tiistai 26. maaliskuuta 2019

Ruohonjuuren palasaippuoita ja ilmastonmuutoksestaJo vuonna 1982 luontaistuotekauppa Ruohonjuuri kirjasi periaatteen joka on hyvin ajankohtainen nytkin, kun ilmastonmuutos kiihtyy.

"Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään."

Sain tehdä yhteistyötä Ruohonjuuren kanssa.

Esittelen aluksi kuusi ekologista, luomupalasaippuaa. Sitten kirjoitan lentoliikenteen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.
Oliiviöljysaippua eli Marseillesaippua, 300g, 3,90€
Marseillesaippua pesee ihon ja hiuksetkin lempeästi. Sopii nyrkkipyykkiin ja siivoukseen. Poistaa tahroja tehokkaasti. Täytyy sanoa, että kummeksuin vähän tätä ruskean saippuan käyttämistä peseytymiseen. Mutta minä  olin täysin väärässä. Saippua jätti pehmeän ja kosteutetun tunteen iholle. Siivoussaippuana se on myös mainio. Varsinainen ihmesaippua.
Shampoopala teepuu flow kosmetiikka, 100g, 9,99 €
Sisältää talineritystä tasapainottavaa teepuu öljyä ja hiuspohjaa ja ihoa puhdistavaa rosmariinia ja piparminttua. Pesee hiukset puhtaaksi tehokkaasti ja pidentää pesukertojen väliä. Ryhdistää ja tekee hiukset ilmaviksi ja kiiltäviksi. Shampoosaippua ei jättänyt hiuksia tahmeiksi niin kuin jotkut saippuat tekevät.
Kasvosaippua valkosavi, 70g, 8,90 €
Kirkas ja kuulas iho joka päivä, kiitos valkosaven ja karhunvatukan sisältämien tanniinien. Pohjoisten metsien raikkaus yhdistettynä kasvisaippuapohjaan ja ravitsevaan vehnänalkioöljyyn auttavat ihoa säilyttämään kosteustasapainonsa. Kun käytin saippuaa viikon, olin näkevinäni kasvoissani kuulautta ja kirkastumista. Saippua pesi meikin pois tehokkaasti. Mitään puhdistusaineita ei tarvittu. Erinomainen kasvosaippua.Nurme Vuohenmaitosaippua, 100g, 6,99 €
Ihon luonnollista uusiutumista tukeva, kosteuttava saippua. Sisältää A-vitamiinia. Saippua jättää ihon lempeän kosteutetuksi ja on ihanan kermamainen koostumukseltaan.

Käsintehdyt saippuat valmistetaan kylmäpuristustekniikalla. Pääraaka-aineet ovat oliivi-, kookos-, ja palmuöljy.

Pesun jälkeen iho oli pehmeä ja kostea, eikä kaivannut heti kosteusvoidetta.
Nurme Porkkana vitamiinisaippua, 100g, 6,99 €
Ravitseva ja hellävarainen saippua kasvojen päivittäiseen pesuun. Luonnollinen keltainen porkkanasaippua sisältää runsaasti A- ja E-vitamiinia. Saippua jätti kasvot pehmeiksi ja kosteutetuiksi.
 Flow suolasaippua, sitruunaruoho ja hunaja, 100g, 8,80 €
Hellivää puhtautta luonnollisesti. Mieto, sitruunaruoholta raikkaasti tuoksuva saippua sopii koko perheelle. Tuntui, että pesun jälkeen ihoon jäi häivähdys sitruunaa.


-------------------------------------------------------

Ilmastonmuutoksesta: LentoliikenneLentopäästöjä voidaan vähentää uudella teknologialla, biopolttoaineilla ja suoremmilla lentoreiteillä.

Raha ohjaa lentojen maailmaa. Päästöjä vähennetään nyt vapaaehtoisesti. Mutta jos se ei riitä, edessä voi olla pakkoja.

Lentäminen on suuren kilpailun globaali toimiala. Kustannukset pyritään saamaan mahdollisimman pieniksi, koska matkustaja on yleensä halvimman hinnan perässä.

