perjantai 22. maaliskuuta 2019

Matala-asteinen tulehdus

Jopa sadat tuhannet suomalaiset kärsivät matala-asteisesta tulehduksesta. Sen kerrotaan lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja muistisairauksiin. Kyseessä on toisaalta muotitermi, joka  kalskahtaa turhan vaaralliselta.

Seuraavaksi aiheeseen liittyen totta vai tarua.

1)Tulehdustila saattaa aiheuttaa sydäninfarktin, syövän ja johtaa jopa kuolemaan.
Totta ja tarua


Pinnan alla väreilevä matala-asteinen tulehdus on samantyyppinen riskitekijä kuin korkea verenpaine tai kolesteroli. Se altistaa monille sairauksille: sydän- ja verisuonisairauksille, tyypin 2 diabetekselle. Se voi olla allergioiden ja infektioherkkyyden takana.

2)Antibiootit hoitavat hiljaisen tulehduksen.
Tarua
Matala-asteisessa tulehduksessa ei ole kyse bakteerien tai virusten hyökkäyksestä. Sen sijaan kehon puolustusjärjestelmä ylivirittyy. Tällöin se hyökkää vääriä kohteita, omia kudoksiaan vastaan, eikä tunnista todellisia uhkia. Matala-asteisen tulehduksen hoitona on terveellinen ruokavalio, liikunta ja painonpudotus.

3)Unettomuus ja stressi lisäävät tulehdusta.
Totta
Vakava unettomuus aktivoi hypotalamuksen, lisämunuaisen ja aivolisäkkeen muodostamaan stressiakselin, HPA-akselin. Tällöin stressihormonien kuten kortisolin tuotanto lisääntyy ja aiheuttaa tulehduksia.

4)Tulehdus muuttaa suoliston bakteerikantaa.
Totta
Tulehdusta lisää ruokavalio, jossa on vähän kuituja,paljon sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Tällainen ruokavalio yksipuolistaa suoliston bakteerikantaa ja haitalliset mikrobit lisääntyvät. Nämä mikrobit saattavat erittää aineenvaihduntatuotteita, jotka saavat suolen seinämän rakoilemaan. Tällöin tulehdustekijöitä saattaa päästä livahtamaan kehoon.

5)Vyötärön paksuus paljastaa matala-asteisen tulehduksen.
Totta
Yleensä vyötärönympärys ja kehon hiljainen tulehdustila kulkevat käsikkäin.

6)Tulehdus saa näyttämään vanhemmalta.
Pääosin tarua
Tulehdusta ei voi tunnistaa peilikuvasta. Mutta stressi ja unettomuus saattavat saada näyttämään ikäistään vanhemmalta. Siitäkin on viitteitä, että hiljainen tulehdustila vaurioittaa ihon kollageeni- ja elstiinisäikeitä ja vähentää näin ihon kiimmoisuutta.

7)Ainoa merkki tulehduksesta voi olla hiljalleen nouseva verensokeri tai väsymys.
Totta ja tarua.
Matala-asteista tulehdusta ei pystytä varsinaisesti tunnistamaan mitenkään. Korkea verensokeri voi väsyttää. Paras keino on tarkkailla vyötärönympärystä ja painoa. Jos vyötärölle kertyy kiloja, todennäköisyys matala-asteiseen tulehdukseen kasvaa. Siinä aktivoituvat samat tulehdusmerkkiaineet kuin infektioperäisissä tulehduksissa. CRP:ssä arvo jää yleensä alle kymmenen. Uusia merkkiaineita etsitään kovasti.

8)Piilevä tulehdus saattaa olla myös muistihäiriöiden ja mielialaongelmien taustalla.
Totta
Tulehdusta lisäävä ruokavalio heikentää suoliston mikrobistoa. Suolisto ja hermosto ovat kiinteässä vuorovaikutuksessa. Puhutaan suoli - aivoakselista. Sillä tarkoitetaan suolistobakteerien ja hermoston muodostamaa kokonaisuutta. Aivojen ohella suolisto tuottaa mielialaa sääteleviä välittäjäaineita kuten serotoniinia.

9)Antioksidanttipitoinen ja värikäs ruoka hillitsee matala-asteista tulehdusta.
Totta
Ruokavaliossa kannattaa suosiaa kasviksia, rasvaista kalaa, marjoja. Vaikka laihtuminen ei onnistu, liikunnalla ja kasvispitoisella pehmeitä rasvoja sisältävällä voi hillitä tulehdusta.

