keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Sokeri voi aiheuttaa rasvamaksanJoka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Se ei välttämättä oireile mitenkään. Pienelle osalle näistä ihmisistä saattaa kehittyä maksakirroosi tai maksasolusyöpä. Sairaudet voivat tulla, vaikka ei käyttäisi alkoholia.

Maksa on aineenvaihdunnan keskus ja elimistön puhtaanapitolaitos. Jos siellä on häiriö, se saattaa näkyä metabolisena oireyhtymänä. Silloin paastosokeri, rasva-arvot ja verenpaine ovat koholla. Tämä voi johtaa kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Etenkin keskivartalon lihavuus on maksalle haitallista, koska silloin rasva kertyy sisäelinten ympärille. Reisien ja takapuolen rasva ei ole niin haitallista.Maksa kärsii sokerista
Maksan kannalta pahimpia ovat nopeasti imeytyvät hiilihydraatit: vaaleat viljat, sokeri, ja ikävä kyllä peruna. Perunan kohdalla kyse on määrästä ja missä muodossa peruna syödään. Suositus on noin kaksi perunaa päivässä ja ne pitäisi syödä keitettynä kuorineen.

Myös vähärasvainen ruokavalio voi rasvoittaa maksaa. Kun rasva jätetään pois, se saatetaan korvata huonoilla hiilihydraateilla.

Pieni määrä sokeria tai kovaa rasvaa ei tuhoa kenenkään maksaa. Leipänsä voi toisinaan voidella voilla tai voi-kasvisöljyseoksella. Ruokailussa paras olisi  tuttu lautasmalli.Maksaystävällistä
Jos maksa on rasvoittunut, ruokavalioon kannattaa lisätä viinietikkaa tai sitruunamehua, jotka aktivoivat sapen eritystä.

Maksa nauttii vihreästä ruokavaliosta. Vihreät vihannekset, yrtit ja villivihannekset muun muassa voikukka ja nokkonen ovat hyväksi.

Kasvisrohtovalmisteiden kanssa kannattaa olla varovainen, eikä niitä kannata tilata ulkomailta nettikaupoista. Ne saattavat lyhyessäkin ajassa aiheuttaa vaurion terveeseenkin maksaan. Apteekista ostetut vitamiinivalmisteet ovat turvallisia.

Fruktoosi on haitallista
Elimistö ei pysty käyttämään fruktoosia suoraan energiaksi kuten glukoosia. Se muutetaan osaksi rasvaksi ja siksi se rasvoittaa maksaa.

Fruktoosia saadaan hedelmistä, mutta niistä sitä on vaikea saada liikaa, sillä hedelmissä on myös vettä ja kuituja. Esimerkiksi appelsiineja pitäisi syödä monta kiloa ennen kuin fruktoosista tarvitsee huolestua. Sen sijaan fruktoosilla makeutetut limsat voivat rasvoittaa maksan nopeasti.

Tiesitkö, että maksakirroosin voi saada ilman alkoholia?

Lähteet: Voi hyvin 4/2019, kuvat Pixabay


6 kommenttia:

 1. Moi. Havahduin aiheeseen joskus keväällä. Olin yllättynyt silloin lukiessani, että sokerin ahmiminen voi nostaa maksa-arvoja. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kommentistasi. Hienoa että olet havahtunut aiheeseen. Niinpä niin, sokeri yllättäen aiheuttaa rasvamaksaa.

   Poista
 2. Hyviä huomioita! Olen itse vhh-ruokavaliolla ja ollut ihana huomata kun vatsanympärys kaventunut ja todennäköisesti juuri se rasva maksan ympäriltä alkanut sulamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maikku. Sinulle sopii vhh-ruokavalion, kun vatsanympäryskin on kaventunut. Hyvää torstaita sinulle!

   Poista
 3. Kyllähän tuo sokeri on aika pahis,täytyy myöntää että itsekkin käytän sokeria liikaa,sitähän ei tarttis yhtään. Sokeri sitäpaitsi ylläpitää tulehduksia. Noin 15v sitten maksa-arvojani tarkkailtiin ja kävin jonkun kerran myös ylävatsan ultrassa,lääkäri sanoi johtuvan maksan rasvoittumisesta,alkoholi ei ollut syy mutta siihen aikaan käytin vielä viljoja ja muutenkin söin kevyemmin.Nykyisin käytän voita ja kermaa, syön paljon enemmän kuin silloin,viljoja en käytä,maksa-arvot ovat hyvät,olen laihempi ja hyvinvoipa.Mitä tästä voi ajatella? Itse olen sitä mieltä että nuo nopeat hiilarit oli se pahis,vehnä ja sokeri pahimpia. Mukavaa viikon jatkoa sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Sinulla on omakohtaista kokemusta aiheesta. Sokeri voi myös aiheuttaa ja pitää yllä matala-asteista tulehdusta, joka altistaa metaboliselle oireyhtymälle. Sydän- ja verisuonisairaudet, kakkos tyypin diabetes ja korkea kolesteroli kuuluvat tähän. Minä ihmettelen ja kunnioitan ihmisiä, jotka voivat pitää yllä tiettyä ruokavaliota. Itse en siihen pysty. Olen miettinyt tuota viljojen lopettamista. Sokeri ei ole minulle ongelma, syön sitä hyvin vähän. Sinulla ruokavalio on hyvin onnistunut.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!