torstai 24. lokakuuta 2019

Mitä kasvojen koskettelu kertoo?Tiedostamaton kasvojen koskettelu edistää muistamista ja keskittymistä. Ihminen koskettaa kasvojaan usein silloin, kun on stressaantunut tai esimerkiksi valehtelee.

Vasemmalla kädellä koskettelu yhdistetään masennukseen ja ahdistukseen.Australiaistutkijat videoivat 26:ta opiskelijaa ja havaitsivat, että nämä koskettivat kasvojaan 23 kertaa tunnissa.

Kasvojen koskettelu lisääntyy kuormittavissa tilanteissa. Ihminen koskettelee kasvojaan keskittyäkseen ja pitääkseen asioita muistissa.Suosittuja kohteita ovat nenänpielet, suupielet ja kulmakarvat. Kasvojen keskiosassa on paljon tuntohermoja, mikä voi selittää sen koskettelun suosiota.

Väitetään, että flirttaillessa ihminen koskettaa suutaan tai kaulaansa merkkinä siitä, että itse asiassa haluaisi vastapuolen koskettavan niitä. Myös hiusten sukiminen kuuluisi flirttiin.

Lyhyet tiedostamattomat koskettelut edistävät aivojen toimintaa, koska ne voivat liittyä aivokuoren säätelyyn, työmuistiin ja tunteisiin.

Valehtelija koskettaa usein nenäänsä tai peittää suunsa kädellään, ikään kuin estääkseen petollisten sanojen pääsyä suusta.Aikoinaan Yhdysvaltojen presidentti Clinton oli suhteessa nuoreen avustajaansa Monica Lewinskyyn, mutta Clinton kielsi todistuksessaan suhteen. Videotallenteessa Clinton kuitenkin koski nenäänsä 26 kertaa. Hän ei koskenut nenäänsä, kun puhui totta.

Hermostuttava ja kuormittava tilanne voi vaikuttaa siten, että ihminen alkaa kokea ärsytystä, kutinaa tai kihelmöintiä ihollaan. Tämä saattaa olla yksi selitys koskettamisen tarpeelle.Lähteet: Helsingin Sanomat 14.10.2019, kuvat omat


6 kommenttia:

 1. Voihan mikroilmeet ja eleet. Clintonin olisi pitänyt paremmin varautua haastikseen ja ymmärtää pitää kätensä visusti kurissa, hih.

  Mielenkiintoista, en kovasti tykkää kosketella omaa nassua, sillä epäpuhtaudet ja jos meikki, niin se suttaantuu.

  Ihanaa päivää Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Niin, tämä Clinton. Kunpa tosiaan olisi pitänyt kätensä kurissa. Ja monta kertaa naisten kanssa. Mukavaa perjantaita sinulle!

   Poista
 2. Aika mielenkiintoinen tuo Clintonin juttu. Kertookohan tuo kasvojen koskettelu meikäläisestä jotain kun minulla onn tapana hieroskella ja painella kasvojen alueen akupisteitä ja päätä myös,mutta enemmänkin kai yksin ollessa. Muistuikin mieleen eräs nainen joka puhuessaan piti etusormeaan nenänsä oikealla puolella,ajattelin aina että halusiko jotenkin peitellä kasvojaan. Mielenkiintoisia nämäkin jutut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Sinä koskettelet kasvojasi tietoisesti, joten ei se varmaan sinun tiedostamattomista jutuista kerro. Hienoa että tiedät nuo kasvojen alueen ja pään akupisteet. Pitäisi itsekin opiskella tuollaista. Sen tiedän, että korvan nipukan paineleminen rentouttaa. Hyvää perjantaita sinulle!

   Poista
 3. Voi ei!
  Minun ei olisi pitänyt lukea tätä. Pelkään, että nyt alan tarkkailla ihmisiä "sillä silmällä".
  Joka tapauksessa mielenkiintoista tietoa.
  Mukavaa perjantai-iltaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Niinhän se on, että alkaa haluta tarkkailla ihmisiä. Minä tarkkailen liiankin kanssa, myös ilmeitä. Välillä tuntuu, ettei ole hyvä tietää ihmisestä enemmän kuin nämä haluavat tietoisesti kertoa. Mutta minkä voin. Mukavaa perjantaita sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!