Pidätkö sinä matala-asteista tulehdusta todellisena uhkana terveydelle?
Lähteet: Kauneus&terveys 3/2019, kuvat Pixabay

8 kommenttia:

 1. Tästä aiheesta olenkin lukenut jonkinverran viimeaikoina ja olen taipuvainen uskomaan noihin miten se meihin vaikuttaa. Jos noita onngelmia on kehossa niin kyllähän sitä varmaan näyttääkin vanhemmalta mitä todellisuudessa on,siinä mielessä olen eri mieltä tuon kutoskohdan kohdalla. Tuokin on totta että näitä muotitermejä tulee kokoajan lisää ja tuntuu melkein siltä että mitä suuhusi laitat niin jossain vaiheessa tulee tutkimustulos jossa että se ja se on vaarallista. Meidän pitäisi olla tyytyväisiä että meillä ylipäätään on ruokaa mitä tutkia ja kommentoida. Uskon kyllä että itselläni myös on ollut suurimman osan elämääni tuo matala-asteinen tulehdus ja voi olla vieläkin, mut jaa empä ole tänä talvena potenut yhtään räkä- enkä yrjötautia vaikka lähipiirissä on ollut molempia,kumppanikin oli kolme viikkoa hurjassa köhässä ja räkätaudissa. Tämmöisiä ajatuksia tänään, mukavaa viikonvaihdetta sinulle Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Aika villejä on nuo muotitermit. Mutta uskon itse tähän matala-asteiseen tulehdukseen.Mutta minulla on hyvät kolesteroliarvot, alhainen verenpaine ja sokeri normaali. En siis usko sairastavani matala-asteista tulehdusta. Mutta mistäpä sitä tietää. Ei taida siihen olla vielä kehitetty tutkimuskeinoa. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Hyvinkin voi hiljaisia tulehduksia olla, sillä syön liikaa hiilareita ja suklaata. Mutta tosiaan yksi flunssa koko vuonna, että se ainakin ihan yes. Mutta aika väsy, mutta kai talvella monilla on.

  Mukavaa viikkistä Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Onkohan nuo hiilarit ja suklaa niin vaarallisia. Sinähän olet hoikka. Tietty voi olla hoikka lihava. Monet ovat talvella vähän väsyneitä. Minä tykkään talvesta ja kaamoksesta, koska olen pohjoisesta kotoisin.

