tiistai 2. heinäkuuta 2019

Omakohtaisesti koetut 6 keinoa sietää huolia ja ahdistusta
Minä olen kokeillut näitä kaikkia keinoja, koska on edelleen kipulääkkeistä vieroitusoireena ahdistusta ja paniikkikohtauksia, mutta onneksi paniikkikohtauksia tulee nyt harvemmin ja ne ovat lyhyitä. Minulle tehokkaimpia keinoja on liikunta, hengityksen pidättäminen ja kylmä suihku, mutta jokainen varmasti löytää näistä keinoista mieleisimmän.


1)Muurahaistekniikka. Kun huomaat huolestuvasi tai ahdistuvasi jostakin asiasta, kuvittele, että huoli on muurahaisia, jotka vilistävät kropassa. Huiski ne pois yksitellen.

2)Älä seuraa somen menestyjiä. Facebook-kaverisi menestyy töissä, asuu upeassa ja siistissä kodissa, tekee ulkomaan matkoja. Voit ruveta ajattelemaan, että olet jotenkin huono. Pidä taukoa somesta. Facebook-kaverillasi voi olla somen ulkopuolella aivan samankaltaisia huolia kuin sinulla on.

3)Liiku, helli ja silitä. Liikunta on tehokkaimpia ahdistuksen torjujia. Stressihormonien tasot laskevat liikunnan aikana. Kävelylenkistä voi tehdä jokapäiväisen tavan. Etenkin metsässä kävely on tehokasta. Jo 20 minuutissa stressihormonien adrenaliinin ja kortisolin tasot laskevat. Myös verenpaine laskee. Helli itseäsi ja toisia. Silitä lemmikkejä. Pyydä puolisoa hieromaan hartioitasi.

4)Järjestä huolihetkiä. Vaikkapa puolessa tunnissa voit murehtia menneitä, nykyisiä ja tulevia huolia. Tehokkainta on kirjoittaa huolet paperille.

5)Hengittäminen on hyvä ensiapu. Laske sisäänhengityksellä seitsemään ja uloshengityksellä yhdeksään. Voit myös kokeilla hengityksen pidättämistä noin 30 sekunnin ajan.

6)Käy kylmässä suihkussa.

Mikä keino vaikuttaa sinusta tehokkaimmalta?

Lähteet: terve.fi NRO 1/2019


6 kommenttia:

 1. Metsälenkki auttaa aina, hengittämistä olen alkanut harjoittelemaan, siivoaminen, puhuminen ja avaruusperspektiivi, miten pieni muurahainen olen tällä planeetalla ja myös se, että 100-vuoden päästä olen merkityksetön, eli miksi murehtia niin paljon.

  kivaa heinäkuun alkua Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Sinulla on tosi hyviä selviytymiskeinoja. Muurahaista ja 100-vuoden- ja avaruusperspektiiviä en ole ajatellutkaan. Elämä on liian lyhyt murehtimiseen, miksi sitä haaskaisi?

   Poista
 2. Kyllä lenkki auttaa hyvin. Ehdottomasti myös lemmikit. Hyvää heinäkuuta Marja!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Unknown. Lenkki ja mieluiten metsässä on suosikkini. Lemmikit tuovat iloa. Mutta myös välillä huolta ja murhetta niin kuin lapset. Meidän Serefina-kissarouva alkaa olla jo vanhuudenheikko, eikä kävele enää kunnolla. Niin surullinen "henkisesti" vireästä mutta vanhuudenheikosta kissasta.

  VastaaPoista
 4. Minä olen käyttänyt kaikkia muita, paitsi kahta ensimmäistä.
  Kakkoseen voisin sanoa, että minä saan menestyjiä seuraamalla vahvistusta sille, että ihmisillä (siis myös minulla) on uskomattomia voimavaroja.
  Se, mikä tehoaa parhaiten riippuu päivästä ja huolen laadusta.
  Kaikkea hyvää tähän päivään Marja.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Kauniisti ajateltu noista somen menestyjistä. Huolia on tosiaan monenlaisia. Onneksi on myös pieniä, jotka eivät vaadi "toimenpiteitä". Myös mielentila vaikuttaa siihen, kuinka pahasti huolet puskee ja riepottaa ihmistä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!