tiistai 27. helmikuuta 2018

Keskeytysten kulttuuri tekee meistä tyhmiä





Aikuisten tarkkaavaisuushäiriöt on yleistyneet. Muutama vuosi sitten lääkäriin alkoin tulla ihmisiä, jotka valittivat keskittymättömyyttä ja muistikatkoksia. Oireelle piti keksiä nimitys:ADT, attention deficit trait.Siitä kärsivät ihmiset eivät voi esimerkiksi lukea kirjaa. Aivoista ei ole löytynyt fysiologisia muutoksia vaan syyt on elämäntavoissa. Jotka tekevät tavallaan vähän tyhmäksi.


Tarkkaavaisuushäiriöitä aiheuttaa eniten monen tehtävien suorittaminen samanaikaisesti. Vaikka ihminen väittää, että sujuu ihan hyvin. Mutta keskittymiskyky häiriintyy jo siitä, että tiedetään jonkin toisen työn olevan vielä kesken.


Saatamme havahtua, kun sitkeä muistikatkos yllättää. Olisi siis parasta tehdä yksi tehtävä kerrallaan. Käytännössä se voi tuntua mahdottomalta, koska elämme keskytysten kulttuurissa. Meidät  voi keskeyttää  esimerkiksi sähköposti, puhelu, viesti, puhelimen muistutus.




Kirjan luku on hyvä testi siihen, pystyykö keskittymään.

Somelakko on myös hyvä testi. Jos lakko tuntuu erittäin hankalalta on syytä huolestua.

Käytätkö paljon somea? 



Lähteet: Helsingin Sanomat 7.12.2017, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia! Hyvä teksti ja sopii tähän aikaan, jota elämme. Lukuisten lasten äitinä, en ole oikeastaan tiennytkään, että jotain voi tehdä ilman keskeytyksiä, ennen kuin nyt vasta eläkkeellä ollessani. Koen nykyisen olotilan ylelliseksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kommentistasi Kirsti. Sinä varmaan olet elänyt omien ja sijaislapsien kanssa melkoisessa hulabaluussa. Jossa äiti joutuu tekemään monta hommaa samanaikaisesti. Ihanaa että sinulla on ylellinen olo. Minulla oli aikanaan samanlainen, kun pääsin lapsuusperheeni työorjudesta opiskelemaan ja solukämppään asumaan. Tarvitsi vain huolehtia itsestä. Ei alkoholisti äidistä jatkuvasti.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!