tiistai 18. syyskuuta 2018

Kuidunsaannilla ja masennuksella on yhteysOn todella hyvä, että nykyisin ajatellaan lääketieteessäkin. Että ihmisen mieli ja keho eivät ole erillään. Vaan yhteinen kokonaisuus! Ennen uskottiin, että ravinnolla on vaikutusta vain kehoon. Mutta eipäs enää. Mielenterveydellä ja hyvinvoinnilla on vahva biologinen perusta.Tieto masennuksen ja ruokavalion yhteydestä päivittyy koko ajan. Kuidunpuute voi liittyä masennukseen. Samoin folaatin ja B12 vitamiinin puutostila.

Masennuksen todennäköisyys on pienempi, kun kuidunsaanti on 21 grammaa päivässä. Virallisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan jopa 23-25 grammaa päivässä. Aika paljon pitää syödä kuitua saavuttaakseen tuon 21 grammaakin. Esimerkiksi kolme viipaletta ruisleipää, kaksi desilitraa marjoja, yksi desilitra papuja ja kaksi desilitraa raasteita. Tietty kuidunsaantiin voi tehdä omat tapansa ja ruokatemppunsa.Tutkija Anu Ruusunen teki viisi vuotta sitten väitöskirjan ravinnon ja masennuksen yhteydestä. Tutkimuksessa ruoka-aineita oli muun muassa kasvikset, hedelmät, kala, pähkinät, kananmunat. Tulos oli selkeä: Ruokavalion laadun parantaminen vähensi masennusoireita.

Kuidut toimivat niin, että ne ruokkivat valikoivasti hyödyllisiä bakteereja suolistossa. Tämä on aivoille hyväksi. Tutkijat puhuvatkin aivo-suoliakselista.Tiedetään, että masennus on sairaus, joka saa ihmisen syömään epäsäännöllisesti ja usein epäterveellisesti. Kun ei jaksa kiinnittää huomiota ruokaan. Kun tuskin jaksaa elää.

Silti ruokavalion parantaminen olisi masentuneelle tärkeää. Masentuneen kannattaisi syödä esimerkiksi täysjyväviljaa, hedelmiä, kasviksia, palkokasveja, marjoja, pähkinöitä, kalaa ja kasvisöljyä.

Uskotko sinä, että monilla mielenterveydenhäiriöillä on biologinen pohja?Lähteet: Helsingin Sanomat 9.8.2018, kuvat  Pexel


3 kommenttia:

 1. Näin olen tämän asian tiedostanut että ruumis ja mieli toimivat yhdessä, sanotaanhan että suolisto on toiset aivot ja suolisto toimiakseen tarvitsee kuitua ja oikeanlaisen bakteerikannan. Tuo mainitsemasi väitöskirjatieto ei olekkaan minulle asti kantautunut mutta uskon että näin on. Itse kyllä saan kuituja tarpeeksi vaikken ruisleipää syökään kun sehän on kyllä korvattavissa. Venäjän kansa on selvinnyt tiukoista ajoista hapankaalilla ja suomalaiset hapanruisleivällä, molemmissa tuo kuitu ja maitohappobakteerit on se juttu. Kai tehoviljely on muuttanut viljatkin monille epäterveellisiksi koska meikäläinenkään ei niitä siedä ja sama on maidon kanssa myös. Vaikka maatalossa on lapsuus vietetty niin silti on riesana ollut paha angiinakierre, anemia ja ihottumat silloin alakouluikäisenä etenkin. Siksi kai onkin tullut lähdettyä tälle ns.vaihtoehtoalalle. Olen opiskellut aikanaan sellaisen vanhan hierontamuodon kun Kajavaterapia hieronta jossa painotettiin että ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus eli ravinto ja mieli toimivat yhdessä, on muuten hieman erilainen hierontamuoto, annetaan ohjeita terveelliseen elämään myös. Mukavaa maanantaita Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Kajavaterapia hieronta. Hienoa että siinä painotetaan ihmistä kokonaisuutena ja annetaan ohjeita terveellisempään elämään.Tuo on tuttua myös minulle, että suolisto on toiset aivot. Suolisto valmistaa samoja välittäjäaineita kuin aivot. Vaikka ei leipää söisikään, niin monesta muustakin lähteestä niitä kuituja saa. Minä olen hapanruisleivän ystävä. Tuntuu, etten voisi elääkään ilman sitä. Luin vasikään jostakin, että jugurtti on parempi lähde maitohapoille kuin hapankaali. Josta tykkään siitäkin. Ennen tein sitä itse. Nyt ostan valmiina. Mielenkiintoinen ajatus, että maaperä on jo niin köyhtynyttä, etteivät viljat ja maitotaloustuotteet enää sovi kaikille. Sekin on ihmeen yleistä.Hyvä että olet päässyt sairauksista eroon ruokavaliota muuttamalla. Kivaa tiistai päivää sinulle!

   Poista
 2. Jälleen kerran tärkeää asiaa pohdittavaksi.
  Sosiaalialan opintojen alusta asti iskostettiin päihimme ihmisen olevan psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, jolloin kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Uskoin ja uskon edelleen tuohon. Siksi tämän väitöskirjan viesti ei yllätä. Ravintokuiduilla on omat tärkeät tehtävänsä. On sääli, että monet syövät vain pitkälle prosessoitua ruokaa.
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!