maanantai 10. syyskuuta 2018

Vaihtoehtoinen käsitys terveydenhoidosta. Vai onko?


Olen vähän hämmentynyt Antti Heikkilän ajatuksista. Toisaalta tuntuu, että joissakin niissä on syvää  viisautta. Etenkin sielun osuudesta sairastamisessa.Ja jotkut ajatukset tuntuvat jotenkin äkkivääriltä. Liian ehdottomilta. Oudoilta.

Kirurgi, ortopedi Antti Heikkilällä on mielenkiintoisia näkökulmia terveyteen ja sen hoitoon. Hän on myös kritisoitu ja kiistelty hahmo. Aikanaan hänet tunnettiin karppauksen suomalaisena oppi-isänä. Herätyksen hänelle antoi kokemus Töölön sairaalan ensiavussa. Se muutti koko hänen maailmankuvansa.Kovasta selkäkivusta kärsivän miehen selkä oli kivusta krampissa. Lääkärit yrittivät laukaista kramppia kaikilla mahdollisilla lääkkeillä. Mutta niistä ei ollut apua.

Aamulla mies ehdotti Heikkilälle, että hän voisi käydä tutun kansanparantajan luona hoidossa. Seuraavana päivänä mies tuli käymään. Ja selkä oli täysin kunnossa. Kansanparantaja oli naksauttanut selästä jotakin kohtaa, ja kipu ja kramppi oli loppuneet heti.Heikkilä innostui ja halusi ottaa tekniikasta selvää. Hän kierteli maailmalla eri hoitajien tykönä ja tutki manipulaatiohoitoja. Hänestä kehittyi taitava naksauttaja. Tämän seurauksena hän pitää lihasjännityksestä kärsivän selän hoidossa parhaimpana menetelmänä naksautusta.                                Ruoka
Heikkilän mukaan ruoka on tärkein asia hengittämiseen jälkeen. Hän uskoo. Että miltei kaikki sairaudet olisivat hoidettavissa oikealla ravinnolla ilman lääkkeitä.

Hän näkee melkein kaikkien sairauksien takana insuliiniresistenssin. Siitä syntyvät hänen mukaansa sydäntaudit, diabetekset, syövät.

Insuliinin tehtävä on pitää verensokeri tasaisena. Hiilihydraatit, viljojen gluteeni, sokeri sekoittavat herkän immuunijärjestelmän. Suolistoon muodostuu liian paljon tärkkelystä, ja se kasvattaa väärät sokeripohjaiset bakteerit. Kun tärkkelys saadaan pois. Suolisto alkaa toimia taas hyvin ja ihminenkin voi hyvin.Heikkilä pitää kaikkia viljoja huonona vaihtoehtona. On sama syökö vaaleaa leipää vai ruisleipää. Verensokeri nousee yhtälailla. Myös pasta ja peruna ovat tyhjiä kaloreita ilman ravintoarvoja ja antioksidantteja.

Heikkilä suosittelee ristikukkaiskasviksia. Kaaleja, kurkkua, paprikoita, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Hän puolustaa tiukasti eläinrasvoja. Voi ja kerma ovat terveellisempiä kuin kasvismargariinit ja kevyttuotteet. Hän uskoo. Että koko kolesterolihysteria on ohimenevä ilmiö.


                          
                              Liian kovia treenejä
Heikkilän mukaan liikumme väärin. Liian kovaa ja liian pitkään. Jos juoksee yli puoli tuntia. Sressihormonit eli kortisolitasot tuplaantuvat elimistössä. Hän itse uskoo HIIT-treeniin. Jossa tehdään nopeita pyrähdyksiä maksimaalisella voimalla. Juostaan, kuntopyöräillään tai vain hypitään. Spurtit saattavat olla vain kuuden minuutin pituisia. Mutta ne ei saa ylittää varttituntia. Tällä treenillä kortisoliarvot laskevat. Mikä on Heikkilän mielestä parasta stressinhoitoa.

                        Kipu on viesti ja siunaus
Ihmisen sielu ja mieli ovat kiinnostaneet pitkään Heikkilää. Hän kävi itse viisi vuotta psykoterapiassa. Hänen perhetaustansa on rankka: äiti oli narsisti ja veli alkoholisoitui. Molemmat kuolivat aivan liian varhain. Terapia auttoi Heikkilää antamaan anteeksi ja hyväksymään menneisyytensä.Heikkilä ei pidä vastoinkäymisiä vain huonoina asioina. Ne toimivat usein herättäjinä. Jotka ohjaavat ihmistä valoisammille poluille.

Jos joku asia tuntuu pahalta. Kannattaisi miettiä, miksi se tuntuu pahalta. Eikä paeta sitä. Kivun kautta ihminen kohtaa solmukohtansa.

Heikkilä pitää C.G. Jungin ajatuksista. Solmukohdat vastaavat Jungin teoriaa varjosta. Jokaisella ihmisellä on varjo, jota ei haluta kohdata. Ja jota ei usein tiedostetakaan. Vasta kun tutustuu varjoonsa. Pimeään ja torjuttuun puoleensa. Ihminen tulee kokonaiseksi.Vastaanotolla Heikkilä puhuu mieluusti potilaittensa kanssa. Hän jopa saattaa sanoa potilaalle, että olet menettänyt yhteyden sieluusi.

