perjantai 25. lokakuuta 2019

Harjoittelen syvempää, parempaa hengitystä
Minä teen silloin tällöin hengitysharjoituksia. Esimerkiksi hengitän sisään nenän kautta laskien kuuteen tai seitsemään,  tauko, uloshengityksessä lasken yhdeksään.

Hengityksen pidätysharjoituksissa pidätän hengitystä välillä 30 sekuntia, väliin hengitän tavallisesti. Tämä harjoitus rauhoittaa - paniikkikohtaustakin - , koska hengityksellä on suora yhteys hermostoon.Välillä teen harjoituksen, jossa hengitän molempien sierainten kautta sisään, suljen toisen sieraimen sormella ja hengitän yhden sieraimen kautta ulos.

Kun harjoittelee hengitystä, hengityksen tauot voivat pidentyä. Tauot ovat lyhyitä rauhan hetkiä.Hengitysharjoituksissa hengitetään tavallaan epäluonnollisesti. Ei meidän tarvitse koko ajan hengittää niin. Harjoitukset ovat työkaluja, joita voimme tarvittaessa ottaa käyttöön.

Mitä useammin harjoittelee levollista hengitystä sitä nopeammin ja helpommin  voi muuttaa levottoman, stressaavan olotilan rauhalliseksi yksinkertaisella hengitystekniikalla.Kulttuuriantropologi ja fysioterapeutti Malla Rautaparta väittää Helsingin Sanomissa, että hengitysliike on suurin koko kehon sisältä lähtevä liike. Hengityksen seuraaminen voi olla tapa tutkia kehoa sisältä.

Alussa kehon signaalit saattavat olla heikkoja, mutta ajan myötä hengitysharjoitusten avulla voi tunnistaa kehon sisätilassa tapahtuvia asioita. Esimerkiksi pieniä tuntemuksia, jotka enteilevät kipua, ja paikallistaa ja tiedostaa tunteita.Tunteet ovat hyvin fyysisiäkin ja ne voi usein tuntea kehossa, ainakin niiden aiheuttamat jännitykset ja kireydet.

Melko moni sanoo, että vatsa menee kramppiin, kun ahdistaa. Tämä heikentää myös hengitystä. Joillakin ahdistus tuntuu lapojen välissä.

Kun ottaa syvän hengityksen käyttöön, voi yrittää tunnustella jännityksiä ja  jopa laukaista niitä.Lähteet: Helsingin Sanomat 5.9.2019, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Nuo on niin totta tuosta hengittelemisestä, kokemusta on. Meikäläisen elämä on nykyisin seesteisempää,ei ole kipuja eikä liioin stressiäkään niin nuo hengitysharjoitukset ovat jääneet taka-alalle, mutta heti kun tuntuu elämä menevän alamäkeen otan nää opit käyttöön.Mukavaa viikonvaihdetta sinne :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Vaikeissa, stressaavissa tilanteissa palleahengityksellä tosiaan saa vaikutuksia aikaiseksi. Sinulla on paljon ja pitkäaikaista kokemusta syvähengityksestä. Hienoa että osaat käyttää ja harjoittaa sitä. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Malla Rautaparran kirja on hyvä ja järkeenkäypä, kunhan vain saisi harjoitteet säännöllisiksi. Minulla oli 'vanha' ensimmäinen anoppi. Hän oli menettänyt toisen keuhkonsa typetyksessä (tuberkuloosi). Hän harjoitti hengitystä aina kävellessään: neljällä askeleella sisään ja neljällä ulos. Anoppi käveli todella rivakasti, eli vanhaksi ja sai kolme lasta yhdellä keuhkollaan. Hieno esimerkki minusta hengitysharjoittelun tehokkuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi riitta k. Säännölliset harjoitukset on hyvä juttu. Rohkaiseva ja upea tuo anoppisi tarina yhdellä keuhkolla. Rauhallista sunnuntaita sinulle.

   Poista
 4. Malla Rautaparran ajatukset eivät ole uusia.
  Jo murkkuna ollesssani antikvaarisessa kirjakaupassa töissä, luin (käytetyn ja jo silloin vanhan) terveysopin kirjan. Siinä neuvottiin aloittamaan aamut syvähengityksellä avoimen ikkunan edessä. Myös päivän aikana tuli tehdä pari hengitysharjoitusta. Lähes 50 vuotta sitten ollessani synnytysvalmennuksessa, opeteltiin hengitystekniikkaa ja tehtiin hengitysharjoituksia.
  Kauniit kuvat <3
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Mukava lukea etteivät hengitysharjoitukset ole Suomessakaan mikään uusi trendiasia. Sinäkin olet jo murkkuna tutustunut syvähengitystekniikkaan. Ja sen lisäksi synnytysvalmennuksessa. Minunkin raskauden aikaan synnytysvalmennuksessa harjoiteltiin hengitystä. Mutta itse tilanteessa niistä ei ollut minulle juurikaan apua:)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!