perjantai 26. heinäkuuta 2019

Kiusaannun, kun joku katsoo silmiin liian pitkään
Minä ainakin kiusaannun, jos joku katsoo silmiini liian pitkään, ja käännän katseeni pois.

Kotuullinen silmiin katsominen osoittaa kiinnostusta ja syventää yhteyttä. Se herättää aivojen sosiaaliset alueet. Keskustellessa silmiin katsominen luo vilpittömän vaikutelman.Katsekontakti voi myös häiritä. Vuorovaikutus vaatii tarkkaavaisuutta, ja se on esimerkiksi ympäristön havainnoinnista pois. Toisen katse saa myös tietoisemmaksi itsestä ja kehosta. Sopiva katsekontakti saa olla ihmisten mielestä keskimäärin kolme sekuntia.

Vuorovaikutus ei välttämättä vaadi suoraa katsekontaktia. Kasvoihin katsominenkin riittää.

Katsekontakti kuormittaa aivoja. On luonnollista katkaista se, jos muotoilee vaikeaa asiaa tai ratkaisee ongelmaa. Vastoin yleistä käsitystä katseen välttely ei ole aina merkki valehtelusta. Mutta toisen suora katse saa ihmisen rehellisemmäksi.

Mitä sinä ajattelet silmiin katsomisesta?
Lähteet: Helsingin Sanomat 28.3.2019, kuvat  Pexel

  

4 kommenttia:

 1. Minulle nn tärkeää että ihminen katsoo silmiin, mutta ei todellakaan liian pitkään.Joillain ihmisillä katse tuntuu porautuvan aivoihin asti ja se ei tunnu erityisen mukavalta. Mukavaa viikonvaihdetta Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Voi tosiaan olla kiusallista, kun joku vain tuijottaa ja tuijottaa silmiin. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Kohtuus kaikessa. Minulla on keskustelukumppani, joka ei katso silmiin vaan katse koko ajan välttelee - se tuntuu kummalliselta. Katsoo minusta nähden vasemmalle, sulkee silmänsä, katsoo oikealle ja taas takaisin. Höh!

  Toisaalta, jos joskus oikein keskityn sanomisiini ja ikäänkuin haen ajatusta, huomaan katsovani vaikkapa katon rajaan. Mutta kyllä enimmäkseen katson vastapuolta silmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pellavasydämen Mervi.Onpas jännä katsekontakti sinun keskustelukumppanillasi. Vasemmalta oikealle ja silmien sulkeminen. Minulla on aivan sama juttu, kun harkitsen ajatusta. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!