tiistai 5. maaliskuuta 2019

Pettäminen parisuhteessaPettämisessä ei ole aina kyse rakkaudettomuudesta tai seksin puutteesta. Myös onnellisissa suhteissa petetään.

Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen teki väitöskirjan pettämisestä, jota varten hän syvähaastatteli 40:ää puolisoaan pettänyttä tai petetyksi tullutta.

Kaikkonen ajattelee pettämistä janana. Sen toisessa päässä on lyhyet syrjähypyt eli tilapäiset käyttösuhteet ja toisessa päässä suhteet, jossa toinen puolisoista on syvästi rakastunut uuteen ihmiseen.

Onnellisessa parisuhteessa syrjähypystä saatetaan hakea vaihtelua ja uusia kokemuksia. Tämä pätee etenkin kroonisiin pettäjiin. Kun Kaikkonen kysyi, olivatko he kertoneet syrjähypystä puolisolleen: "Eivät tietenkään olleet. Hehän rakastivat puolisoaan. Puoliso on puoliso ja toiset toisia."

Jännityspettämisen lisäksi on muun muassa kostopettämistä ja vihapettämistä.

Joku saattaa vältellä liian läheisiä ihmissuhteita pitämällä yhtä aikaa monta suhdetta.

Joku saattaa etsiä uutta onnea ennen kuin uskaltaa erota.

Pettäminen ajoittuu monesti elämän taitekohtiin. Kun lapsia syntyy, kun lapset muuttavat pois kotoa tai kun oma vanhempi kuolee.


Petetyn tunteet
Petetyt kokevat vihaa, surua, pelkoa ja myös häpeää. Petetyt häpeävät monesti sitä, etteivät ole onnistuneet pitämään puolisoaan. He häpeävät itseään ja samalla häväistyksi tulemista.

Monille peteyksi tuleminen on aiheuttanut trauman, joka palaa mieleen vielä vuosia tapahtuneen jälkeen.

Traumaattinen kriisi eroaa tavallisesta kriisistä siinä, että traumamuisto palautuu väkisin mieleen ja pakottaa ihmisen kokemaan uudelleen ne tunteet, kivun, häpeän, jonka pettäminen aiheutti.

Jos parisuhde jatkuu pettämisen jälkeen, se voi olla molemmille raskasta vuoristorataa. Pettänyt uupuu siitä, että aina kaivetaan auki samat haavat ja petetty pettyy, kun kokee, ettei kumppani puhalla haavoihin, jotka on aiheuttanut.


Miten uskottomuudesta voi selvitä?
Kaikkonen sanoo: "Uskottomuuskriisissä ei voi mennä yli tai ohi vaan on mentävä sen läpi."

Petetyksi tulleen on yritettävä sietää kivuliaita tunteita. Olisi hyvä purkkaa läheiselle ystävälle ajatuksia, surra ja käsitellä tapahtunutta.

Parhaiten selviävät ne, joilla on paljon keinoja työstää tapahtunutta. Esimerkiksi hyvät sosiaaliset suhteet, kyky olla yhteydessä omiin tunteisiin, paljon harrastuksia.

Myös musiikki, taide, liikunta helpottavat selviämistä. Jotkut saavat lopullisen avun psykoterapiasta.

Mitä sinä ajattelet pettämisestä? Eroaisitko suhteesta, jos saisit kuulla kumppanin pettäneen sinua?

Lähteet: Helsingin Sanomat 21.2.2019, kuvat Pixabay

10 kommenttia:

