keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Ympäristöystävällisesti - Zero Waste-haaste



Minä rakastan luontoa. Käyn miltei päivittäin lenkillä metsäpoluilla ja -teillä. Sienestän, marjastan, kerään luonnonyrttejä ja rohdoskasveja. Haluan, että kaunis luonto säilyy myös tuleville sukupolville. Luontorakkauteni vuoksi otin vastaan Zero Waste-kampanjan haasteen. Ja lähetän sen tässä edelleen kaikille kiinnostuneille bloggaajille.



 Zero Waste Finland ry perustettiin keväällä 2018. Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on jätteen vähentäminen; kestävä, ekologinen kehitys ja elämäntapa. Meneillään olevassa kampanjassa kannustetaan vähentämään jätettä syyskuun ajan.



Suomalainen tuottaa jätettä noin 500 kiloa vuodessa. Roskiin heitetään 120-160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Yhtä ihmistä kohden tämä tarkoittaa 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa.

Meillä kotona lajitellaan kaikki jäte. Nyt uusimpana myös muovijäte, kun paikkakunnalle tuli muovinkeräyspiste.



Minulla on kaupassa aina kestokassi. Pakkaan hedelmät ja vihannekset biohajoavaan muovipussiin. Yritän ostaa mahdollisimman vähän muoviin pakattua ruokaa, mikä on ihmeen vaikeaa. Olen ollut kasvissyöjä 36 vuotta, mikä pienentää hiilijalanjälkeäni. Olen tällä hetkellä siirtymässä kokonaan luonnonkosmetiikkaan. Tänä vuonna en ole ostanut kuin kaksi uutta vaatetta. Loput kirpparilta.



Tässä nyt vain kehua repostelen itseäni. Mutta en minä mikään ekoenkeli ole. Lennän ainakin kerran vuodessa ulkomaille. Ajan autoa. Nyt kun toinenkin lapsi muutti pois, jääkaappiin kertyy liikaa ruokaa, josta osa päätyy biojätteeksi, hävikkiruoaksi. En vielä osaa kokata vain kahdelle.



Kirjoitan seuraavaksi muistakin luonnonsuojeluun liittyvitä asioista kuin ruokahävikistä. Ilmastonmuutos on todellinen ongelma. Biologien mukaan vielä pahempi ongelma on luonnon köyhtyminen. Nämä linkittyvät toisiinsa. Ilmastonmuutos nopeuttaa lajien häviämistä. Ja ekosysteemin tuhoutuminen ilmakehän lämpenemistä.



Alkuperäisluontoa tuhoaa muun muassa metsien raivaaminen pelloiksi, tehometsätalous, liikakalastus, torjunta-aineet, saasteet, roskat...

Ja sitten on tämä muovi. Maailman meriin päätyy joka vuosi muovia noin 12 miljoonaa tonnia. Jos nykyinen meno jatkuu, Davosin talousfoorumin mukaan vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kalaa.



Miten muoviongelmaa voisi vähentää?
  • Kierrätä kaikki muoviroska. Muun muassa muoviset panttipullot uusiokäytetään Suomessa hyvin.
  • Tärkeintä on vähentää kertakäyttömuovin kulutusta. Hanki siis kestokassi ruokakauppaan.
  • Autoilun vähentäminen on hyvä ympäristöteko, koska suurin osa mikromuovista irtoaa autojen renkaista.
  • Mikromuovia irtoaa myös kosmetiikasta, maaleista, muovipohjaisista urheilu- ja fleecevaatteista.
Yritetään olla ympäristöystävällisempiä! Onko sinulla joitakin tapoja suojella luontoa?




Lähteet: Helsingin Sanomat 8.9.2018, Anna/52, Suomen luonnonsuojeluliitto, kuvat omat paitsi kaksi Zero Waste

11 kommenttia:

  1. Kerrassaan upeat tärkeään kirjoitukseen sopivat kuvat Marja.
    Olen tavallaan sitoutunut tähän haasteeseen tietämättä kamppanjasta. Kaikki muu jätteen tuottaminen on meillä sellaisella tasolla, ettei omatunto soimaa, paitsi autoilu ja lentäminen.
    Oikein hyvää keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kuvien upeudesta en niin tiedä, mutta asia ja kampanja on tärkeä. Hienoa että olet elänyt tämän haasteen mukaan ja olet hyvä ruokahävikin torjunnassa. Sama täällä tuon autoilun ja lentämisen kanssa. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Itse olen ollut kiinnostunut luonnonsuojelullisista asioista noin 30v, en mitenkään mahdottoman aktiivinen kun olen tälläinen keskitien kulkija mutta kuitenkin. Ruuantähteet kompostoin, kestokassi kaupassa ja hedelmäpussitkin on,kirppareilta ostettu vaikka mitä, kasvissyöjänäkin olen ollut,en enää kun voin paremmin sekaruuasta. Autolla en aja kun pakolliset ja asun ns.kierrätetyssä vanhassa talossa. Tiedän että voisin tehdä tällä saralla vielä paljonkin mutta ton muovin kanssa se ongelma onkin kun kodintarvikkeet ja ruoka pakataan muoviin. Kun lapset olivat pieniä ja olin vuosia kotiäitinä kasvatin lähes kaikki vihannekset itse luomuna. Pakastan paljon marjoja mutta miten pääsisin eroon niistä muovisista pusseista? Liikun paljon, miksi kaikki liikuntaan liittyvät vaatteet ovat tekokuitua ns.teknisiä vaatteita joita ei voi pestä kuin alhaisissa lämpötiloissa? Tuli tämmöinenkin asia mieleen kun putkimies kävi aamulla että kuin hurjasti sitä muovia onkaan taloissa ja maan alla, että kyllä tätä pohtimista tuntuu riittävän. Hyvää päivänjatkoa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Olet ollut tosi kauan ekologisesti ajatteleva. Kestokassi ja hedelmäpussukka kauppareissuilla on hyvä ympäristöteko. Minäkin olen vuosi vuodelta alkanut ostaa enemmän vaatteita kirppareilta kuin kaupasta. Erittäin hyviä vaatteita olen kirppareilta löytänyt.Itse kasvatetut vihannekset ovat maukkaampia kuin kaupan. Tämän olen huomannut, kun hoidan kasvimaatani hevosen ja kanan lannalla. Nuo pakastepussit ja -rasiat ovat kinkkinen juttu.Teknisistä urheiluvaatteista lähtee pesussa muovia. Surku. Hyvää keskiviikko päivää sinulle!

