maanantai 3. syyskuuta 2018

Avioliitto muuttaa ihmistäPakko myöntää, että minä vähän järkiinnyin, kun menin naimisiin. Tarttui kai mieheltä. Järkiintymisen ohella myös kiloja tuli lisää. En ollut enää tytön rimpula vaan rouva. Tämän kirjoituksen avioliitto voi olla myös avoliitto.


Yleensä ottaen avioliitto lisää henkistä hyvinvointia. Develop Mental Psychology lehdessä julkaistiin tästä uusi amerikkalainen tutkimus. Miehet muuttuvat vastuuntuntoisemmiksi. Naiset rauhallisemmiksi ja vähemmän neuroottisiksi.


Avioliitto muuttaa myös ihmistä suunnitelmallisemmaksi raha-asioiden suhteen. On yhä omat tulot. Mutta yleensä yhteiset menot. Tarvitaan isompi asunto. Jotkut haluavat miltei heti ruveta rakentamaan omakotitaloa tai ostaa sellaisen. Suomalainen unelma "lapset, auto, omakotitalo, mökki ja kultainen noutaja" on nyt yhdessä toteutettavissa. Edessä siintää loistava tulevaisuus. Jos kaikki menee hyvin.


Henkisen hyvinvoinnin onnellisuuspiikki ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia. Keskimäärin parisen vuotta. Suurin intohimo suhteessa tasaantuu. Aletaan olla myös nimenomaan kumppaneita.

Avioliitossa alkoholia kuluu yleensä vähemmän kuin sinkuilla. Paino sen sijaan nousee. Naimisissa olevat miehet ovat yleensä 1,4 kiloa painavampia kuin naimattomat. Eipä tuo kovin suuri ero ole.


Avioliitossa myös fyysinen hyvinvointi paranee. Avioituneet saa 14 prosenttia vähemmän sydänkohtauksia kuin sinkut. Syöpäpotilaat elävät naimattomia pidempään.

Taasen kehnossa avioliitossa elävillä naisilla on enemmän stressiä, unettomuutta ja muun muassa suurempi riski sydänkohtaukseen kuin naimattomilla.


Minkälaista hyvinvointia koet omassa parisuhteessasi?

Lähteet: Helsingin Sanomat 9.8.2018, kuvat omat

12 kommenttia:

 1. Mä tunnen olevani kokonainen kun olen tuon miehen itselleni saanut. Hän on osa minun hyvinvointiani, koska saa minut tuntemaan itseni hyväksi juuri sellaisena kuin olen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi, kommentistasi. Kaunista että olet löytänyt sielunpuolikkaasi. Olet onnekas. Kivaa viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, tuo alkuosa pesän rakentamisineen menee juuri noin.
  Kun ollaan oltu yli 36 vuotta yhdessä oltu ja ponnisteltu yhteisen elämän ja unelmien eteen, niin voi kyllä syvällä rintaäänellä sanoa että se on se yhteenkuuluvaisuuden ja turvallisuuden tunne mikä on vuosin kuluessa tullut, on suhteen rakentava voima. Kun ei elämään ole kuulunut pintaliito eikä alkoholi, niin tavallinen arkinen elämähän se luo sitä pohjaa kaikelle. Arki ei kuitenkaan tarkoita harmaata tylsää elämää, vaan yhdessä keksitään kaikenlaista, hyvinkin extempore. Juuri eilen kysyin mieheltä saatiinko mitään aikaiseksi tänä viikonloppuna, ja yhdessä naurahdettiin että ei tosiaan mitään hyödyllistä - ei edes kotitöitä tehty.
  Kyllähän se hyvältä kuulostaa kun töihin lähtiessä huikkaan ”heippa!” ja sieltä sängystä kuuluu: Hei, hei, kulta!
  Mukavaa viikon alkua Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Onnittelut pitkästä avioliitostasi. Olet saanut paljon hyvää rakkaaltasi. Tuon turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen muun muassa. Minustakin hyvä arki on melkeinpä perusta elämälle. Ja sen kun saa elää puolison kanssa, elämä kantaa. Mukavaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 3. Eheyttyä, hyväksyntää, annetaan tilaa, hellyyttä, uskoa toiseen, vahvuutta ja että yhdessä kestetään kaikki myrskyt ja tietty huumoria. <3

  Ihanaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Olet saanut ja varmasti antanutkin paljon. Upeaa hyvässä liitossa on se, että vaikeudet kestetään yhdessä eikä erkaannuta toisista. Kivaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Parisuhdetta tuli elettyä saman miehen kanssa yli 40 v,aviossa olimme 30v,kokemusta siis on kun aloimme olla yhdessä niin nuorina, minä 16v hän 18v. Nyt tämä uusi suhde on ihan luksusta kun ollaan melkein avoliitossa, nyt viitisen vuotta. Olemme sitoutuneita toisiimme mutta silti meillä on eräänlainen vapaus kun ainakin toistaiseksi ollaan omissa talouksissamme. Nyt tuntuu että saamme tästä parisuhteesta nauttia ne kaikki herkut kun lapset ovat jo omillaan, emmekä tunne vielä olevamme vanhoja, minä 62v ja kumppanini muutaman vuoden nuorempi.Avioliitto antoi jonkinlaista turvaa kun oli lapset,mutta nyt tuntuu siltä kun nuoruus olisi jollakin tavalla tullut takaisin, kylläkin viisastuneina paljon.Kokemusta siis on,avio- ja avoliitosta. Hyvää viikon alkua Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Olipa sinulla pitkä avioliitto. Ihanaa että olet löytänyt miehen, joka nostattaa uuden jo viisaan iän ryydittämän nuoruuden esiin ja tuntuu luksukselta. Aika monet parit asuvat omillaan, mutta viettävät paljon yhteistä aikaa ja yökyläilevät. Sopii hyvin itsenäiselle ja vahvalle ihmiselle, joka voi luottaa täysin kumppaniinsa.Nyt sinulla on todellakin herkuttelun aika. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 5. Läheisyyttä ja ajatusten jakamista. Näitä on pakko saada. Jos ei ole kotona, niin sitten on haettava kyliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kaipaan melkein samoja asioita. Otan mieheltäni muun muassa kainaloa. Ja meillä on taipumus parantaa yhdessä maailmaa pitkästi keskustellen. Kivaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 6. Kivat aihetta kuvaavat kuvat. Monissa valoa ja varjoja. Aivan kuin parisuhteessa.
  Hyvinvointini avioliitossa syntyy:
  Hyväksynnästä, kelpaan kaikkine vikoineni.
  Minut nähdään.
  Minua kuullaan.
  Mielipiteitäni arvostetaan.
  Kuulen olevani rakas.
  Saan sanoa. "Rakastan sinua".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Sinulla on aivan ihania muotoja saada avioliitosta hyvinvointia. Aikuisen naisen keinoja. Minä en vaan osaa sanoa "Rakastan sinua". Rakkaus on jotenkin niin iso sana. Sanon aina tykkään sinusta. Mistähän tämäkin johtunee? Mukavaa tiistai iltaa sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!