torstai 4. heinäkuuta 2019

Puolustan ujojaTämä voi kuulostaa oudolta, mutta opettajan työssäni sanon kurssin alussa arviointia selittäessäni, että minä kyllä näen, ketkä on ujoja. Jos viittaaminen tuntuu vaikealta, minä  huomaan kurssin aikana kirjoitetuista esseistä ja kurssikokeesta, että kuka hallitsee kurssin sisällöt.

Usein ujot oppilaat ovat pohdiskelevia, syvällisiä ja älykkäitä. Tällä en tarkoita sitä, että ekstrovertit olisivat tyhmiä. Heitä on monenlaisia. Kuten introvertteja. Ja jo tuntikeskustelusta huomaa, kuka ekstrovertti on lahjakas. Itse asiassa näen oppilaan katseesta, kuka on lahjakas.

Ujoilla ihmisillä  on sellainen elimistö - etenkin autonominen hermosto -, että he voivat salpautua sosiaalisissa tilanteissa. Noin 25 prosentilla on tällainen ominaisuus. Ujoja poljetaan koulussa ja töissä. Aktiivisuutta ja sosiaalisuutta, ekstroversiota, pidetään hyvinä piirteinä. Ujous on kuin stigma. Voidaan puhua jopa luonnerasismista.


Ikävintä on se, että luonteenpiirteen mukaan tehdään arviointia älykkyydestä. Monesti aktiivisia ja sosiaalisia ihmisiä pidetään älykkäämpinä kuin ujoja. 

Aktiivinen ihminen ei ole välttämättä aikaansaava. Aktiivisuus kuvaa tempoa - sitä kuinka nopeasti ja voimakkaasti saa aikaan asioita. Jos aktiivisuus on korkea, ihminen on nopea ja sujuvasanainen. Tämä voi aiheuttaa huolimattomuusvirheitä. Hyvin aktiivinen ei välttämättä sovi vaativaan työhön.


Jos monta aktiivista ihmistä kokoontuu, syntyy kovaa pölinää ja ideoita. Mutta aktiiviset ihmiset saattavat unohtaa tehdä työtehtävän loppuun. 

Myös sosiaalisuutta pidetään hyvin myönteisenä luonteenpiirteenä. Sosiaalinen ihminen on kyllä hyvin seurallinen, mutta hän ei ole välttämättä aina sosiaalisesti lahjakas. Häneltä voi puuttua empaattisuutta, jota ujolla ihmisellä usein on.


Sosiaalinen ihminen voi tulla myös riippuvaiseksi toisten seurasta. Hyvin sosiaaliselle ihmiselle on tärkeää, että hänestä pidetään.  Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin asiat. Tämä tarkoittaa sitä, että työpaikan tehtävät ovat vähemmän tärkeitä kuin se, että sosiaalisesta ihmisestä pidetään.

Työhaastattelut ovat ongelmallisia. Yleensä haastattelija on ekstrovertti. Ja hän tulee juttuun toisen ekstrovertin kanssa. Ekstrovertti palkataan.

Onneksi suhtautumisessa ujouteen on meneillään muutos. Ymmärretään, että ujot tuovat paljon positiivisia piirteitä työyhteisöön. Ujo toimii rakentavasti sosiaalisissa tilanteissa. Ekstroverttien keskellä hyvä kuuntelija on arvokas. Introvertit keskustelevat rakentavasti keskenään ja ovat tunnollisia. Ekstroverttien keskustelu saattaa päätyä konfliktiin.

Minkälaisia sinun mielestäsi ujot ihmiset ovat?Lähteet: Helsingin Sanomat 13.6.2019, kuvat omat.

4 kommenttia:

 1. Ajat ovat muuttuneet.
  Omassa lapsuudessani lasten vaikeneminen kuului asiaan. Silloin ujous oli arvostettu ominaisuus. Olisin mielelläni itsekin ollut ujo ja kiltti lapsi.
  Ujoja ihmisiä kohdatessa tulee mieleen sanonta; "Tyynessä vedessä ne isot kalat kutee". Ajattelen, että tyynen pinnan alla on lahjakas, asioita rauhassa pohtiva persoona.
  Ihanaa, että olet opettajana ottanut huomioon erilaiset oppijat.
  Oikein hyvää viikonloppua Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Ennen tosiaankin arvostettiin hiljaisia ja kuuliaisia lapsia. Hyvä tämä lainaus "Tyynessä vedessä ne isot kalat kutee." Ujoissa ihmisissä on paljon lahjakkuutta. Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Upeeta Marja millainen opettaja olet. 👍 Ujoissa on potentiaalia siinä missä muissakin. Hyvää viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistai Unknown. Ujoissa on tosiaan niin paljon käyttämätöntä potentiaalia niin opiselupaikoissa kuin työssä. Ujot ovat lähellä sydäntäni, koska lukioaikoinani olin itse ujo.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!