torstai 25. heinäkuuta 2019

Uskomuksia kynsien ja terveyden yhteydestä
Luulin tähän asti, että valkoiset täplät kynnessä johtuvat kalkin puutteesta. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Täplät ovat yleensä merkkejä kynsipetiin osuneista iskuista ja pienistä vammoista. Koko kynnen levyiset vaaleat vaaleat raidat ovat nekin vaarattomia. Niitä sanotaan Beaun poikkijuoviksi.

Moni uskoo, että kynsien kunto heijastaa hivenaineiden tai mineraalien riittävää tai riittämätöntä saantia. Kohollaan olevaa pystyraitaa kynnen keskellä pidetään merkkinä raudan puutteesta. Mutta tämäkään ei pidä paikkaansa.Jos molemmissa pikkuvarpaan kynsissä on samanlaisia tummentumia, ne ovat todennäköisimmin aiheuttanut pienten tai väärän mallisten kenkien pitäminen.

Hyvin hauraat kynnet voivat yksinkertaisesti kertoa niiden kuivumisesta. Kuivumiseen voi altistaa atooppinen iho tai jatkuva käsien pesu. Silloin on tärkeää rasvata kynsiä ja kynsinauhoja säännöllisesti.

Kynsien haurastuminen voi johtua ääreisverenkierron heikkenemisestä. Kynsi saa ravinnon verenkierron kautta. Kun se huononee vanhetessa, kynnet kuivuvat ja liuskottuvat.Jos varpaankynnet ovat paksuuntuneet ja tulleet niin koviksi, että niitä ei meinaa saada itse leikattua, homma kannattaa antaa jalkahoitajan tehtäväksi.

Ihotautien tunnistamisessa kynsien muutoksista sen sijaan saattaa olla paljon apua. Niitä liittyy ainakin 18 ihotautiin. Siksi ei kannata ihmetellä, jos ihotautilääkäri tutkii kynnetkin, vaikka olisi tullut lääkäriin näyttämään ihoaan.

Esimerkiksi psoriasis saattaa oireilla jopa ensimmäisenä kynsissä. Se voi tehdä kynsiin kuoppia ja muuttaa ne ohuemmiksi ja pehmeämmiksi. Öljyläikiltä näyttävät kellertävänruskeat laikut kynsissä liittyvät myöskin psoriasikseen. Kynsi voi irrota tai alkaa ohenemisen sijaan paksuuntua.Lähteet: Hyväterveys 7/2019

2 kommenttia:

  1. Olipa informatiivinen postaus.
    Onneksi en tiennyt noista uskomuksista. Olisin saattanut tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä.
    Oikein hyvää illan jatkoa <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Hyvä että sinulla ei ole ollut turhia uskomuksia. Minulle aikoinaan äiti opetti tuon uskomuksen kalkin puutteesta ja vaaleista täplistä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!