keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Hiljaisuus lataa aivoja

Minä olen aistiyliherkkä ja tarvitsen hiljaisuutta. Kotona vallitsee yleensä täysi hiljaisuus, ei radion tai television ääntä. Mies katsoo yläkerrassa televisiota. Minä luen päivän Hesarin paperiversiona ja romaaneja.

Nykyisin töissä on kaikenlaisia häiritseviä ääniä. Esimerkiksi kännykän kilahtelua. Tietsikan ärsyketulva on niin suuri, että se uuvuttaa aivotkin.Hiljaisuudella on aivotutkimuksen mukaan tärkeämpi merkitys ihmisen hyvinvoinnille kuin uskoisikaan.

Säännöllinen hiljentyminen lataa aivoja ja lisää mielenrauhaa. Arjenpyörityksessä hiljaisuus ei ole kaikille itsestäänselvä asia vaan hiljaisuudelle pitää raivata oma tilansa. Esimerkiksi jos kulkee autolla tai julkisilla töihin voi pitää hiljentymisen hetken.Täällä maalla ei ole julkisia. Usein autolla yksinään ajaessani toistan itselleni tekemää tyyneysharjoitusta, johon liittyy sanoja ja lauluakin. Se on rauhoittanut minua vuosia töihin mennessä ja kotiin tullessa.

Nopeassa ärsyketulvan elämässä hiljentymisestä on tullut hyvinvointitrendi. Järjestetään esimerkiksi hiljaisuuden retriittejä ja joogaviikonloppuja.Mutta hiljentymishetket voi "vetää" itsekin.Pahimmillaa aivot voi joutua sressitilaan ärsyketulvassa, mikä heikentää terveyttä. Aivoja pitäisi itse ymmärtää hoitaa antamalla niiden palautua, levätä hiljaisuudessa.

Hiljaisuuden sanotaan tekevän ihmisistä luovempia ja vähemmän ahdistuneita.Jos ei voi harjoittaa hiljaisuutta autossa, voi aamulla varata vaikkapa viisi minuuttia aikaa hiljentymiselle. Voi vaikka seurata omaa hengitystä sängyllä maaten tai rennosti istuen. Tai jos on levoton olo, voi laskea sisäänhengityksessä seitsemään ja uloshengityksessä yhdeksään. Tai panna kätensä pallean päälle ja vain hengitellä omaan tahtiin.

Miten paljon hiljaisuutta sinä tarvitset?


Lähteet: Ruohonjuurilehti 1/2019, kuvat omat


4 kommenttia:

 1. Minä kyllä tarvitsen hiljaisuutta aika-ajoin ja olen kyllä saanutkin. Muutaman viikon ajan lapsenlapsia onkin pyörinyt tässä alvariinsa ja mennyt viikonloppu olikin yhtä hulinaa kun kun oli tyttären perhe pienten lasten kanssa ja tuo koiranpentu antaa omat haasteensa. Kumppanillani onkin nyt talviloma ja ilmoitin että nyt tää viikko halutaan olla ihan rauhassa ja aika hyvin onkin pitänyt.Kesällä kun tarvitsen olla itseni kanssa niin ajelen n.40 km lapsuuskotini vaatimattomalle rantasaunalle ja saunon ja uin pitkän kaavan mukaan,parasta on kun olen siellä yksin.Monta kertaa sitten soittelevatkin että onko kaikki hyvin kun viipyilen. Nuo mainitsemasi rentoutussessiot on kyllä tuttuja ja toteutin niitä paljon sairastellessa ja neuvon myös asiakkaillenikin, esim.tuo oikeanlainen hengitys on tosi tärkeää. Mukavaa päivänjatkoa sinne Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Sinullahan on ollut todella meluisaa hulinaa. Voin vain kuvitella, minkälainen meteli lapsipoppoosta syntyy. Mutta ovathan ne elämän ääniä.Kiva että olette saaneet olla rauhassa tämän viikon. Sinulla on hyvä hiljaisuuden ja itsestään olemisen paikka: rantasauna. Jotkut sanovat, että sauna on suomalaisten kirkko tai metsä.Upeaa että voit panna hyvän kiertämään, kun kerrot myös asiakkaille harjoituksista, jotka olet itse kokenut hyväksi. Kivaa keskiviikkoa sinulle

   Poista
 2. Minäkin taidan olla jollain tavoin herkkä kuuloni kanssa, sillä en siedä yhtään turhaa ääntä. Meillä onkin kotona aina hiljaista, televisiota katsotaan yhdessä miehen kanssa tai vain sovitusti, se ei voi olla päällä ilman minun lupaani :) ... Pienessä asunnossa on pakko sopia, mutta onneksi miehellä on paljon hiljaista puuhaa hänelläkin. Pitkät kävelylenkit ovat minun meditaatiotani, niitä on aika ajoin pakko päästä kulkemaan. Joskus muistan myös hengitellä niin kuin joogassa on opetettu ja sinäkin joskus olet siitä opastanut.
  Rauhallista keskiviikkoa sinulle myös sinne työn ääreen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentista. Minäkään en kotona siedä turhia ääniä. Sinulla voi olla jonkin verran aistiyliherkkyyttä. Yleensä se on kuulossa. Mutta minulla esimerkiksi hyvin värikäs taulu sattuu silmiin. Alkaa siristä, enkä pysty katsomaan taulua. Onneksi miehelläsikin on hiljaista puuhaa. Sovitte hyvin yhteen.Minulle esimerkiksi kuntosali on meditaatiota, kun lasken mielessäni liikkeitä. Meditoin myös kotona ja autossa.Zenbuddhalaisuudessa on kävelymeditaatio yksi meditaation muoto. Sinussa on zenbuddhalaista ja myös minussa. Kerran pävässä on pakottava tarve päästä ulos raikkaaseen ilmaan.Mukavaa keskiviikkopäivää sinulle. Minä en ole töissä vaan sairaalassa. Kerron siitä blogissani ehkä myöhemmin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!