keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Suomessa on maailman parasta kauraa
Minä söin köyhänä opiskelijana hyvin usein kaurapuuroa ruoaksi. Heti opiskelujen jälkeen ei tehnyt mieli sitä. Mutta jo muutaman vuoden kuluttua aloin syödä kaurapuuroa melko usein aamiaiseksi. Kaurapuuron maku on lempeänpyöreän herkullinen.

Suomalainen kaura on maailmalla haluttua korkean laatunsa ja puhtautensa vuoksi. Suomalaisessa viileässä ja valoisassa kesässä kasvaa vaaleaa, suurijyväistä kauraa. Kylmä talvi tappaa kasvitauteja ja -tuholaisia. Joten kasvinsuojeluaineita ei tarvita juuri lainkaan.


Kauralla on monipuoliset terveysvaikutukset. Sitä kannattaa syödä erityisesti silloin, kun kolestroliarvot ovat koholla. Kauran arvostus on lisääntynyt sitä mukaan, kun terveysvaikutuksista on alettu saada luotettavaa tutkimustietoa.

Kauran yleisimmät terveysvaikutukset liittyvät sen liukoiseen kuituun, beetaglukaaniin. Se sitoo vettä ja muodostaa suolistossa geelimäisen massan, joka hillitsee glukoosin ja kolesterolin imeytymistä elimistöön. Kun beetaglukaani liikkuu ruoansulatuskanavan läpi, se muodostaa samalla suojaavan kalvon vatsalaukkuun ja ohutsuoleen.Kauran beetaglukaanille on hyväksytty EU:ssa neljä terveysväittämää. Beetaglukaani alentaa veren kolestrolitasoa ja edistää veren kolestrolitason pysymistä normaalina. Beetaglukaani auttaa tasaamaan verensokeripitoisuutta aterian jälkeen. Kauran kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä ja vähentää ummetusta.

Kaurasta saa tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja hyvää, pehmeää rasvaa.Kaurassa on runsaasti kuitua. Kuitujen takia hiilihydraatit imeytyvät hitaasti ja pitävät yllä kylläisyydentunnetta. Lisäksi kaurassa on B-ryhmän vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Kaura on gluteeniton ja sisältää vain vähän niin sanottuja FODMAP-yhdisteitä, joten se sopii myös keliaatikoille ja herkkävatsaisille.

Kauran ja siitä valmistettujen tuotteiden määrä on lisääntynyt markkinoilla huimasti. Sen todistettujen terveysvaikutusten lisäksi ihmisiä houkuttelevat kauratuotteiden miellyttävä maku ja monikäyttöisyys.

Kauramaidossa eli kaurajuomassa kauran osuus on kuitenkin pieni, joten se ei ratkaisevati lisää kauran käyttöä. Parhaat kauranlähteet on kaurapuuro, mysli tai kauraleipä.

Missä muodossa tykkäät syödä kauraa?

Lähteet: ETterveys 29.5.2019, kuvat Pixabay

  

2 kommenttia:

  1. Moi. Äsken tein välipalaksi gluteenitonta kaurapuuroa, johon loppuhaudutusvaiheessa lisäsin sokeritonta puolukkasurvosta ja tilkan sokeria. Puuroon lorautan aina öljyä ja ripottelen vähän suolaa. Hyvää on. Kristiina

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kristiina kommentistasi. Tuo gluteeniton puuro kuulostaa hyvältä. Ja on varmasti terveellinen välipala. Minä panen puuroon vanhanaikaisesti voinokareen. En usko, että siitä on terveydellistä haittaa, kun muutoin en syö voita. Hyvää keskiviikko iltaa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!