 1. Itse olen lähtenyt elämään parisuhdetta jo kuusitoista kesäisenä paria vuotta vanhemman kanssa,tosi rakastuneitahan sitä oltiin mutta tulihan sitä sitten muutaman vuoden päästä kaikenlaista "säätöä" puolin ja toisin ja pani miettimään jatkoa. No kaikista selvittiin kuitenkin puhumalla ja yhteiselo jatkui,olimme kaikkiaan yhdessä 40v, naimisissa 30v. Nykyinen suhde perustuu sataprosenttiseen luottamukseen alusta alkaen,onhan meillä jo ikääkin,emme tarvitse kokeiluja ja jännitystä siltä saralta. Olemme molemmat leskiä ja koettu pitkä avioliitto molemmat. Itse en osaa sitä sanoa mitkä syyt johtavat uskottomuuteen,nuorena kai kokemusten etsiminen. Voihan se olla niinkin että vanhempana on anteeksiantavampi myös kumppanin uskottomuudesta. Luultavasti meidän tää parisuhde kyllä lopahtaisi jos jompikumpi olisi uskoton. Olen huomannut että kun vanhemmalla iällä alkavat nää hormoonit temputella niin käydään testailemassa vieläkö pystyy ja kelpaako markkinoilla. Parisuhteen ongelmat pitäisi puhua läpikotaisin ja jos ei auta niin ammattiauttajalle sitten. Mukavaa lllaskiaistiistaita sinne :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.40 vuotta on todella pitkä aika parisuhteessa. Surullista että se päättyi miehesi kuolemaan. Jos aloittaa parisuhteen nuorena, on varmaan aika yleistä, että siihen tulee silloin kaikenlaista säätöä. Se vain on niin, että nuorena haluaa kokea monenmoista, kun on kova elämännälkä. Varmaan suuri yhdistävä tekijä nykyisessä onnellisessa parisuhteessa on se, että olette molemmat leskiä. On varmasti huojentavaa, jos suhteessa on heti alusta alkaen 100 prosenttinen luottamus. Minäkin uskon tuohon puhumisen voimaan, jos suhteessa esimerkiksi jokin hiertää. Mutta arkisissa riidoissa saatan todella tulistua. Mutta ne menee nopeasti ohi.Olen ollut nyt 23 vuotta naimisissa, ja on sellainen tunne, että tämä kestää loppuiänkin.

  VastaaPoista
 3. Lohdullista oli lukea, että uskottomuudesta voi selvitä, sillä valitettavasti se on aika yleistä.
  Varmaan ensimmäisessä nuoruuden avioliitossa se olisi ollut kerrasta poikki, jos olisin saanut tietää tulleeni petetyksi. Nyt en olisi enää niin ehdoton. Tai on helppo sanoa, kun en edes osaa kuvitella mieheni pettävän minua. Sitä luulee tuntevansa toisen läpikohtaisin, kun on avioliittoa takana 47 vuotta, mutta elämä voi aina yllättää.
  Ihanaa laskiaistiistaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi.47 vuoden avioliitto on niin pitkä aika, että siinä kyllä tuntee puolisonsa. Mutta kai se on niin, ettei elämässä mikään ole varmaa. Ikä onneksi lisää suteellisuudentajua, eikä pettäminen olisi sellainen maailmanloppu kuin nuorena. Kivaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Uskon, että tämäkin asia selvitettäisiin. Yhteisestä tahdostahan tässä ollaan ja vuosia kun on kilometreittäin, ihmisillä omia kipupisteitä, niin vuosiin saattaa mahtua kaikenlaista. Olen nähnyt pareja, joille pettäminen on ollut uusi alku ja kaikki on nostettu pöydälle tavalla, jolla ei koskaan aiemmin. Joskus pettäminen voi olla hätämerkki, tarpeista jotka ei tyydyty kotona.

  Ihanaa viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Sinulla on kypsä suhtautuminen pettämiseen. Ajattelet, että sekin asia selvitettäisiin. Mutta jos puoliso olisi syvästi rakastunut kolmanteen osapuoleen? Voitaisiinko se selvittää pois. En usko. Kertapettäminen voi olla todellakin viesti, ettei liitossa voi täysin tyydyttää toiveitaan ja tarpeitaan. Hienoa että on pareja, joille pettäminen on ollut uusi alku.

   Poista
 5. Jos sinun on palkattava luotettava hakkeri seuraamaan puolisosi puhelinta tai sosiaalista verkostoa, ota yhteyttä expressfoundations@gmail.com Se on erittäin luottamuksellista

  VastaaPoista
 6. Ystäväni oli naimisissa pari vuosikymmentä. Hän koki suhteen olevan hyvä vaikka ajoittain oma mustasukkaisuus painoi mieltä. Mies oli ulospäin suuntautunut ja usein poissa kotoa harrastusten parissa. Lopulta suhde alkoi olla kylmä ja epäilys kasvoi. Hän ei enää jaksanut muutaman vuoden aikana mustasukkaisuutta ja epäilyä. Hän palkkasi lopulta yksityisetsivän seuraamaan miestä. Totuus satutti mutta eron jälkeen hän on kokenut elävänsä onnellisempaa elämää.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Ritva kommentistasi. Surullinen on tuo ystäväsi kokemus pettämisestä. Mutta oli ihana lukea, että sillä oli onnellinen loppu ja ystäväsi nauttii nyt elämästä enemmän!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!