keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Matala-asteinen tulehdus sairastuttaa, mutta miksi?Minulla ei ole - ainakaan vielä - matala-asteista tulehdusta, verenpainetta ja muita sydän- ja verisuonisairauksia sun muuta. Ehkä 36 vuoden kasvissyönti vaikuttaa, mutta aloitin sen puhtaasti eettisistä syistä, ja eikä sitä tiedä, mitä vaivaa ikä tuo tullessaan. Tutut suomalaiset ravintosuositukset olisivat hyvin riittävät ehkäisemään matala-asteista tulehdusta.

Matala-asteisesta tulehduksesta puhutaan nykyään paljon, mutta mitä se on ja miten se vaikuttaa?Tavallisesti tulehdus on puolustusreaktio kehon ulkopuolisia uhkia vastaan, mutta elimistössä pienellä teholla vaikuttavaan tulehdukseen ei tarvita ulkoista vihollista. Matala-asteinen tulehdus havaitaan siitä, että veressä on tulehduksen välittäjäaineita ja puolustussoluja. Veren Crp arvo nousee noin 3-10:een. Normaali Crp arvo on alle 3.

Matala-asteinen tulehdus on osoittautunut riskitekijäksi monelle vakavalle sairaudelle: sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle, syövälle, Alzheimerin taudille.
Tulehdusreaktion paikalle tuomat solut aiheuttavat esimerkiksi plakin syntymistä verisuoniin ja edistävät niiden tukkeutumista. Tulehdus kiihdyttää syöpäkasvaimia ruokkivien verisuonien muodostumista, ja nostaa syövän kasvutekijöiden määrää.

Matala-asteinen tulehdus on osoitettu niin merkittäväksi riskiksi, että sen mittaaminen pari kertaa keski-iässä voisi olla perusteltua.Matala-asteinen tulehdus voi syntyä monesta syystä: suolistobakteeriston epätasapainosta, ruokavaliosta, ylipainosta, uniongelmista, stressistä.

Jotkut ravintoaineet kiihdyttävät tulehdusreaktiota. Tuhti kerta-annos rasvaa ja nopeita hiilihydraatteja aiheuttavat pahan piikin tulehduksen välittäjäaineissa heti aterian jälkeen.Toiset ruoka-aineet taasen vähentävät tulehdusta. Näin tekee etenkin hedelmät, marjat ja kasvikset. Niiden syönti aterian yhteydessä voi kumota haitallisempien ruoka-aineiden aiheuttamaa tulehdusreaktiota.

Tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että erityisesti Välimeren ruokavalio laskee tulehdusarvoja, koska siinä käytetään eläinrasvojen sijasta paljon oliiviöljyä, kalaa, papuja, täysjyväviljaa ja kasviksia mutta vähän lihaa.Kaikkein huonoin ruokavalio tulehduksen kannalta on sellainen, jossa on pitkälle puhdistettuja hiilihydraatteja ja tyydyttynyttä rasvaa ja vain vähän kasvikunnan tuotteita.


Lähteet: Helsingin Sanomat 1.7.2019, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Hei. Käsittääkseni myös sokeri ruokkii matala-asteista tulehdusta. Sitä ei niin usein artikkeleissa mainita. Kohtuullisuus epäterveellisyyksissä lienee avainsana. Kristiina

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Kristiina. Juu, varmasti kaikki nopeat hiilihydraatit kuten sokeri lisäävät matala-asteisen tulehduksen vaaraa.

  VastaaPoista
 3. Minusta tuntuu, että normaalisti välimerellistä ruokavaliota, terästettynä suomalaisilla marjoilla, nuodattavalle, pienetkin poikkeukset ruokavaliossa aiheuttavat matala-asteisia tulehduksia (esim. juhlakauden jälkeen). Syytän juurikin nopeita hiilihydraatteja.
  Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Tuota en tiennyt, että muutoin terveellisessä ruokavaliossa pienetkin muutokset voivat aiheuttaa matala-asteista tulehdusta. Joulu on edessä. Ja joulusuklaat ja leivonnaiset. Olisi mielenkiintoista mittauttaa sen jälkeen Crp-arvo. Mutta eihän se käytännössä onnistu. Lääkärit eivät tee turhia lähetteitä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!