      Poista
  3. Pidetään Suomi puhtaana, mutta voi kunpa maapallon kanalta jättivallat, Kiina ym. tekisivät saastteilleen ym. jotain, jotta maapallon eli ison kokonaisuuden kannalta olisi merkitystä, myös mitä me täällä Suomessa teemme. Mutta hoidetaan rakasta maatamme parhain tavoin.

    Ihanaa päivää Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Kiinakin on nyt sitoutunut hiilijalanjälki ja kestävän kehityksen suosituksiin.Samassa veneessä ollaan koko maailma. No, Trump on ihan oma juttunsa. Henkilökohtaiset päätökset ja teot on pieni puro. Mutta uskon, että se tulevaisuudessa kasvaa olennaiseksi. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

      Poista
  4. Maalaistalon tyttärenä tietyt piirteet ovat vieläkin itsestään selviä asioita, esim kulutus. Vaatteita ei osteta kuin tarpeeseen, ja arki- ja pyhävaatteet ovat erikseen. Se on itsestään selvä tapa että aina kotiin tullessa vaihdetaan ne huonommat vaatteet ylle. No juu, myönnän että vaatteita tulee ostettua joskus vaikkei ihan välttämättä tarvitsisikaan.
    Kompostointi on ihan selvä juttu, samoin kaikki itse kasvattelu mitä nyt kotioloissa pystyy, kananmunia myöten muttei lihaa. Itse tehdään metsästä polttopuut, joten sähkössäkin säästetään. Oma kaivo on kasteluja varten, mutta ollaan kuitenkin kunnallisessa vesiliittymässä. Jonkunlainen omavaraisuus siis. Lapsuuskodissa opittu säästäväisyys palkitsee nyt, vaikka sitä ei silllon nuorena ymmärtänytkään, kun kuitenkin rahaa oli.
    Ilmastonmuutos huolestuttaa todella, samoin nuo valtamerten muovijäämät. Onneksi ihmiskunta on herännyt näihin asioihin, ja lakeja säädetään noudatettaviksi. Vielä muutama vuosikymmen sitten maaseudullakin kotitalouden jätteitä kaivettiin maakuoppaan, sitä en voi ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Olen itsekin maatalon tytär. Meillä kaikki hävikkiruoka syötettiin sioille. Muutenkin elettiin järkevästi. Ennen kuin isä ja äiti sairastui. Hienoa jos osaat ostaa vaatteita vain todelliseen tarpeeseen tai sinne päin. Minä en osaa olla ostamatta kirppareilta välillä yli tarpeeni. Onhan se sentään kierrätystä. Ihanaa että teillä on omat kanat. Miten mahtavan iso keltuainen luomukanojen munissa onkaan ja se maku.Maalla asuessa tulee jotenkin luonnostaan tuo kompostointi ja saa hyvää ravinnetta kasvimaalle. Meilläkin tehdään itse polttopuut, vaikka halon hakkaaminen tai sahaaminen käsipelillä on välillä raskasta. Mutta siihenkin tottuu. Meillä on oma kaivo, kun asutaan niin korvessa. Se on taas valitettavasti tyhjä. Niin kuin usein loppukesällä ja alkusyksyllä. Peseydytään järvivedessä ja talousvesi tuodaan työpaikalta. Ilmastonmuutoksen vastaisia lakeja ei ole surullista kyllä kaikkialla maailmassa. Lähinnä vain meillä rikkaassa lännessä. Mukavaa iltaa sinulle!

      Poista
  5. Kestohedelmäpussin minäkin haluan. Mistähän niitä saa?
    Listan toinen kohta, johon minun on kiinnitettävä huomiota on sekajätteiden määrä. Kuukauden jätteet eivät takuulla mahdu lasipurkkiin, ellei se ole ISO. Mutta pistän tarkkailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Täällä meillä päin kestohedelmäpussukoita on S-marketin hedelmä- ja vihannesosastolla. Sekajäte on varmasti monelle ongelma, vaikka lajittelisi kaiken muun jätteen, sitä vain aina kertyy. Mukavaa torstai iltaa sinulle!

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!