   Poista
 3. Voihan se olla tätäkin, minun vaivani, väsymys ja lihassäryt. Tai sitten johtuu jostain muusta, B12-vitamiinin puutteesta, siitä luin viimeksi, tai sitten kyse on siitä, että mediassa on kiva jakaa näitä pelotteluja, koska ne myyvät.
  Onneksi minä olen jo aika vanha, joten en enää jaksa huolestua samalla tavalla kuin nuorempana. Jos jotain vaivaa on menen lääkäriin, ja jos se ei mitään löydä, sitten jatkan entiseen malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva. Juuri niin että nämä niin sanotut uudet vaivat median esitteleminä myyvät hyvin.Ikävää että sinulla on vaivoina väsymys ja lihassäryt. Minullakin on kolotusta välillä siellä ja täällä, vaikka olen vasta reilu viisikymppinen.Leppoisaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 4. Heippa. Minulla on tästä ihan konkreettista kokemusta, ja nyt, tulehdustilan lähdettyä paranemaan, kauhistelin juuri eilen vanhoja fb-päivityksiäni joiden teema meni jotensakin:'niin väsynyt!' 'Saako jo nukkua' 'Nukuin tänään 16h' 'taas labyrintiitti'. Sairastan useita autoimmuunisairauksia, endometrioosia sekä kärsin lapsettomuudesta. Kaikkien näiden takana on juurikin se kehon tulehdustila. Minua on lääkitty jos jonkinlaisilla kortisoneilla lähes parinkymmenen vuoden ajan. Psorin takia olen saman aikaa kulkenut kesät talvet pitkissä housuissa ja hameissa. Viime syksynä heitin kaikki lääkärin määräämät kortisonivoiteet, tabletit ja liuokset pois, ja siirryin tulehdustilaa minimoivaan ruokavalioon. Jätin pois sokerit, viljat ja tärkkelyksen, punaisen lihan jätin jo aiemmin, mutta nykyisin voin sitä silloin tällöin syödä. Syön siis A. Heikkilänkin suosittelemalla tavalla (enkä ole vieläKÄÄN kuollut :D) Ihoani aloin rasvaamaan kookosöljyllä. Psorista on jäljellä yksi 3x4cm läiskä(joka oli aiemmin 8x9cm). Kaikki muut laaja-alaiset läiskät ovat parantuneet. Ostin juuri kesäksi minimekon :D Väsymys on tiessään, jaksan koko päivän töissä, eikä ruuan jälkeen tee enää mieli mennä mahan viereen köllöttelemään, sitäpaitsi mahasta on lähtenyt monta senttiä. 4kg tipahti 4 viikossa. Enempää ei tarvi tippuakkaan. Olen se 'laiha lihava', eli hyvinkin hoikka (BMI normaalin alarajoilla), mutta vaarallisella vararenkaalla varustettu sekä mitättömällä lihasvoimalla. Vararengas on siis nyt myös selätetty. Nyt aletaan voimistamaan niitä lihaksia. Itse olen tämän muutoksen myötä oppinut miten addiktoiva tuo sokeri on. Karkkitori menee luultavasti lähiaikoina konkurssiin, sillä ennen 5xviikossa visiittini ovat nyt 0x viikossa :D
  Syön runsaasti rasvaista kalaa ja muita hyviä rasvoja, vihreitä kasviksia, päivittäin avokadoa (jonka ympäristövaikutukset tiedän mutta aiheuttamani hiilijalanjäljen korvaan muilla eettisillä valinnoilla), ja jälkkäreitäkin syön;turkkilaista jogurttia marjoilla, pintaan raastan stevialla makeutettua suklaata. Ei tämä ole mikään uusi vaiva. Sen ei vain lääketeollisuus ole halunnut tulla esiin, koska jos ihmiset parantavatkin vaivojansa ruokailutottumusten muutoksilla, jää kaiken maailman kortisonit ja kolesterolilääkkeet kauppaan. Romaniassa viisas lääkäri sanoikin minulle: miksi rasvaat tuota läiskää? Se on OIRE, alle 20% koko sairaudesta, kun sinun pitäisi hoitaa se joka sen oireen siihen toi. Psoriasista ei tulisi hoitaa PAIKALLISHOITONA, se ei ole IHOsairaus, se vain oireilee iholla. Kun sisäistin tuon neuvon, parantuminen lähti käyntiin. Tämä lääkäri ei määrännyt mitään muuta kuin vitamiineja ja ruokavaliomuutoksen. Paasaan tästä asiasta kyllästymiseen asti, koska olen vihainen niin Suomen kuin Britanniankin lääkäreille, jotka väittivät minulle 20 vuoden ajan ettei ruokavaliolla ole merkitystä, jotka väittivät että lapsettomuuteni on 'unexplained infertility' vaikka syynä oli juurikin tämä tulehdustila, puolustusjärjestelmän häiriö, joka potki terveen alkionkin pois, kerta toisensa jälkeen luullen sitä 'viholliseksi'. Nyt alkaa ikä painaa ja saattaa olla jo liian myöhäistä yrittää, vaikka tulehdustila olisikin kurissa... Suosittelen vaan ihan jokaiselle, jolla on oireita joille lääkäri ei syytä löydä, KOKEILLA sitä ruokavaliomuutosta muutama kuukausi. Meillä jo alle kuukaudessa näkyi tulokset niin energiassa kuin painossakin (miehellä tippunut 14kg 3kk:ssa). Huh, mikä purkaus, kiitos ja anteeksi. Ja tsemppiä sinulle kevääseen!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista HannaV. Hyvä että paasaat. Lääketeollisuus on tehnyt itsensä hyvin merkittäväksi ja sponsaa lääkäreitä jotka kirjoittavat lääkereseptejä. Heikkilän ruokavalio sopii sinulle. Minulle ei aikoinaan sopinut, koska lihoin. Upeaa että olet parantunut noin monesta sairaudesta. Kookosöljy hoiti ruokavalion ohella psorin pois. Väsymys on pitkään jatkuessaan todella raskas vaiva. Olet päässyt siitäkin eroon. Kiva ajatella, että voit pitää minihametta tulevana kesänä. Ihanaa kevättä ja tulevaa kesää sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!