lauantai 16. maaliskuuta 2019

Voiko eri sukupuolta olevan kanssa olla hyvä ystävä?Minulla oli viimeksi vastakkaista sukupuolta oleva ystävä 15-vuotiaana, jolloin - ainakaan minun - seksuaalisuus ei ollut edes herännyt. Kehityin naiseksi hitaasti. Siskollani oli paljon homoseksuaalisia miehiä ystävinä  ja hän nautti heidän seurasta, ja hänen aviopuolisonsa hyväksyi täysin nämä ystävät.

Tämä aihe nousi puheeksi, kun Sirpa Selänne paljasti kirjassaan, ettei hänellä ja Teemu Selänteellä ole eri sukupuolta olevia kahdenkeskeisiä ystävyyssuhteita. Se on pariskunnan "kirjoittamaton sääntö".

Iltapäivälehdet tekivät aiheesta otsikoita, ja monet kummastelivat.

Ihmisten ystävät ovat valtaosin samaa sukupuolta kuin he itse. Etenkin kun kyse on heteronaisista ja -miehistä.

Monissa ystävyyttä selittäneissä tutkimuksissa on havaittu, että samankaltaisuus on yleinen peruste ystävien valikoitumiseen. Tämä koskee muun muassa ikää, koulutusta, etnisyyttä ja sukupuolta.

Helsingin Sanomat teki aiheesta kyselyn, johon vastasi tuhat ihmistä.Monet kyselyyn vastanneista pitivät ärsyttävänä sitä, että heteromiesten ja -naisten ystävyyteen yhdistetään helposti romantiikka.

Jopa pikkulapsia saatetaan kiusoitella tyttö tai -poikaystävistä,  jos he tykkäävät leikkiä vastakkaista sukupuolta olevan kaverin kanssa.

"Käyn yleensä kahvilla ja syömässä sekä mies- että naispuolisten ystävien kanssa. Naispuolisten kanssa esim. teatterissa tai elokuvissa. Miespuolisten kanssa se muistuttaisi ehkä treffejä." Nainen, 48

"Joskus olen luullut, että miespuolinen tuttava on halunnut olla kanssani ystävä, mutta antanut myöhemmin ymmärtää että on sittenkin kiinnostunut enemmästä, mikä on johtanut epämieluisiin tilanteisiin ja ystävyyden loppumiseen." Nainen, 28

Eräs miespuolinen vastaaja katsoi asiaa omasta näkökulmastaan: "Samaa sukupuolta olevien kanssa on helpompi olla, ja tunteet eivät kasva väärällä lailla."

26-vuotias naisvastaaja oli tätä mieltä: "Ajatus siitä, että naiset ja miehet eivät voi olla ystäviä rakastumatta on hyvin vanhanaikainen. Eihän sitä muutenkaan kaikkiin ihmisiin rakastu."

Monissa vastauksissa kävi ilmi, että kumppani hyväksyy vanhat ystävyyssuhteet eri sukupuolta olevien kanssa, mutta uusia ystävyyssuhteita ei hyväksytty.

Jotkut heteroparisuhteessa olevat kertoivat, että ongelmien välttämiseksi he eivät halunneet ystävystyä liian läheisesti vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Ehkäpä on niin, että ihastumisten ja väärinkäsitysten välttely ja kumppanin mustasukkaisuus selittävät ainakin osittain sitä, miksi läheisimmät ystävät ovat usein samaa sukupuolta kuin itse.

Onko sinulla hyvä ystävä vastakkaista sukupuolta?

Lähteet: Helsingin Sanomat 14.2.2019, kuvat Pexel

4 kommenttia:

 1. Eiköhän sitä voi ystävä olla vaikka on toista sukupuolta, no ainakin homomiehistä saa hyvän ystävän. Itselläni nuo ystävät taitavat kuitenkin olla paljolti naispuolisia, pari sellaista miestä on joille lähetän joulukortin ja pulistaan puhelimessa henkeviä,toinen näistä miehistä oli paljon tukenani oman mieheni kuoltua. Kumppanillani on myöskin naispuolisia ystäviä menneisyydestä eikä tuo meidän parisuhdetta ole kaatanut, oisko sitten nuorempana voinut olla toisin, tiedä häntä. Voihan se olla että jos on laadultaan mustasukkainen niin silloin tää ei onnistu. Nyt ollaan jo semmoisissa liemissä keitetty et mustasukkaisuuskin tuntuu aika turhalta energian haaskaukselta. Mukava postaus taas, hyvää viikonvaihdetta Marja :-)

  VastaaPoista
 2. On kavereita ja vuosien takaa! Mukavaa viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
 3. On joitain, mutta enemmän ovat kyllä juuri miehen ja minun yhteisiä ystäviä tai sitten blogin puolelta on tullut muutamia. Mutta tosiaan ei ole sellaista todellisen läheistä ystävää vastakkaisesta sukupuolesta ja myönnän, jos miehelläni olisi todella läheinen naisystävä, niin en tiedä, aiheuttaisi varmasti jonkinlaisia epävarmuuden tunteita.

  Ihanaa sunnuntaita Marja. <3

  VastaaPoista
 4. Onhan niitä, vaikka he kylläkin ovat meidän molempien ystäviä, joita voimme tavata erikseenkin. Miehelläni on myös naispuolisia ystäviä. Näiltä ystäviltä ovat puolisot (jotka myös ovat olleet ystäviämme) kuolleet. Tässä iässä eri sukupuolta olevat ystävyyssuhteet ovat ehkä luontevampaa kuin olisivat nuorempana olleet. Eihän silloin oikein ollut aikaakaan.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa Marja!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!