keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Kunnioitus on parisuhteessa tärkeääKyllähän minä kunnioitan miestäni. Vaikka välillä tuntuu, että kunnioitus hukkuu arjen kiemuroihin. Kunnioituksemme perusta on samanlainen arvomaailma. Esimerkiksi emme ole mammonan perään. Haluamme elää hyvää arkea. Olemme kiinnostuneita henkisistä asioista. Maailmanparantamisesta. Olemme kiinnostuneet toisistamme ja erityisin tietenkin lapsistamme. Luonteiltaan olemme hyvin erilaisia. Mies on rauhallinen, vakaa, hidas. Minä vähän nopeanpuoleinen häslääjä, välillä epävakaa.


Parisuhteessa olisi hyvä käyttää kunnioittavaa puhetta. Hyvää vuorovaikutusta voi opetella  ratkaisemalla yhdessä vaikeat asiat heti. Ja kertomaan rohkeasti omista toiveistaan.

Kaikilla ihmisillä on suurin piirtein samanlaiset tarpeet. Mutta silti jokaisella on oma tapansa ja toiveensa  niiden täyttämiseen.


Ristiriitatilanteessa monille ihmisille yhteisiä tarpeita on luottamus, turva, kuulluksi tuleminen, hyväksytyksi tuleminen, rauha, rakkaus. Jotta  tarpeet pystyisi ilmaisemaan. Pitäisi osata käyttää niitä kuvaavia sanoja. Tarvesanasto voi olla yllättävän pieni. Monet helpottuvat, kun löytävät sanat tärkeille tarpeilleen.

Parit tuovat suhteeseen usein malleja lapsuudenkodeistaan. Ja saattavat olettaa. Että kumppani käyttäytyy samalla tavalla kuin isä tai äiti aikoinaan. Kodissa on voinut olla erilaisia tapoja muun muassa riitatilanteessa.


Rakentavassa vuorovaikutuksessa rohkaistaan ottamaan vähänkin hiertävät asiat puheeksi heti. Ristiriidat mutkistuvat, pitkittyvät, laajenevat, jos niitä ei käsitellä heti.

Erimielisyyksien käsittely rakentavasti ei ole totta tosiaan helppoa. Kodin mallit vaikuttavat taustalla. Ristiriidoista voi seurata syyllisyyttä. Mutta rakentava puhe ei sisällä tuomitsemista ja syyttelyä. Vaan lähtee tosiasioista.


Pitkissä parisuhteissa on vaarana. Että kuppania ruvetaan pitämään itsestäänselvyytenä. Kunnioituksen, kiintymyksen ja kiitollisuuden osoitus unohtuu. Mutta kannattaa välillä muistaa, että kunnioituksesta ja kiitollisuudesta parin molemmat osapuolet saavat voimaa ja energiaa arkeen.

Oletko pysynyt pitämään kunnioituksen yllä parisuhteessasi?

Lähteet: Voi Hyvin 7/2018, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Kumppani kanssa ollaan puhuttu siitä ettei puolisosta vaan tule itsestäänselvyys mikä saattaa tapahtua pitkässä parisuhteessa. Myönnän kyllä että tätä tapahtui meikäläisen pitkässä liitossa, mutta kuinka ollakkaan kun toinen sairastuu vakavasti niin arvot muuttuu, opittu on tämäkin asia. Nykyisessä suhteessa on jotenkin helpompaa kun ollaan melko samanlaisia luonteita. Kyllä se toisen kunnioitus vaan niin tärkeää on. Tämänkin olen oppinut että ristiriidat ratkaistaan heti eikä jätetä sisikuntaan muhimaan. Meillä molemmilla on ollut sellaiset lapsuuskodit että tiedostaen emme ole niitä malleja ottaneet omaan elämäämme. Oppia ikä kaikki niin kun sanotaan. Hyvää päivän jatkoa Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Kyllä se totta tosiaan arvoja muuttaa, jos toinen puolisosta sairastuu vakavasti. Vaikka takana olisi jo pitkä liitto. Kiva että olet löytänyt uuden sinulle sopivan ja hänelle sopivan kumppanin. Tuota itsestäänselväksi tulemista pitää aina välillä havahtua ymmärtämään. Mekin ollaan oltu yhdessä 26 vuotta. Ja meilläkin riidat tai niiden poikaset ratkaistaan heti. Joskus minun osaltani turhankin tulisesti. Mukavaa keskiviikko iltaa sinulle!

   Poista
 2. Jaa-a. Onhan se ollut välillä koetuksella. Pohjavireenä se on aina vaikeissakin tilanteissa kyllä ollut, vaikka päälle ei ole näkynyt. Mitä paremmin suhde toimii, sitä helpompi on kunnioittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Kyllä se taitaa pitkässä suhteessa olla aina välillä hukassa kaikilla. Ellei ole pyhimys. Voihan se olla niinkin, että kunnioitus saa sen suhteen toimimaan. Leppoisaa torstai iltaa sinulle!

   Poista
 3. Minä kunnioitan puolisoa siksi, kun on omalla alallaan hyvä, on tunnollinen, rehellinen ja on aina huolehtinut perheestään esimerkillisesti, ja huolehtii yhä vaikka lapset ovat lentäneet pesästä. Ei kuitenkaan pidä enää heihin näkymätöntä liekaa vaan antaa ohjeita ja neuvoja pyydettäessä. Tämän taidon nimenomaan olen joutunut itse opettamaan hänelle. Kunnioitus on ansaittu ja kyllä katson puolisoani usein ylöspäin kiitollisuudella. Kunnioitus vahvistuu mitä vanhemmiksi tulemme koska perspektiiviä tulee koko ajan lisää. Vaikeita sairauksia on toki läpikäyty täälläkin mutta niitä ei ole ollut tarvis nostaa esille minkään asian edistämiseksi.
  Nyt vanhana ei tarvitse enää todistella toiselle mitään, kun tunnemme toisemme niin hyvin ja tietää tasan tarkkaan millainen toinen on ja miten käyttäytyy missäkin tilanteessa. Kunnioitus ja arvostus näkyy arjessa siinä, että kannustetaan toista siinä asiassa minkä näkee hänelle kovin tärkeäksi. Se toimii aina !
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Juuri tuo mainitsemasi kannustus puolisolle tärkeässä asiassa varmasti toimii. Olen sen itsekin yli 20 vuotisen avioliittoni aikana huomannut. Kun kannustaa, ikään kuin tähdet syttyvät rakkaan silmiin.Sinulla on todella hyvä kumppani noiden luettelemasi ominaisuuksien perusteella. Liittonne on varmasti harmoninen. Ihana lukea että kunnioitus voimistuu iän mukana. Meilläkin miehen kanssa siis ehkä edessä hyviä aikoja. On ne kyllä jo nytkin. Vaikka välillä on huonompia kausia.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!