torstai 12. joulukuuta 2019

Miten vastata aina oikeassa olijalle?Miten tulla toimeen ihmisen kanssa, joka on kaikkitietävä, besserwisser  ja on omasta mielestään aina ja kaikkialla oikeassa?

Tunnen yhden tällaisen ihmisen, ja on melkeinpä raivostuttavaa olla hänen seurassaan, mutta välillä on pakko. Tämä henkilö rakastaa omaa ääntään.
Psykoterapeutti Mikael Saarisen mukaan hankalaa ihmistä on ensiksikin lupa välttää. Mutta aina se ei ole mahdollista, jos kaikkitietävä on työkaveri tai sukulainen.

Kun on valmistautunut kohtaamaan kaikkitietävän, on häneen huomattavasti helpompi suhtautua. Muita ei voi muuttaa, ja jyrän luonne kannattaa hyväksyä. Kysymys voi olla siitä, miten itse suhtautuu. Mutta toisaalta houkutus antautua väittelyyn on suuri etenkin silloin, jos tietää itse olevansa oikeassa.Väittelyn välttämiseksi voisi ottaa käyttöön kognitiivisen etäännyttämisen tekniikan ja puhutella itseään kolmannessa persoonassa: "Miksi minä Marja haluan olla nyt oikeassa?" Näin on mahdollista katsella tilannetta kauempaa ja ehkäpä huomata, että kaipaisi tilanteessa itsekin arvostusta eikä kakkoseksi jäämistä.

Jos kaikkitietävä ärsyttää, helppo tapa selvitä tilanteesta on vastata pelkkä "ok". Loukkaavaan ja rasistiseen puheeseen voi reagoida ja kertoa, että minä olen eri mieltä, mutta meidän ei tarvitse olla asiasta samaa mieltä.Jos tarvitaan voittaja, jonkun on oltava häviäjä. Hyvä keskustelu sen sijaan lisää muun muassa ymmärrystä ja tietoa.

Saarisen mukaan on myös mahdollista kertoa kaikkitietävälle suoraan, että hänen tapansa puhua on ärsyttävä ja katsoa mitä tapahtuu.

Lähteet: Helsingin Sanomat 16.11.2019, kuvat omat

9 kommenttia:

 1. Hyvässä keskustelussa ei ole voittajia, eikä häviäjiä, ei edes silloin kun toinen on oikeassa ja toinen on väärässä. Tälläinen keskustelu tasapainottelee ja kumpikin voi myöntää olevansa väärässä, kumpikin rikastuttaa toisen mieltä. <3

  Ihanaa päivää Marja. <3

  VastaaPoista
 2. Justiinsa näin. Joka alan asiantuntijan kanssa on miltei mahdoton keskustella, mikä johtaa siihen että toinen on se puhuja ja toinen kuuntelija. Lähipiirissäni on pari sellaista, ja olikin kiva lukea tuosta alusta että hankalaa ihmistä on lupa välttää. Jos nimittäin ei halua tulla alistetuksi, ja haluaa välttää riitoja loppuun asti. Miten jonkun ihmisen onkaan vaikeata myöntää olleensa väärässä, saatikka pyytää anteeksi. Ehkä siinä onkin kyse ihmisen kehityksen jääminen puolitiehen.
  Mielenkiintoinen aihe sinulla tänään, ja pitipä siihen muutama sananen laittaa.
  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tuulikki. Ei nämä besserwisserit edes tiedä, mikä anteeksipyyntö on. Huh, sinulla on pari kaiken tietävää lähipiirissä. Minä olen suunnitellut, että yrittäisin jotenkin välttää lähipiirissäni olevaa kaikkitietävää. Saa nähdä, onnistuuko se. Näillä on tosiaan psyykkisessä kehityksessä häiriöitä.

   Poista
 3. Varo, vältä ja viimeiseksi: vastusta 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Napakka neuvo sinulla. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Minullakin tällainen tuttavapiirissä. Minun ratkaisu on se, että vaikenen jos on pelkona kova 'paasaus'. Toimii! Kukkapa yksinään kauan jaksaisi!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kivisen Vilma.Sinullakin on kaikkitietävä tuttavapiirissä. Taitaa ollakin yllättävän yleistä. Juu, ehkä on parempi vain olla hiljaa.

  VastaaPoista
 6. Voi apua! Olen miettinyt tätä asiaa kovasti viime kuukaudet, sillä yksi lähimmistä kollegoistani on juuri tällainen kaikkitietävä ihminen. Onnistun joskus ohittamaan hänen julistuksensa ja mielipiteensä (= omasta mielestään siis nuo absoluuttiset totuudet), mutta heikkoina hetkinäni alennun väittelemään hänen kanssaan, vaikka hyvin tiedän ettei se mitään vaikuta. Hän on yksi syy siihen, miksi en aio jäädä nykyiseen työpaikkaani, joudun kuitenkin olemaan hänen kanssaan samassa tilassa joka päivä. Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Zella. Voi kauhistus, joudut olemaan oikeassa olijan kanssa samassa tilassa töissä. Eipä ole ihme, jos joskus väittelet hänen kanssaan - ehkä kuka tahansa väittelisi -, kun joudut olemaan hänen lähellään joka työpäivä. Mutta, kuten sanoit, ei se häntä muuta. Ja hän on vielä yksi syy sinulle vaihtaa työpaikkaa. Voimia sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!