keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Miksi tarpeettomuuksiin tuhlataan?Tajusin tätä juttua kirjoittaessani, että olen tuhlannut tarpeettomuukseen yli puoli vuotta. Kun olin sairaalassa, tilasin Netflixin tekemisen puutteen takia. Katsoin vain yhden elokuvan. En jotenkin ajatellut, että se sopimus jatkuu aina vain, ja tililtäni menee rahaa siihen. Nyt sain purettua  sopimuksen, mikä oli tehty aika vaikeaksi. Varmasti tarkoituksella.

Helsingin Sanomat pyysi lukijoilta kertomuksia, millaisiin käyttämättä jääneisiin palveluihin ja tuotteisiin on tullut tuhlattua.

Tälle ilmiölle on keksitty nimikin: palveluhävikki. Se muistuttaa toista tutumpaa hävikkiä eli ruokahävikkiä. Kaupasta hamstrataan liikaa ruokaa, joka jää käyttämättä."Espoolainen Sofia, 28, muistaa muutaman vuoden takaisen puhelun yhä. Puhelinmyyjä oli nuori ja mukava. Ehkä vähän liiankin mukava. "Tiesin, että en tee Elisa Viihteellä mitään, mutta otin sen, koska myyjä oli niin kiva", Sofia kertoo. Sofia käytti palvelua kuukauden. Sitten hän muutti uuteen asuntoon eikä vaivautunut enää asentamaan palvelua uudestaan. Harmi vain, että sopimus oli kahden vuoden mittainen. Tililtä katosi sinä aikana yhteensä yli 450 euroa."

Ihminen voi ostaa monia erilaisia aineettomia hankintoja. Esimerkiksi kokeilujakson jälkeen pyörimään jääneitä suoratoistopalveluja, käyttämättä jääneitä kuntosalijäsenyyksiä. Kuukausimaksulla voi nykyisin vaikka huollattaa ripsien pidennyksiä.Kun vuosimaksu pilkotaan eriin, voidaan ajatella, etteihän se tunnu missään. Tämä hämärtää päätöksen taloudellista merkitystä. Niin sanotusta tilaustaloudesta on tullut monissa maissa nopeasti kasvava bisnes.

Monet kyselyyn vastanneista perustelivat palveluhävikkiä arjen kiireellisyydellä. Kun elämä on jo muutenkin täynnä to do -listoja, ei jää voimia hoitaa raha-asioita tarkasti.Ilmiötä perusteltiin myös liialla optimistisuudella. Kuntosalijäsenyys on tilattu ihanneminälle, joka herää arjessaan aamuviideltä salille eikä tietty ole koskaan flunssassa, krapulassa tai pikkulapsiarjessa.

Eräs vastaaja kertoi, että hän ostaa ryhmäliikuntatunneille aina kymmenen kerran kortin. Siitä huolimatta että hän käyttää ajasta vain kaksi tuntia. Hän sanoo: "En oikeasti halua liikkua. Haluan maata ja katsella telkkaria, ja minulla on siihen oikeus."

Oletko sinä ikinä tuhlannut käyttämättä jääneisiin palveluihin?Lähteet: Helsingin Sanomat 12.10.2019, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Aika vähän olen näihin tuhlannut. Minulle tulee niin huono omatunto, jos olen ostanut jonkin sarjakortin vaikkapa kuntosalille enkä käytä sitä, niin minun on sitten pakko käyttää se tunnollisesti. Kerran olen maksanut kansalaisopiston liikuntakurssin ja kerran englannin kielen kurssin turhaan, kun en kertaakaan mennyt paikalle. Nykyisin olen tarkka siitä, mihin suunnittelen ryhtyväni ja mihin sitoudun.
    Mukavaa joulunodostusaikaa, Marja! Hyvää uutta vuotta ja iloa haasteisiin ja harrastuksiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eeva kommentistasi. On hienoa, että osaat olla liikoja tuhlaamatta. Minäkin olen joskus maksanut kansalaisopiston pilates- ja kuntonyrkkeily kurssin turhaan. Kesken jäivät molemmat. Ehkä ikä tuo malttia sitoutumisiin ja päätöksiin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!