maanantai 11. maaliskuuta 2019

Huonot unet


Niin usein monet haukottelevat aamulla. "En vain voinut olla katsomatta sitä elokuvaa loppuun." "Kirja vei mennessään, oli pakko lukea se loppuun." Lopputulos on se, että kärsitään päiväväsymyksestä. Minä nukun kausittain hyvin tai huonosti. Yleensä minua alkaa väsyttää jo lähellä  kello 21.00. Nukahdan ja herään aamulla noin kello 6.00 .

                          Yöllinen aivopesu
Tutkijat huomasivat vasta pari vuotta sitten, että nukkuessamme aivot puhdistuvat päivän mittaan kertyneestä turhasta kuonasta.

Yön aikana aivoihin virtaa selkäytimestä nestettä, joka huuhtelee turhat ja haitalliset molekyylit mennessään. Aivopesussa saa myös kyytiä Alzheimerin tautia aiheuttava amyloidi-valkuaisaine.

Tämä puhdistuminen voi tapahtua vain unen aikana. Jos uni on vähäistä tai huonoa, aivojen huuhtelu jää tekemättä. Tällöin solujen välinen kommunikointi kärsii: muisti pätkii, stressi lisääntyy, mielialat heilahtelevat.                       Huono uni
Valvominen vaikuttaa sairauksien syntyyn.

Jos syvän unen määrä ja siihen liittyvä verenpaineen lasku jää jatkuvasti vähäiseksi, verisuonisto kärsii. Tämä voi johtaa ajan myötä verenpainetautiin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Vain yksi ainoa valvottu yö hidastaa aineenvaihduntaa levossa ja saa solut keräämään rasvaa. Huonosti nukkuvien elimistöön kertyy myös stressihormoni kortisolia, joka myös altistaa lihomiselle.

Univaje vaikuttaa kehon puolustusjärjestelmiin ja pitää yllä matala-asteista tulehdusta elimistössä.                Huonoon uneen kannattaa yrittää löytää syyt
Kun lähtee hakemaan apua huonoon uneen. Kannatta aluksi pohtia sen syitä.

Oletko ilta- tai yömurehtija? Murheet saavat yöllä valtavat mittasuhteet.

Myös vaihdevuodet, kivut, levottomat jalat voivat valvottaa. Kun vaivat hoidetaan uni tulee myös paremmaksi.

Tilapäisestä unettomuudesta kärsii lähes kaikki. Esimerkiksi jos on vaikea elämäntilanne tai kriisi.

Jos vaikkapa herää pari kertaa yöllä vessaan, mutta nukahtaa pian uudestaan. Tämä ei häiritse unta. Ja jos herää kuuden tunnin yöunien jälkeen pirteänä. Se kertoo vain, että unentarve on kuusi tuntia.                        Unilääkeresepti?
Unilääkkeitä - tai nykyisin puhutaan nukahtamislääkkeistä - kannattaa käyttää vain silloin, kun tarvitsee päästä irti pitkään jatkuvasta unettomuudesta.

Nukahtamislääkkeet häiritsevät alkuyön syvää unta. Joillakin isommilla paikkakunnilla järjestetään ryhmäterapiaa ja unikouluja unihoitajien johdolla.

Tämä seuraava lista on melko ankara.
                       
                   Mistä kaikesta vähän nukkuva kärsii?

 • muistiongelmista
 • keskittymisvaikeuksista
 • heikentyneestä tiedonkäsittelystä
 • oppimiskyvyn heikkenemisestä
 • hormonitasapainon häiriöistä
 • painon noususta 

Mitä mieltä olet huonon unen seurauksista? Oletko hyvä nukkuja?


Lähteet. Hyväterveys 12/2018, kuvat Pixabay, Pexel

9 kommenttia:

 1. Tulin just yövuorosta, joten osu ja uppos. Toki tiesin yövuorojen altistavan mm rintasyövälle, mutta yritän aktiivisesti olla ajattelematta asiaa...🙈
  Epäsäännöllinen kolmivuorotyö hoitoalalla, puolensa ja puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Sumi. Sinulla on raskas työ. En ylipäätään ymmärrä, miten yövuorossa pysyy hereillä. Luin kauan sitten tutkimuksen, että vuorotyötätekevien äitien lapset syntyy pienempinä. En halua lisätä huoltasi. Tuosta rintasyövästäkin olen lukenut. Mutta yövuoron päätyttyä unen luulisi olevan samankaltainen kuin yöllä, kun tarpeeksi väsyttää ja siitä on tullut tapa. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Minä nukun taas hyvin, toisin kuin vielä viime syksynä töissä käydessä, jolloin heräsin joka aamuyö liian aikaisin. Jännitin varmaan töihin heräämistä, joka oli kello viisi. Tai ehkä suurempi syy oli se, että olin vaan niin väsynyt, koska työpäivät olivat pitkät enkä iltaisin enää ehtinyt tai jaksanut ulkoilla ollenkaan. Minun unenlaatuuni vaikuttaa siis stressi. Ja molemmat näkyvät ärtyisyytenä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Eeva kommmentistasi. Hienoa että olet saanut nyt nukuttua paremmin. Aamuyön heräily on poissa, kun ei tarvitse stressata töistä.Miehesi on ehkä tyytyväinen, kun ärtyisyys on poissa. Minä olen pitkällä sairauslomalla ja kipu vaikuttaa uneeni. Välillä aamut on silti aivan hyviä. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Ei ole kyllä mikään ihme, että on sellainen rasvamaha, kun nukun niin huonosti. Täytyy myöntää, että kahtena viikonloppuna olen nukkunut megahyvin, siis niin hyvin, että sellaista yleensä tapahtuu kerran vuodessa.
  Viime yö meni ihan kiville ja eihän tämä olo ole kiva. Mutta kun päässä sauhuaa ja on ihmissuhdesolmuja.

  Ihanaa uutta viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että olet saanut nyt kahtena viikonloppuna nukuttua hyvin.Olen iloinen puolestasi, koska aikoinaan nukuin aivan liian vähän muun muassa ihmissuhdesotkuja ja melkein kaikenmoista miettiessäni.Ehkäpä ensi viikonloppuna taas nappaa. Leppoisaa tiistai iltaa sinulle.

   Poista
 5. Yleensä nukun hyvin. (Nyt aikaerorasituksen vuoksi ylipitkiä yöunia 10 - 12 tuntia).
  Väsyneenä kärsin samoista oireista kuin vähän nukkuvat.
  Etenkin keskittymiskyky on kadoksissa.
  Hienoa alkanutta viikkoa sinulle Marja <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kirsti kommentistasi. Hyvät unenlahjat on ihmiselle todella siunaus. Siis onneksi olkoon! Minulla on iän myötä unenlahjat parantuneet. Saatan nukahtaa jo ennen kello 22.00 kissat ja mies vieressäni. Aamulla kuuden aikaan olen jo täysin virkku ja haen liiteristä puita talon lämmittämiseen. Tulien sytyttäminen on rakas aamutoimeni ennen kaikkea muuta.

  VastaaPoista
 7. Hei, kommentoin postaukseen luonnonkosmetiikkaa jolielta.Osaatko vastata kysymykseeni kiitos.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!