maanantai 9. joulukuuta 2019

Meneekö hermot?Pidin kaksi viikkoa taukoa tästä blogista ja ylipäätään somesta, koska tarvitsin paljon aikaa kaunokirjoittamiseen. Kirjoittamisessa on menossa nyt ensimmäinen intensiivinen vaihe. Nyt kirjoitan öisin. Piipahdin kylläkin kaksi kertaa facessa. Muuta somea en harrastanut.

Minulla menee aika helposti hermot (ja mies saa sen huomata). Olen ehkä eniten A-persoonallisuustyyppi. Mutta en ole sitä puhtaasti, B-tyypinkin piirteitä löytyy. A-tyypin ihminen kilahtaa melko helposti. Hän suorittaa, taistelee, on impulsiivinen porheltaja ja häärääjä. A-tyyppi saattaa ottaa töitä lomalleen, valitsee kaupassa lyhyimmän jonon, kiilailee, tahtoo voittaa. B-tyyppi on leppoisa, eikä näe elämää nopeatempoisena suorittamisena vaan on melko rauhallinen.


Aggressio ei ole vain paha asia. Se on luonnollinen tunne ja jokainen kokee sitä joskus. Se voi olla vastaus turhauttaviin ja uhkaaviin kokemuksiin. Aggressio voi olla myös reaktio epäoikeudenmukaiselle kohtelulle, siitä että joku ei kunnioita toisen rajoja ja itsenäisyyttä.

Vihanpuuskan tyypillinen aiheuttaja on keskeyttäminen vaiheessa, jossa on juuri saavuttamassa tavoitteen. Ihminen turhautuu. Raivo voi olla myös merkki siitä, että oma ihmisarvo ja itsetunto on jäljellä.


Jos menettää aggression, voi lamaantua. Viha on arvokas ominaisuus, koska se auttaa laittamaan rajat ilkeille ihmisille ja panemaan asioita liikkeelle. Se on energiaa.

Joskus viha kasvaa yli äyräiden suhteessa sen laukaisseeseen asiaan. Tämä voi aiheuttaa murtumia ihmissuhteisiin ja sumentaa harkintakykyä.


Se, miten ihminen kokee ja ilmaisee tunteitaan, on riippuvainen temperamentista ja persoonallisuuden piirteistä.Raivostuminen on joillakin räjähtävämpää kuin toisilla.

Pinnan tiukkaa kiristymistä saattaa selittää oleellisesti narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsisti ajattelee, että hänellä on oikeus käyttää aggressiota epämoraalisesti omien asioiden ajamiseen. Ihmiset ovat narsistille välineitä omien tarpeiden toteuttamiseen.


Naisilla on tyypillisempää kuin miehillä osoittaa aggressiota kirtoteitse juoruilemalla tai jättämällä toisen huomiotta. Joku saattaa kätkeä vihansa tai kääntää sen itseään vastaan. Itseen kohdistuva viha on yksi depression syy.

Marttyyrinen ihmistyyppi osoittaa vihaansa uhrautumisen kautta. Näin hän latistaa muita. Marttyyri on syyllistävä ja passiivis-aggressiivinen mulkoilija- ja huokailijatyyppi.

Lähteet: hävinnyt, kuvat omat

11 kommenttia:

 1. Joitakin itseenkin sopivia luonnehdintoja tässä kirjoituksessasi. Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kivisen Vilma. Kiva jos löysit jotakin tuttua kirjoituksesta.

   Poista
 2. Minulla menee hermot helposti. Ja sen huomaa heti, varsinkin kumppani. Nyt juuri katkesi pinna, kun kaikki postausjulkaisuni on poistettu Facebookista. Olen rikkonut jotain sääntöä, mitä en ole rikkonut, enkä tiedä, miten tämä korjaantuu.
  Hermot ovat joskus tiukalla myös ylipäätään täällä somessa roikkumisestani, joten taukoa olen minäkin miettinyt usein, myös kokonaan lopettaminen käy mielessä entistä useammin.
  Kiva, että sinä tulit taas, Marja. Joka päivä olen odottanut. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva. Jassoo, teilläkin kumppani huomaa hermostumisen. Sama täällä. Niin on ihmeellinen tuo facenkin maailma. Olen pahoillani puolestasi, kun postausjulkaisusi oli poistettu.Mielivaltaista tuo väärä tieto sääntöjen rikkomisesta. Toivottavasti saat asian korjattua. Sometauko tekisi hyvää itse kullekin, luulen. Tosin en minä muutenkaan niin paljon digiblondina ole somessa. Nyt on sisäinen pakko kaunokirjoittaa. Kaunista lukea, että joku on odottanut minua. Kiitos! Hyvää uutta viikkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Mukavaa että olet pistäytymässä, vai jäätkö? Näitä kaikkia luonteenpiirteitä löytyy lähipiiristä, omaa luonnettani on elämä muokannut, en enää ole vihan hautoja vaan päästelen höyryt aikaajoin pihalle,näin taakka ei tule liian raskaaksi kantaa. Mukavaa alkua viikolle Marja :-)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla sinusta Marja <3
  Voi, miten ihanat kuvat.
  Ikääntymisessä on sekin hyvä puoli, etten edes muista, milloin viimeksi meni hermot. Se saattaa johtua muistista, ei siitä, etteikö hermot olisi menneet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Hassua tuo, ettet muista, milloin meni hermot. Hih! On mukavaa taas pitää tätä blogia sometauon jälkeen. Kiva kuulla sinustakin.

   Poista
 5. Moikka. Kilahteleminen kuulostaa terveelliseltä ja tarpeelliselta, ainakin sopivan pienissä erissä. Kristiina

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Kristiina. Onhan se hermostuminen sopivassa määrin tosiaankin terveellistä. Ei aina kannata padota vihan tunnetta, ettei se kääntyisi itseään vastaan.

  VastaaPoista
 7. Meillä on niinpäin, että ukkokulta on se, joka nopeammin kilahtelee. Ja sen kyllä sitten myös huomaa. Ihan pikkuasioista vielä ;). Perheessä tietävät, että sitten kun minä kiehun yli, niin on syytä olla huolissaan. Olen ollut huomaavinani meissä yhtäläisyyksiä omiin vanhempiimme. Minulla on kipakka, napakka anoppi ja ukolla oli lempeä viilipytty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Erikoiset Asiantuntijat. Ymmärrän ukkoasi, koska olen vähän samanlainen, mutta en hermostu aivan pikkuasioista. Kyllähän ne persoonallisuuden piirteet ovat osittain geneettisiä, ainakin temperamentti.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!