälyönnit ja ikävä olo. Minulla ei ole mitään tajua kolesteroliarvoista. Lääkärit ovat yleensä niitä kehuneet. Miehellä kaikki arvot oli yläkanttiin työterveystutkimuksessa. Se oli yllätys. Yritän nyt saada miestäkin laihduttamaan ja lopettamaan lihavalmisteiden syönnin. Itse olen saanut pidettyä painon tavoitelukemassa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!