torstai 14. maaliskuuta 2019

Avantouintia kipuun ja masennukseenVarmaankin noin kymmenen vuotta sitten harrastin avantouintia. Mutta sitten muutimme kirkonkylän keskustasta maalle 20 kilometrin päähän, ja avantouinti jäi. Muistan, miten hyvän olon avantouinti antoi. Kehon omat morfiinit, endorfiinit, sai aikaan tämän rentoutuneen ja hyvän olon. Kaipaan sitä oloa.

Englannissa kerrottiin laajasti viime syksynä 24-vuotiaasta naisesta, joka oli kärsinyt masennuksesta 17-vuotiaasta asti. Lääkkeet ja psykoterapia eivät auttaneet. Nainen kokeili avantouintia. Jokaisen uintikerran jälkeen hänen mielialansa parani. Hän lopetti lääkkeiden syönnin ja voi aivan hyvin.

Kylmävesi saa aivot välittämään endorfiinia, mielihyvä hormonia.

Taasen esimerkki Englannista. 28-vuotias triathlonin harrastaja kärsi leikkauksen jälkeisestä kivusta. Lääkkeet ja fysioterapia eivät tuoneet apua. Toipilas kokeili avantouintia, mikä helpotti kipua heti.

Tutkijat pohtivat British Medical Journalissa, että lyhyt kirpiseva käynti kylmässä vedessä voi olla ehkä vaihtoehto kipulääkkeille.

Suomessa nivelreumaa sairastavat avantouimarit ovat kertoneet, että kipu vähenee.

Avantouinti on turvallista, mutta sille on myös rajoituksia. Flunssa ja sydänsairaudet ovat este avantouinnille. Samoin humalatila.

Tutkijoita on kiinnostanut avantouinnista sen vaikutus ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva tavallisesta rasvasta poiketen pystyy tuottamaan lämpöä ja kuluttamaan kaloreita.

Pet-kuvantaminen osoittaa, että ruskean rasvan aineenvaihdunta moninkertaistuu kylmässä.

Toistuva altistus kylmälle lisää ruskean rasvan määrää ja aktiivisuutta.

Harrastatko tai oletko harrastanut avantouintia? Mitä muutoksia se sai aikaan sinussa?

Lähteet: Helsingin sanomat 4.2.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Kyllä avanto teki niin hyvää aikoinaan kun siihen oli mahdollisuus,nyt en ole uskaltautunut aikoihin kun tuo verenpaine reistailee. Itselläni ei noita nivelvaivoja ole ollut niin en osaa tuohon ottaa kantaa. Tiedän tässä lähistöllä kyllä naisia jotka pulahtavat avantoon ennen aamuvuoroon menoa noin klo 5, eräskin sanoi että avantouinti on hänelle tapa jaksaa rankkaa hoitotyötä. Mukavaa torstaita Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Minulla oli samoin ennen mahdollisuus avantouintiin ja nautin siitä paljon. Muutto lopetti sen. Korkea verenpaine on todellakin syy välttää avantoon pulahtamista. Avantouinti lisää energisyyttä. Ei ihme että aamuvuoroon menevät naiset uivat avannossa.

   Poista
 2. Jääpussi auttaa joihinkin nivelkipuihin. On helppo uskoa avantouinnin positiiviset vaikutukset.
  Ihailen avantouimareita.
  Itse en ole tohtinut kokeilla, vaikka penskana piti päästä keväällä uimaan jäiden sekaan.
  Mahtavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistai Kirsti. Avantouinti on keino melko moneen vaivaan. Mutta eniten se antaa hyvän olon, kun kehon omat huumeet vaikuttavat. Hyvää torstaita sinulle!

   Poista
 3. Olen kokeillut yhden talven ajan. Mutta mutta ... minun nilkkani eivät tottuneet siihen millään. Lopulta kun aina vain oli pelkkää tuskaa se veteen meneminen, minä lopetin. Olisi pitänyt mennä veteen jotenkin ilman jalkoja, aika mahdotonta. Nytkin on avanto kävelymatkan päässä, mutta ei puhettakaan, että minä sinne yrittäisin. Pitää ottaa endorfiinit kävelemällä raittiissa ilmassa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Eeva kommentista. Jännä juttu tuo nilkkojen tottumattomuus avantouintiin. Niitä varmaankin särki. Kyllä endorfiinit tulevat reippaasta kävelylenkistäkin. Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!