tiistai 29. lokakuuta 2019

Ikävät totuudet unhtuvat helpommin - on kokemusta tästäTunnustan ostaneeni jonkin verran  vähemmän laadukkaita vaatteita muutama vuosi sitten HM:ltä. Silloin se ei ollut vielä lainkaan ekologinen tai lapsityövoiman vastainen yritys. Ja lieneekö nytkään. Oikeasti.  

Miten tulla toimeen sen jutun kanssa, että farkut ja monet muut vaatteet tehdään lapsityövoimalla? Ja monet niin sanotut laatumerkitkin tehdään halvan työvoiman maissa. Parvekekalusteet sademetsän puusta.Ihmisillä on taipumus  uhohtaa helpommin epäeettisiä valintojaan kuin eettisiä. Ihmiset eivät vain unohda. Vaan alkavat mielessään kehitellä uusia muistikuvia tuotteen eettisestä taustasta. Tutkijoiden mukaan on kyse tiedostamattomasta suojamekanismista, joka helpottaa oloa: on"eetisempi" unohtaa kuin välittää.Keskenään ristiriitaiset ajatukset luovat myös jännitteitä. Ihmisillä on  taipumus selittää epämieluisa tieto pois tai vähätellä sen merkitystä. Tai jopa torjua se tietoisuudestaan, jolloin sitä ei muista.

Ihmisillä on usein myös käsitys, ettei heille voi tapahtua mitään pahaa. Sisiaalipsykologiassa tätä nimitetään "haavoittamattomuuden illuusioksi".

Oletko huomannut unohtavasi helpommin epäeettiset valinnat kuin eettiset?


 Lähteet: hävinnyt, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Hei. Jokainen varmasti tekee välillä luonnon kannalta tyhmiä tekoja, mutta onneksi aina voi pyrkiä parantamaan tapojaan. Kristiina

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kristiina kommentistasi. Näin on, ei voi olla koko ajan täydellinen ilmastonmuutoksen vastustaja.

  VastaaPoista
 3. Kyllä itsepetos on pahin petos.

  Mukavaa päivää Marja🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Tiia. Taitaa asia olla noinkin. Pettäjä ja petetty samassa ihmisessä.Kivaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Tiedän, että meillä on tehty huonoja valintoja ilmaston kannalta. Ei ne taida helposti unohtua, koska pyrin kompensoimaan käyttämällä näitä epäeettisesti tuotettuja tuotteita vielä kauan "parasta ennen-päiväyksen" jälkeenkin. Se tarkoittaa, että käytän tuotteita niin kauan, että ne hajoavat.
  Kivaa iltaa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kirsti kommentistasi. Kyllähän ne jollakin tasolla muistaa epäeettiset valinnat, mutta silti huijaa itseään. Meillä mies on erikoistunut syömään "parasta ennen päiväystä" jo ohi menneitä ruokia. Sinä varmaankin tarkoitit tavaroita. Onhan ne viisasta käyttää loppuun asti. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!