lauantai 1. syyskuuta 2018

Miksi netistä kannattaa pitää välillä taukoa ja rentoutua myös muilla tavoin?Itse en maleksi kovinkaan paljon netissä. Julkaisen blogipostauksen, vastaan kommentteihin, kommentoin muiden postauksia; facessa olen noin 30 minuuttia päivässä, Intagramissa muutaman minuutin. Vietän sometonta, digitöntä päivää yhden tai kaksi kertaa viikossa. Siinäpä se.

                                   Netissä
Netissä luuhailu, multitasking ja keskeytykset vaikuttaa muistiin ja oppimiskykyyn. Tämän takia on hyvä opetella välillä rentoutumaan. Ja samalla parantamaan hyvinvointiaan.

Ihminen elää jatkuvassa ärsykevirrassa. Puhelin piippaa. Sähköpostia tulee. Viestit keskeyttävät väistämättömästi työnteon. Jos kesken työpäivän kaipaa virkistystä, mennään usein nettiin surffailemaan. Työpäivän jälkeen olo voi olla rättiväsynyt. Miten se on mahdollista? Vaikka istui vain tietokoneella.


Väsymyksen aiheuttaa se, että ärsykkeet on kuormittaneet hermostoa läpi päivän. Ja laukaisseet stressireaktioita.

Nykyisin ihmiset on digin takia jatkuvasti saatavilla. On miltei pakko olla.

Kalifornian yliopistossa Irvinessä tehtiin tutkimus, miten sähköposti vaikuttaa sydämen sykkeeseen. Tutkittavien sykkeet oli matalampia, kun sähköposti ei ollut käytössä. Ja mitä useammin tarkisti sähköpostin, sitä enemmän koki stressiä.


Multitasking tarkoittaa sitä, että tehdään useampaa asiaa samaan aikaan. Sitäkin harrastetaan digilaitteiden vuoksi paljon. Työsuoritukset kärsivät. Ihminen ei saa hetkenkään rauhaa.

Pitkäaikaisesti tämä voi aiheuttaa jopa masennusta ja ahdistuneisuutta. Ja onko se ihme? Tietysti ihminen stressaantuu, kun hänen huomiota vedetään koko ajan eri suuntiin.


Multitasking turmelee myös keskittymiskykyä. Nykyisin tutkijat puhuvat Adt-ilmiöstä (attention deficit trait). Sen mukaan ihmiset kiireellään ja omilla valinnoillaan aiheuttavat itselleen tarkkaavaisuushäiriötä muistuttavan tilan. Kun tarkkaavaisuus heikentyy, on vaikea esimerkiksi lukea pitkiä tekstejä, muun muassa kirjoja.

                              Rentoutuminen
Tekeekö digi meistä vähän hönttejä? Tilanne ei kuitenkaan ole onneksi lopullinen. Kun puhelimen tai tietokoneen sammuttaa, rauha mieleen palautuu parissa tunnissa.

Stressireaktioistakin pystyy rentoutumaan. Niin ihminen voi palata nopsaan mielentilaan, jossa kykenee kokoamaan voimavaransa ja energiansa.


Rentoutuessa sydämen syke laskee. Hengitys rauhoittuu. Stressihormonit alkavat hävitä ja korvautuvat mielihyvähormoneilla, endorfiinilla ja oskitosiinilla. Rentoutuminen voi vähentää ahdistusta, pelkoa ja levottomuutta.

Netissä on paljon rentoutumisharjoituksia. Ehkä helpoin tapa rauhoittaa itsensä on keskittyä hengitykseen. Parhaiten minulle sopii tämä: Hengitä ensin sisään ja laske samalla seitsemään. Hengitä sitten ulos ja laske samalla yhteentoista. Toista muutaman kerran. Voit hengittää normaalia tahtiasi. Tarkoitus on sopeuttaa laskeminen omaan hengitykseen.


Rentoutumisharjoitukset on oiva tapa rentoutua. Mutta saman asian ajaa se, että tekee omasta mielestä jotakin kivaa. Lenkki. Sauna. Käsityöt. Kulttuurin harrastaminen. Pääasia on, että tekeminen vie ajatukset pois jatkuvasta hyörinnästä ja pöhinästä.

