keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Hyveeni ja paheeni - ihan vähän filosofiaa


Olen ollut jo viikon sairaalassa melko vakavan sairauden takia. En ole jaksanut kirjoittaa. Joten julkaisen syystä ja toisesta sivuun jääneitä juttuja. Kohta en ehkä enää jaksa niitäkään.

Tämä on yksi filosofian muoto, hyve-etiikka. Ja oli oppitunnin aiheena. Aluksi kerroin vähän teoriaa. Sitten oppilaat saivat pareittain tai pienissä ryhmissä pohtia hyveitään ja paheitaan.

Rupesin siinä sitten itsekin miettimään hyveitä ja paheitani. Niitä oli yllättävän vaikea keksiä. Tässä vähän jo höpsössä mielessäni. Suosittelen lukijaa kokeilemaan.


Niin. Minun hyveeni ovat (välttämättä itse ei olekaan paras sanomaan vaan läheiset ihmiset näkevät ne paremmin toiminnassani): suoruus, rehellisyys, jonkinlaatuinen - onko niitä mukamas monta erilaista? - ahkeruus.

Paheet tulivat helpommin mieleen: Enkö siis loppujen lopuksi arvosta itseäni? Paheita: kuohahteleva luonne, kärsimättömyys, hajamielisyys, siivoamisen inhoaminen, liiallinen spontaanius ja impulsiivisuus.


Kysyin sitten työpäivän jälkeen mieheltäni. Tuleeko hänelle mieleen edes yksi hyveeni. Hän sanoi: sanavalmius ja selkeys(?).

Hyve on vähän vanhahtavaa kieltä. Sillä yksinkertaisesti tarkoitetaan ihmisen hyviä luonteenpiirteitä. Paheilla toisinpäin. Antiikin kreikassa oli kardinaalihyveet:kohtuullisuus, oikeamielisyys, viisaus, rohkeus.


Hyveelliseksi kehitytään tekemällä hyviä tekoja. Vähitellen hyveet muuttuvat luonteenpiirteiksi.

Pahe on ei-toivottu ominaisuus. Pahoista ajatuksista tulee tekoja. Teoista tapoja. Tavoista luonne. Luonteesta kohtalo.

Antiikin aikana Sokrates ajatteli, että hyve on tietoa ja paha toiminta johtuu tietämättömyydestä. Hän oli viisas mies, mutta tässä asiassa hän erhtyy. Kyllä ihminen saattaa tehdä pahaa, vaikka tietää sen olevan pahaa.


Aristoteleelle erittäin tärkeä hyve oli kohtuullisuus. Kultainen keskitie.

Onko olemassa asioita, joita tavoittelemme niiden itsensä vuoksi. 
?Emme vain välineinä. Aristoteles ajatteli, että onnellisuus on tällainen asia.Hänen mukaansa ihmisellä on kykyjä, joiden kautta hän voi toteuttaa itseään. Hänen mukaansa - tietty kun oli filosofi - ajattelu ja pohdiskelu on tärkeintä

Tuleeko mieleesi helposti hyveitä ja paheita?








 Lähteet: kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Hui Marja, Miten minulta on mennyt sairautesi kokonaan ohi silmien? Olet todella vakavasti sairas, koska olet sairaalahoidossa. Toivon sinulle pikaista paranemista.

    Tämäkin kirjoitus on kiinnostavasta aiheesta. Kohtuus - Kultainen keskitie, korostuu myös Buddhan opeissa.
    Taitaa itsellenikin olla helpompi luetella omia paheita kuin hyveitä. Ehkä ei ole kyse pelkästä itsensä arvostamisen puutteesta. Onhan meidät kasvatettu niin, ettei itseä sovi kehua. Esim. "Kukas se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse", "Oma kehu haisee", "Ylpeys käy lankeemuksen edellä" jne.

    Tule pian terveeksi Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Sairaalassa ollaan morfiinihumalassa. Yritin tänään anella, että pääsisin kotiin. Mutta ei. Kun kuumetta on vielä ja vatsa on edelleen kipeä. Sapesta saatetaan poistaa sappikivet tähystysleikkauksessa sen jälkeen kuin haima rauhoittuu. En todellakaan tullut ajatelleeksi tuota kulttuuriimme liittyvää itsensä väheksyntää. Se on täysin totta.

      Poista
  2. Pikaista paranemista, Marja!
    Kiitos selkeästä (!, niin juuri, miehesi on oikeassa) tekstistä. Kunpa alkaisimmekin puhua luonteenpiirteistä, joita kannattaa itsessään kehittää. Hyve-termi tosiaan on epäselvä nykyajan ihmiselle, joten siitä puhuminen ei ehkä mene perille riittävän hyvin.
    Minulla on paljon hyviä luonteenpiirteitä, ja monet niistä ovat tulleet esiin vasta iän myötä, kun ne huonot piirteet ovat väistyneet. Nuorempana olin enemmän paheellinen kuin hyveellinen, enkä ollut kovin tyytyväinen itseeni sen vuoksi. Ehkä siinä mielessä hyve on tietoa, että itseänsä ja motiivejaan yms. paremmin ymmärtämällä voi muuttaa itseään. Siis peiliin katsominen = tieto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva kommentistasi ja paranemistoivotuksista. Vau, jos on tosiaan noin on, että vanhempana hyvät piirteet tulevat paremmin esille. Peiliin kannattaisi katsoa, mutta konkreettisessa mielessä se ei huvita.

      Poista
  3. Hei Marja,

    ikävää kuulla, että olet joutunut sairaalaan. Toivottavasti tokenet piakkoin. Tosin, pitää muistaa, että nyt ollessasi sairaalassa sinulla ei ole mihinkään kiire! Joten ota samalla kaikki irti siitä, että siellä ihmiset ovat sinua varten, ja saat vain keskittyä lepoon.

    Hyveistäni ja paheistani on hankala mennä sanomaan. Jotenkin monimutkainen, jopa pelottava aihe. Ja varmaan on niinkin, että toisen hyve on toisen pahe.

    Terveisin, Joy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anonyymi kommentista. Kyllä yritän ottaa kaiken ilon irti. On ollut jännä huomata, miten erilaisia hoitajat ovat. Jotkut empaattisia. Jotkut. koppavia.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!