Lentäminen on ilmastonmuutoksessa yksi vaikeimmista ongelmista. Lentämistä on vaikea korvata millään. Suomessa ja Euroopassa voi reissata junalla. Mutta kaukokohteisiin ei.Lisäksi arvioiden mukaan matkustajien määrä jopa kaksinkertaistuu 15 vuodessa. Kiinassa ja Intiassa keskiluokka on nyt tarpeeksi rikasta ulkomaanmatkailuun.

Lentoliikenteen hiilidioksidipäästöt ovat vain kaksi prosenttia maailman ilmastopäästöistä, mutta lentoliikenne tulee siis kasvamaan kovaa vauhtia.

Ikävää on muun muassa se, että lentäminen on kehittymässä joukkoliikenteestä kohti yksityisautoilutyyppistä matkustelua. Monet yritykset suunnittelee kännykällä tilattavaa helikopterikyytipalvelua.

Kun kehitys on tämä  ja ihmiset joka tapauksessa lentävät, mitä kasvihuonepäästöille voi tehdä?

Finnair vaatii  alkuvaiheen tukea valtiolta investointeihin. Kuten varmasti suuremmat lentoyhtiöt.Neste on päättänyt rakentaa uuden biopolttoainelinjan Singaporeen. 1,4 miljardin euron investointi tarkoittaa miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta. Tuotanto alkaa vuonna 2022. Yhtiö uskoo, että  usean miljoonan tonnin markkinalle syntyy kysyntää.

Sähkömoottorien käyttöä nähdään 2020-luvulla.

                       Raha
Pitäisikö lentämisen olla kaliimpaa esimerkiksi lentoveron avulla? Suomessa Vasemmistoliitto ja Vihreät kannattavat tätä.

Entäs jos lentopolttoaineelle laitettaisiin  hintaeroa  ja arvonlisävero? Fossiilisten polttoaineiden verotus olisi siinä mielessä hyvä, että se samalla tasaisi hintaeroa perinteisen kerosiinin ja kalliimman biopolttoaineen välillä. Lentolippu Thaimaahan saattaisi kallistua näin 60 prosenttia.

Toimisivatko lentokiintiöt? Maailman ihmisille jaettaisiin lentokiintiöt. Ne jotka eivät lennä voisivat myydä oman kiintiönsä lentotuntipörssissä ja paljon lentävät joutuisivat ostamaan itselleen lisälentotunteja.

Tässä systeemissä ihmiset joutuisivat ajattelemaan, onko lentämiseen varaa ja kuinka pakollisia lennot ovat?

Kaunis ajatus mutta käyttökelvoton. Kuka tai mikä järjestö esimerkiksi jakaisi lentokiintiöt?

Vielä suurempi este on oikeudenmukaisuus. Esimerkiksi kiinalaiset ja intialaiset ovat vasta nyt päässeet lentämään, kun keskiluokka on rikastunut.

Mitä mieltä olet tässä jutussa esiintyneiden lentopäästöjen vähentämisen keinoista?

Lähteet: Helsingin Sanomat 14.2.2019, kuvat Pexel

2 kommenttia:

 1. Marseillesaippua on ennestään tuttu.
  Porkkanasaippuasta tulee mieleen, että se saattaa muuttaa ihoa päivettyneen näköiseksi (?) Ainakin, kun käsittelen porkkanoita, huomaan käsieni näyttävän normaalia ruskeammilta.
  Hyvä uutinen tuo, että lentopäästöjä voidaan vähentää uudella teknologialla. Kaikessa muussa olen yrittänyt huomioda ilmastonmuutoksen, vähentää kulutusta ja päästöjä, mutta lentämisen suhteen tunnen huonoa omaatuntoa.
  Iloa päivääsi Marja <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kirsti kommentista. Ei värjännyt tuo porkkanasaippua. Ei ole yhtä stydi kuin itse porkkana.Tulevaisuudessa onneksi pystytään melko merkittävästi vähentämään lentopäästöjä. Te elätte Erkin kanssa niin luontaistaloudessa, ettei lentäminen teidän hiilijalanjälkeä tuntuvasti suurenna. Hyvää tiistai iltaa sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!