Jos käytät joskus tavallista enemmän nettiä, miten rentoudut?Lähteet: Helsingin Sanomat 12.7.2018, kuvat pixabay

8 kommenttia:

 1. Muutamia blogeja tulee kommentoitua ja instagramissa piipahdeltua mutta aikas vähän tuo some vie aikaani.Taidan olla vanhanaikainen kun tykkään kommunikoida ihmisten kanssa nokakkain tai puhua pulputan puhelimessa.Rentoutusjutut on tuttuja,juuri nuo hengitykset,ne ovat olleet rankkoina aikoina paljon käytettyjä meikäläisellä.Jotain käsillä näpräämistä pidän rentouttavana myös. Parasta oli viikolla kun kävin ystävättären luona ja sitä maailmaa parannettiin vihreän teen voimalla monta tuntia ja ihasteltiin heidän uutta kaunista taloaan.Oikein kun saa tuntemukset puhuttua ulos niin mikä sen rentouttavampaa.Tänään rentoilen jäljellä olevasta kesästä nautiskellen rakkaan ihmisen kanssa. Rentoa lauantaita Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Minäkin olen vähän vanhanaikainen tuon digin suhteen. Ensinnäkään en osaa käyttää sitä kunnolla. Ja tapaan ihmisiä mieluummin face to face kuin diginä. Siis sama homma kuin sinulla. On kivempi puhua, kun ystävä tai kaveri on siinä vieressä ja näkee hänen kasvojensa ilmeet ja muut eleet. Maailman parantaminen on kiehtovaa hommaa. Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 2. Nettiin voi vallan kadota, eli suhii netissä pakonomaisesti ilman, että siellä edes tapahtuu mitään. Tästä syystä on hyvä pitää pitkiäkin taukoja ja kun palaa nettiin, niin eihän siellä juuri mitään ole tapahtunut. Todella hermostuttavaa on, jos koko ajan pitää selata ja kyllä olen siihen sortunut.

  Iloista viikonloppua Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Oikeassa olet että "nettiin voi kadota". Monet ihmiset, etenkin nuoret, ei edes ymmärräkään, kuinka hirmuisen kauan päivästä he viettävät nettielämää. Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 3. En ole facebookiin liittynyt, tuntuu että kaikkihan siellä ovat. Ei vaan ole tarvista, kyllä kavereista kuulee muutenkin, eikä sitäpaitsi tarvitse aina kaikkea tietääkään. Sen verran päivittäin netissä olen että luen päivän lehden aamusella digimuodossa, ja ehkä käyn muutamissa blogeissa aamusella, ja töissä tauoilla myös jos käyn yksikseni. Yleensä haen netistä tietoja, en tarkoita juoruja maailmalta vaan ihan hyödyllisiä asioita enkä koe ollenkaan pahana sitä että joskus viipyy siellä pitempääkin. Tärkeintä on siis että on muutakin elämää eikä se hallitse. Viikonloput menee usein perheen kanssa, silloin tahtoo jäädä lehtikin lukematta. Minulle paras rentoutumistapa on saunominen, luonnossa liikkuminen myös, ja syksyn tullen iltojen viiletessä on mukavaa istua sohvalla kutomassa vaikka pieniä sukkia radiota kuunnellen. Yleensä kiireisen työpäivän jälkeen tämmöiset rauhalliset asiat ovat luksusta.
  Ihanaa lauantaiehtoota sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Sinä et ole facebookissa. Se on miltei harvinaista nykyään. Oikeastaan onnittelen siitä. Todelliset kaverit virtuaalikavereiden sijasta ovat täyttä ja oikeaa elämää. Netistä tosiaan voi löytää myös hyödyllistä tietoa. Minä en osaa lukea päivän lehteä diginä. Sinulla on ihania rentoutumistapoja.Minä joudun työssäni käyttämään niin paljon tietsikkaa, että kun tulen kotiin, teen jotakin aivan muuta. Yleensä lähden metsäteille ja poluille lenkille. Näin sieniaikana monesti sieneen. Sunnuntain rauhaa sinulle.

   Poista
 4. Netti vie aikaa monelta muulta hyvältä asialta, jos sen antaa viedä.
  Nettiin sopii oikeastaan sama kuin tuleen: "Hyvä renki, mutta huono isäntä".
  Omasta mielestäni olen varsin maltillinen netin käyttäjä. Monen ystäväni mielestä jopa laiska.
  Hyvää alkavaa viikkoa ja uutta kuukautta sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Tuo pitää hyvin paikkaansa "Hyvä renki, mutta huono isäntä". Sinä vaikutat niin tekeväiseltä ihmiseltä, että on vaikea kuvitella sinua nettiriippuvaiseksi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!