keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Pitkälle jalostettu ruoka ei ole hyväksi terveydelleOlen jotenkin luontaisesti tai vaistolla kartellut pitkälle prosessoituja ruokia. Esimerkiksi soijarouhetta käytän harvoin, kun se on niin kaukana soijapavuista. Mieluummin käytän niitä papuja. Kasvissyöjänä syön melko paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Luin tutkimuksista, jotka ovat osoittaneet myös aivan faktasti, että pitkälle prosessoidut ruoat ovat terveysriski.Ranskassa ja Espanjassa tehdyt tutkimukset julkaistiin Britannian lääkärilehdessä. Tutkimukset käsittelivät niin sanottuja ultraprosessoituja ruokia, joihin on valmistettaessa lisätty esimerkiksi väriaineita, lisäaineita, suolaa tai sokeria.

Espanjalaistutkimuksessa ultraprosessoituja ruokia olivat muun muassa: jäätelö, kinkku, makkara, perunalastut, donitsit, keksit, kakut, suklaa, karkit, majoneesi, pussikeitot, limsat, valmisruoat. Syön näistä vain jäätelöä ja salmiakkia.Espanjassa tutkimukseen osallistui 20 000 ihmistä. Tutkimuksessa havaittiin, että ultraprosessoituja ruokia syövillä oli suurempi riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, jotka söivät vähän jalostettua ruokaa.

Ranskalaiseen tutkimukseen osallistui 105 000 ihmistä ja siinä etsittiin yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin. Yhteys osoittautui selvästi: ultraprosessoituja ruokia paljon syöneillä oli suurempi vaara sairastua sepelvaltimotautiin ja aivoinfarktiin.

Mitä siis kannattaisi syödä? Esimerkiksi maitoa, kalaa, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, palkokasveja, viljaa ja hapatettuja maitotuotteita.

Mitä mieltä olet pitkälle jalostetusta ruoasta?
Lähteet: Helsingin Sanomat 11.6.2019, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Näin se on ja luulen, että jäde juuri on vähiten pahin näistä herkuista. Kivaa keskiviikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Jäätelö kuuluu ehdottomasti kesään, vaikka olisi kuinka prosessoitua. Hyvää torstaita sinulle!

   Poista
 2. Minä olen myös tuota mieltä ja pyrin käyttämään vähemmmän jalostettua ruokaa, mutta ainakin nyt kesällä kun on paljon touhua niin ei aina jaksa kiinnittää tatpeeksi huomiota terveelliseen ruokaan ja huomaan ostaneeni eineksiä nälkään. Kesällä saa kuitenkin hyviä suomalaisia kasviksia ja omassa puutarhassanikin kasvaa vähän jotain. Nuo värjätyt ruuat tuntuvat vastenmielisiltä. Muistan kun yksi ihminen joka oli asunut Hollannissa 80 luvulla kertoi että sai maidonkin ostaa vaikka minkä värisenä,kysyivät lapsilta että minkä väristä maitoa tänään haluavat juoda. Nuo ruokiin laitettavat lisäaineet on kai aika pahiksia. Niin,kai ravinnosta johtuu sekin kun nuo suolistosyövät ovat lisääntyneet hurjasti ja yhäkin nuoremmilla. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Kuulostaa kauhealta - etenkin lasten kannalta -, että maitoa sai Hollannissa erivärisenä.Kesän sesonkikasvikset on herkkua, ne maistuu niin raikkaille ja hyville. Minullakin on kasvimaa, ja oma luonnonmukaisesti viljelty salaatti ja muut kasvikset maistuu parhailta. Suolistosyövät ovat tosiaan lisääntyneet, ja myös ruoan vähäkuituisuuden takia. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!