torstai 11. heinäkuuta 2019

Onko elämäni riittävän hyvä?



Minulla on taipumus miettiä, olenko onnellinen? Onko elämäni tasapainossa? Onko elämäni merkityksellistä? Onko minulla riittävän hyvä elämä? Välillä vastaan kyllä, välillä ei.

Psykologi Pirkko Lahti esitti 27.6.2019 Helsingin Sanomien haastattelussa 10 väitteen listan hyvästä elämästä. Jos viiteen kohtaan vastaa kyllä, elämä on riittävän hyvää. Tästä sain jonkinlaisen käsitteellisen kehikon pohtia, että olenko suhteellisen onnellinen. Tietty väitteet ovat hieman yksinkertaistavia, mutta toisaalta on vaikea määritellä hyvää elämää.

Sain yli viisi vastausta "kyllä". Minulla on tällä hetkellä vaikeuksia, mutta silti voin elää hyvää elämää. Kenenkään elämä ei ole täydellistä, vaikeudet on osa elämää. Tärkeintä on tehdä niiden suhteen jotakin.


Pirkko Lahtea on kutsuttu koko kansan terapeutiksi. Hän oli Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja 23 vuotta ja kommentoi usein mielenterveyteen liittyviä asioita mediassa. Lahti oli antamassa kriisiapua muun muassa kouluampumisten, Estonian uppoamisen ja tsunamin jälkeen. Seuraavaksi ne kymmenen väitettä.

1. Minulla on mielekästä tekemistä.
Ei vain itse tekemisen takia vaan siksi, että ihmisellä on perustarve kokea elämänsä tärkeäksi.


2. Pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin osaan.
Suomalaiset kokevat helposti syyllisyyttä. Ihmisillä on aina vähän huono omatunto. Tämä tekee elämän raskaaksi. Lahden mukaan kannattaisi yrittää toimia niin hyvin kuin sillä hetkellä osaa, ja loppu menee niin kuin menee.


3. Uskon olevani kyllin hyvä.
Suomalaisessa kulttuurissa ei ole moraalisesti oikeutettua ajatella, että on hyvä, vaan pitäisi olla aina nöyrästi vähättelemässä itseään. Pitäisi oppia röyhistelemään ja pörhistelemään vähän rintaansa, vaikka se on jotenkin amerikkalaista.

4. Minua arvostetaan.
Ihminen kaipaa kiitosta tunteakseen itsensä tärkeäksi. Työn ulkopuolella olevaa ihmistä ei usein kiitetä tarpeeksi, vaikka pitäisi kiittää esimerkiksi hyvästä kodinhoidosta, ruohonleikkuusta, lastenhoidosta.

5. Luotan itseeni.
Lahden mukaan on onnenpotku, jos ihminen on löytänyt elämässään ne asiat, joissa on hyvä ja luottaa itseensä.


6. Minulla on aitoja ystäviä.
Niitä Lahden mukaan soisi olevan kuusi, koska niin monta tarvitaan arkun kantamiseen. Kriisin kohdatessa ihminen haluaa puhua ja puhua, käydä sitä läpi aina uudelleen. On kaikkien kannalta hyvä, että kuulija välillä vaihtuu. Ystävyyttä pitäisi hoitaa työ- ja kotikiireistä huolimatta.

7. Osaan nauttia.
Lahden mukaan Suomessa ei osata nauttia, mutta sitäkin voi opetella tietoisesti. Joskus pitää vain päättää, että nämä asiat, työt tai huolet käsittelen huomenna. Nyt otan rennosti ja teen mukavia, keveitä juttuja.


8. Haluan oppia uutta.
Utelias asenne elämään pitää mielen virkeänä. Opittava asia voi olla pieni tai iso. Sen voi oppia päivän lehdestä, kaupan kassalla, kirjasta, töistä...

9. Innostun.
Lahden mukaan, jos ihminen innostuu, hän alkaa tuottaa valoa ja hyvää energiaa itselleen ja ympäristölleen. Innostumista ei kannata suitsia.


10. Tunnen selviytymiskeinoni.
Kaikilla tulee elämässä vastaan vaikeuksia. Tärkeä oppi, minkä lapsuudenperheessä voi saada, on kyky selviytyä vaikeista tilanteista ja luovia tyynemmille vesille. Lahden mukaan tärkein selviystymiskeino on puhuminen ja uskallus tukeutua toiseen. Elämään kuuluu myös menetyksiä. Kyky luopua on vaativa kyky, mutta se kuuluu terveeseen persoonallisuuteen.

Mitä mieltä olet näistä hyvään elämään liittyvistä väittämistä?








Lähteet: Helsingin Sanomat 27.6.2019, kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Olen kyllä niin samaa mieltä. Riittävä onni on myös hyvin subjektiivinen tila. Sanotaanko, että meitä koetteli 10-vuoden helvetti, lapsen sydänleikkaukset, hometalo oikeudenkäynnit, aviokriisi jne. kaikkia en voi tässä luetella, kun liittyy muita ihmisiä. Mutta kaikki tuli putkessa, jonka jälkeen pari vuotta pelkäsin, mitä seuraavaksi. Mutta nyt on ollut tyyntä pitkään ja tiedän, ettei tämä ole ikuista, joten tämä kaikki tyyni on enemmän kuin hyvä. <3

    Ihanaa päivää Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia kommentistasi.Rauhallinen elämänvaihe on hyvä ja kaunis. Onneksi sinulla on sellainen juuri nyt menossa. Paljon raskasta olet kokenut: huolen lapsesta, kodista, avioliitosta. Sekä ulkoisesta ja sisäisestä. Suuri ja raastava huoli lapsen terveyestä on varmasti meidän äitien pahin huoli. Vaikka minulla on aikuiset lapset, kannan heistä huolta yhä vain. Se on varmaankin rakkautta.

      Poista
  2. Näitä hyvä elämän tekijöitä on hyvä aika ajoin pohtia. Löysin listasta monta, jotka sopivat minuun. Luulen, että se johtuu siitä, että tietoisesti olen yhä enemmän alkanut muistaa ottaa rennosti, ja opetttelen myös olemaan ajattelematta, mitä muuta minusta ajattelevat. Niin saan härkää sarvista kiinni ja uskallan tehdä sitä, mitä rakastan. Kaikki muu tulee melkein siinä ohessa sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva kommentistasi. Kyllähän omaa elämää on hyvä pohtia välillä. Ihanaa lukea että olet oppinut tietoisesti ottamaan rennosti, etkä myöskään ajttele, mitä muut sinusta ajattelevat.Tätä melkein kaikikkien naisten kannattaisi opetella.Me ollaan vähän liiankin nöyriä elämän edessä, vaikka sitä voisi tietoisesti muokata.

      Poista
  3. Olen sillä lailla haihattelija luonne, etten yleensä pohdi syvällisiä.
    Siksi on hyvä, että laitat joskus ajattelemaan sitäkin, mikä on minulle hyvää elämää.
    Moneen kohtaan voisin suoraan vastata kyllä, vaikka koska kysyttäisiin. On myös sellaisia kohtia, joihin huonona päivänä saattaisin vastata ei. Sellainen on esim. Minua arvostetaan. Aina ei ole tuntunut siltä :( Suurin kriitikko on varmasti itse.
    Ihanaa illan jatkoa Marja <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Varmaankin se riippuu myös päivästä, miten noihin kysymyksiin vastaa. Välillä on huono päivä. Välillä elämä on kuin juhlaa. Tosiaankin se suurin epäilijä tai kriitikko on varmasti itse.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!