Paranemisessa pitäisi Heikkilän mukaan muistaa myös sielullinen puoli. Hän neuvoo joskus potilailleen riitin. Jossa menneille taakoille jätetään hyvästit. Ne kirjoitetaan paperille ja poltetaan järven tai meren rannalla. Syvästi symbolinen rituaali on toimiva ja yksinkertainen.

Mitä mieltä olet Antti Heikkilän ajatuksista?Lähteet: VoiHyvin 7/2018, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Nuo riittijutut menee multa vähän yli, toki olen niihin ja kaikenmaailman reikeihin joskus epätoivossani uskonut MUTTA, ruokavaliossa olen täysin samaa mieltä. Kaiken takana on suoliston hyvinvointi. Itse olen juurikin jättänyt pois (tai vähentänyt paljon(koska irtokarkit on vaan joskus must...)) hänen mainitsemiaan ruoka-aineita, ja niin vatsani kuin ihonikin voi huomattavasti paremmin. Suoliston tilahan on kaikkien autoimmuunisairausten takana. KAikkien. Minulla autoimmuunisairauksia on useita, kaikkien niiden oireet ovat lähteneet paranemaan aloitettuani hoitamaan suolistoani. Jätin jopa Suomen lääkärien määräämät kortisonivoiteet pois 15 vuoden jälkeen, kilpirauhasarvot ovat paremmat kuin vuosiin...
  Meillä kypsemmillä kollageenin saanti on myös todella tärkeää, sillä sen tuotanto loppuu omassa kehossa n. 40-vuoden iässä. Myös suolisto tarvitsee kollageenia, kuten myös rustot, luut, sisäelimet ja se iho. Voisin saarnata tästä pidempäänkin, mutta tiivistettynä:Heikkilä puhhuu asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, HannaV, kommentistasi. Hienoa jos sinulla on tuo ruokavalio auttanut moniin autoimmuunisairauksiin. Ja jännää että ihokin voi paremmin. Minä en voisi kuvitellakaan elämää ilman ruisleipää. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Ensi perjantaina on verikoe, onko tyroksiini arvot kohdillaan. Epäilen ettei ole. Kun on vajaatoiminnan oireita. Suoliston hyvinvointiin syön vain maitohappobakteeritabletteja tai maustamatonta jugurttia. Hyvä että olet voinut jättää kortisonivoiteet pois.Tuo kollageenituotannon hiipuminen on surku juttu. Kun se ei imeydy ihovoiteistakaan. Kivaa alkanutta viikkoa sinulle.

   Poista
 2. Heikkilä on mielenkiintoinen persoona, monessa asiassa olen hänen kanssaan samaa mieltä mutta itse suosin keskitietä, en ole aivan noin ehdoton. Meikäläinen jätti kotimaiset viljat pois muutama vuosi sitten ja vointi kyllä parani, ei ole diaknosoitua keliakiaa.Tiedän ihmisiä joilla on vatsan kanssa ongelmia mut eivät suostu kokeeksikaan jättämään viljoja pois, vehnähän se pahin on. Viljat kyllä voi korvata mainiosti, on tattaria,kvinoaa,hirssiä, tässä muutama. Diabeteksen hoidossa olen myös samoilla linjoilla hänen kanssaan. Tästä aiheesta taitaisi olla juttua vaikka kuinka mutta hyvää alkavaa viikkoa Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Minusta on melkein ihmeellistä, että ihmiset voi jättää viljat pois. Kuten sanoin HannaV:lle en osaisi elää ilman ruisleipää. Hyvä että vointisi on parantunut sen jälkeen, kun jätit kotimaiset viljat pois. Olen yhden kerran kokeillut karppausta, mutta se ei minulle kasvissyöjälle sopinut lainkaan. Iho kyllä hehkeytyi nopeasti. Taisin karpata kolme viikkoa. En syö mitään vaaleaa: vehnää, pastaa, valkoista riisiä. Enkä tykkää erityisemmin makeasta vaan suolaisesta ja rasvaisesta. Heikkilä on todellakin mielenkiintoinen mies. Mukavaa maanantaita sinulle!

   Poista
 3. Selän naksautus on muuten aivan loistava juttu ja jotkut kamut sen osaa tehdä niin hyvin. Sen jälkeen olo on niin hyvä ja lukot katoaa. Oma massu ei tykkää vehnästä, voin paremmin ilman vehnää ja laidun ja vaikka nauttisinkin sokeria. Että perää on taatusti, mutta ruokaympyrä olisi varmaan kuitenkin se juttu.

  Mukavaa maanantaita Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentista. Olen ollut nuorena kansanparantajan selännaksautuksessa. Toimi. Sinullahan oli Maijun kanssa se selännaksautus video. Se oli vaikuttava. Ehkäpä ihmisille sopii omanlaisensa ruokavaliot. Elimistökin on yksilöllinen ei vain mieli. Kivaa viikonalkua sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!