lauantai 27. heinäkuuta 2019

Väljähtynyt avioliitto?
Tarkoitan tässä jutussa sekä avioliittoa että avoliittoa. Minun avioliittoni - ja tietysti myös miehen - on jonkinlaista aaltoliikettä. Välillä saattaa kyllästyttää. Välillä on tasapainoista, mielenkiintoista ja mukavaa. Voimme onneksi ilmaista tunteitamme melko vapaasti ja helposti. Juttelemme paljon. Tämän takia olemme varmaankin välttäneet liiton syvimmät notkelmat ja rotkot.

Avioliitossa ihminen saattaa välillä pohtia, että tuonko kanssa vietän loppuelämäni. Parista saattaa ainakin toinen sanoa, ettei ole enää tunteita. Mutta kun asiaa vaikka parisuhdeterapeutilla tutkitaan, käykin ilmi, että tunteita onkin paljon, mutta niitä ei uskalleta kertoa.


Väljähtyneen liiton takana voi olla hylkäämistä ja torjuntaa. Kumppani on pettynyt niin monta kertaa, että tunteetkin alkavat kadota. Myös omien tarpeitten huomiotta jättäminen vaikuttaa tunne-elämään.

Jos pariskunta on ollut nuoruudesta asti yhdessä, yksilöllinen identiteetti on voinut jäädä syntymättä. Tämä aiheuttaa keski-iässä kipuilua.

Lapsuudenperhekin voi vaikuttaa. Esimerkiksi toinen on tullut perheestä, jossa puhumista ja toisen huomioonottamista on aina arvostettu; toinen taas perheestä, jossa tekeminen ja työ on ollut rakkauden mitta.                                    Parisuhdelaiskuus
Kun töiden jälkeen väsyttää, ja kumpikin istuu kännykän tai läppärin ääressä eri puolilla kotia, ei siinä juuri kipinää synny. Jos arki on liian tylsää, suhde voi tuntua tyhjiin ammennetulta. Tarvittaisiin raikkaita tuulia.

Tyytymättömyys ja tunteiden häviäminen ei ole aina huono asia. Se voi olla myös mahdollisuus henkiseen kasvuun. Ihminen herää miettimään: Mitä minä jatkossa haluan elämältäni? Haluanko elää entisellä tavalla? Mihin nämä vuodet ovat menneet? Elämänkulku voi pakottaa muuttumaan.Seksuaalisuus saattaa kärsiä, jos kokee itsensä mitätöidyksi, ohitetuksi. Kosketus ylläpitää rakkautta. Koskettamisella voi etsiä kadonnutta yhteyttä.

                               Tunnenarkkari
Tunteiden tasaantuminen kuuluu parisuhteen kehityskaareen. Pari ensimmäistä vuotta on symbioosia ja voimakasta intohimoa. Ei kukaan jaksaisi kiihkeyttä ja hullaantumista vuosikausia. Suhde muuttuu kumppanuudeksi.Tunteet ei ole aina pinnassa. Onko ihminen tunnenarkkari, jos koko ajan täytyy tuntea jotakin?

Joku - usein älykäs - ihminen saattaa sortua ylianalysointiin tilanteissa, joissa jokaista poissaolevaa katsetta tai mutinaa on pakko analysoida. Yleensä parisuhdetta ruokkii vanha kunnon kosketus.

Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä avioliitto?

Päätettiin miehen kanssa hyvin nopeasti lähteä huomenna aamulla taas road tripille. Tällä kertaa Hankoon ja Etelä-Suomeen. Kotiin tullaan keskiviikkona. Julkaisen silloin seuraavan jutun.


Lähteet: Hyväterveys 8/2019, kuvat omat
6 kommenttia:

 1. Minä tykkään jostain syystä näistä sinun omista kuvista kaikkein eniten.
  Vastauksena kysymykseesi, hyvään avioliittoon mielestäni kuuluu ainakin:
  - Kumppanin arvostus
  - Keskusteluyhteys
  - Anteeksi pyytäminen/antaminen
  - Kompromissit
  - Menneistä irti päästäminen
  Mukavaa road tripiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Hienoja hyvän avioliiton pointteja. Olisi opittavaa noista näkökulmista. Etenkin kompromissit.

   Poista
 2. Komppaan Kirsti Kaijaa ja yhteinen tekeminen ja huumori on meillä tärkeää, nauramme paljon ja puhumme todella paljon. Kipinää löytyy aina, vaikka välillä voi mennä päiviä ihan sellaisessa omassa kuplassa. Sama arvomaailma on tärkeä, tahtoa silloin, kun kaikki ulkopuoliset paineet saa kyykkyyn ja vaikuttaa parisuhteeseen. Ymmärrys mistä toinen tulee, empatia ehkä yhtenä tärkeimpänä.

  Ihanaa reissua teille Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Huumori, arvomaailma ja taustan ymmärtäminen ovat hyvä asioita liitossa. Ulkopuoliset paineet stressaavat ja vaikuttavat nekin parisuhteeseen. Olet viisas suhteessasi.

   Poista
 3. Lämmin, aidosti välittävä kosketus on tehokas apu kaikkiin ihmissuhdevaivoihin. Sen jälkeen kuuntelu, sitten puhe.
  Instassa jo huomasin matkakuvasi, Marja, oikein mukavaa reissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Kosketuksella on tosiaan valtava vaikutus.Kunpa sitä aina osaisi kuunnella puolisoa kunnolla. Reissu oli mukava.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!