tiistai 4. syyskuuta 2018

Psyykkinen hyvinvointiIhminen ei koe aina ja kaikkialla psyykkistä hyvinvointia. Elämä on niin paljon. On hyviä aikoja. Iloa, mielekkyyttä, tasapainoa. Ja on huonoja aikoja. Vastoinkäymisiä, surua, epätasapainoa. Kukapa meistä selviäisi elämästä ilman ongelmia ja vastoinkäymisiä. Kullakin on omat murheensa.


Elämä kuitenkin yleensä kantaa meitä. Psyykkiseen hyvinvointiin liittyy se, ettei pakene ongelmiaan. Vaan kohtaa ne. Käsittelee ja työstää niitä mielessään. Ja jatkaa eteenpäin elämän arjessa ja juhlassa.


Psyykkinen hyvinvointi jaetaan yleensä kuuteen alueeseen.

1)Itsensä hyväksyminen. Ihmisen olisi hyvä oppia hyväksymään itsensä sellaisena kuin hän on. Monet nuoretkin taitavat tämän. Usein myös vasta iän myötä ihminen alkaa tuntea itsensä arvostamista. Omat rajoituksensa on hyvä tiedostaa.

2)Myönteiset ihmissuhteet. Ihmisen kyky luoda ja ylläpitää vastavuoroisia ja myönteissävytteisiä ihmissuhteita tekee elämästä helpomman.

3)Autonomia. Ihmisen kyky kokea sisäistä itsenäisyyttä, vapautta ja yksilöllisyyttä.

4)Ympäristön hallinta. Ihmisen kyky luoda ympäristö, joka sopii hänelle.

5)Elämän tarkoituksen kokemus. Ihminen löytää suunnan, tarkoituksen ja merkityksellisyyden elämälleen.

6)Henkilökohtainen kasvu. Ihminen kykenee henkisten kykyjen kasvattamiseen ja elinikäiseen oppimiseen.


Psyykkiseen hyvinvointiin liittyy myös psyykkinen joustavuus. Tämä tarkoittaa kykyä sopeutua muuttuviin vaatimuksiin ja ylipäätänsä sopeutumiskykyä.

Arkeen liittyvät käytännön asiat voivat edistää psyykkistä hyvinvointia paljonkin ja ladata voimavaroja. Esimerkiksi riittävä vapaa-aika, mielekäs puuhailu ja harrastaminen, itselle kivojen asioiden tekeminen, hyvä uni ja ruoka, liikunta, kulttuuri, huumori, luonnossa liikkuminen.


Hyvinvointia lisää myös myötätunnon ja anteeksiantamisen opettelu. Ja jokaisella on varmasti myös aivan omia keinoja lisätä psyykkistä hyvinvointia.

Mitkä ovat sinun keinosi lisätä psyykkistä hyvinvointia?


Lähteet: Motiivi4, kuvat omat

10 kommenttia:

 1. Juuri nuo samat luettelemasi asiat, eli arkeen liittyvät perusasiat kunnossa. Minulla lisäksi puutarhurointi on asia, joka antaa voimaa siihen arkeen, eli itselle mielekäs puuhastelu. Valituinen työpaikka antaa sitä turvallisuutta ja mielekkyyttä, eikä tarvitse elää epävarmuudessa huomisesta. Perhe ja lastenlasten kasvaminen on myös niitä mukavimpia asioita elämässä. Eli elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa.
  Mukavaa päivänjatkoa ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Hyvä arki on tosiaan tärkeää. Sinua varmasti rentouttaa ja pitää vireänä ihanista ihanin puutarhasi. Tänä päivänä vakituinen työpaikka ei ole itsestään selvyys. Siitä olen itse ainakin kiitollinen. Luo sitä turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 2. Ulkoilu, rakkaus, hyvä ruokakin, ystävät, ihan perusasiat, ilman niitä alkaa helposti masentamaan.

  Ihanaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Kun perusjutut on kunnossa, voi olla turvallisin mielin. Kuten sinä olet. Kivaa iltaa sinulle!

   Poista
 3. Kyllä nuo tuntuu tänäpäivänä olevan hallinnassa mutta tuo itsensä hyväksyminen on tullut vasta viime vuosina eli olen tajunnut oman arvoni vasta kypsemmällä iällä. Tänäpäivänä tuntuu että elän ihan omana itsenäni tätä elämääni, nuorempana olin miellyttäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Hienoa että olet löytänyt itsesi arvostuksen ja hyväksymisen. Aika usein se tapahtuu vähän vanhemmalla iällä. Sitä topakoituu ja oppii sanomaan. EI. Rattoisaa tiistai iltaa sinulle.

   Poista
 4. Tärkeimpänä itselle on varmasti tuo itsensä hyväksyminen ja psyykkinen joustaminen. Kun on sujut itsensä kanssa, niin kestää huomattavasti paremmin kaikki mahdolliset häiriötekijät muissa asioissa. Itsensä hyväksyminen ja tuo joustaminen ovat kaiken lisäksi tuosta listasta ainoat asiat joihin nimenomaan itse voi vaikuttaa, kaikkiin muihin vaikuttavat monet muutkin asiat, joskus jopa itseä enemmän.

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi/Minna, kommentistasi. Minusta kaikki lähtee itsensä hyväksymisestä. Itsensä rakastamisesta. Ensin on osattava rakastaa itseään, sitten vasta pystyy syvästi rakastamaan toista. En tarkoita tällä itserakkaudella narsismia. Minusta ihminen voi vaikuttaa ihan itse henkiseen kasvuunsa ja elämän tarkoituksen löytämiseen. Ei siihen suoranaisesti muut vaikuta. Tietty ympäristöllä on aina vaikutuksensa. Mutta nämä asiat voi silti junailla itse.Leppoisaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 5. Kaikki kuusi kohtaa ovat niin tärkeitä, että niistä on vaikea nostaa esiin jotain yksittäistä, mutta itsensä hyväksyminen ja elämän tarkoituksen kokeminen ovat kuitenkin minulle tärkeimmät, koska niissä olen usein ollut heikoilla.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Hyvä että tiedostat mitä kaipaat. Nuo molemmat, itsensä hyväksyminen ja elämän tarkoituksen kokeminen, ovat monelle muulekin hyvin haastavia. Kivaa keskiviikko päivää sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!