sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Voiko ihminen muuttua?


Sanon heti tässä alussa, ettei toista ihmistä voi muuttaa. Jos hän ei halua sitä. Mutta ihminen voi muuttua, jos haluaa ja elämä niin kuljettaa.

Ainoa pysyvä piirre ihmisessä on perimästä johtuva temperamentti. Se näkyy aivojenkin tasolla. Ja pysyy samana vauvasta vanhukseen. Temperamentti tarkoittaa meidän reagointitapaa elämän vaihtelevissa tilanteissa.


Nykypsykologian mukaan persoonallisuus eli luonne muodostuu viidestä eri piirteestä.

1)Ulospäinsuuntautuneisuus.
Kuinka mielelläsi hakeudut toisten seuraan?

2)Tunnollisuus.
Kuinka tavoitteellinen olet elämässäsi?

3)Neuroottisuus.
Kuinka tasapainoinen tunne-elämäsi on?

4)Sovinnollisuus.
Miten hyvin noudatat yhteiskunnan sääntöjä? Miten sopeudut joukkoon?

5)Avoimuus.
Kuinka avoin olet uusille kokemuksille?


Persoonallisuudesta puhuttaessa ihmiset melko usein jaetaan introvertteihin ja ekstrovertteihin eli sisään- ja ulospäinkääntyneiksi. Monet ovat kuitenkin näiden ääripäiden välillä.

Persoona muuttuu iän myötä aivan itsestään. Esimerkiksi 40-vuotiaat ovat tunne-elämältään yleensä tasapainoisempia ja tunnollisempia kuin 18-vuotiaat.


Vanhetessa ihminen oppii, miten tietyt jutut sujuvat ja mikä on hyvä reagointitapa niihin.

Sanotaan, että kaikki mikä ei tapa vahvistaa. Psykologian näkökulmasta tämä on täyttä potaskaa. Vaikeat elämäntapahtumat ja traumat - esimerkiksi avioero, väkivalta, rahahuolet, sairastuminen - tekevät ihmisestä neuroottisempia ja alakuloisempia.


Pieniä vinkkejä arjen muutokseen:

  • Havahdu ja kyseenalaista. Otat suuren askeleen eteenpäin jo huomiosta, että jokin tapa tai ajattelumalli on sinulle haitallinen. Jos olet esimerkiksi työpaikalla liian vastuuntuntoinen ja otat liikaa asioita hoitaaksesi uupumuksen uhalla, kyseenalaista toimintatapasi.

  • Harjoittele läsnäoloa. Tähän sopii jo pari kertaa postaamani mindfulness. Mutta mitä tahansa teetkin, keskity siihen kokonaan. Älä multitaskaa.
  • Kehu itseäsi. Sillä muut ei yleensä kehu. Kun onnistut, siis kehu itseäsi. Puhu itsellesi kannustavasti.


Tähän loppuun. Täällä voit testata oletko ulospäinsuuntautunut ekstrovertti ja muutakin persoonallisuudestasi testi.



Mitä mieltä olet, oletko introvertti vai ekstrovertti?







Lähteet: omat tiedot, Voi Hyvin 9/2017, kuvat Pexel, Pixabay

10 kommenttia:

  1. Ihminen voi kasvaa ja näin myös muokata temperamenttiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Melissa. Ihminen voi aina kehittyä. Mutta psykologian mukaan temperamentti on pysyvä. Ainut pysyvä piirre persoonallisuudessamme.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen aihe. Aika harvoin enää kuulee näitä persoonallisuustyyppejä käytettävän. Ennen moni sanoi minua ekstrovertiksi. Nykyisin kuulen olevani sosiaalinen ja avoin. Tein testin ja tulos ei yllätä. Hyvää isänpäivää teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. En ihmettele yhtään, että olet ekstrovertti. Jotenkin olet niin avoin maailmalle, uusille matkustuskokemuksille ja ihmisille. Sosiaalinen ihminen haluaa olla hyödyksi yhteisölle ja muille ihmisille. Sitä todella olet, kun olet kasvattanut niin monta sijaislastakin. Seurallinen tarkoittaa mieluummin muiden seurassa viihtyvää kuin yksin.

      Poista
  3. Olen huomannut, että ikä on muuttanut minua siinä, että olen paljon varmempi sanomaan, että mitä haluan ja mitä en halua. Kuitenkin yritän sen aina tehdä loukkaamatta muita. Kyllä siis ihminen voi kasvaa ja muuttua vuosien myötä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos maiju kommentistasi. Olen itsekin huomannut, että ikä tuo lisää itsevarmuutta olla sitä mitä on. Ja - kuten sanoit - toisia omalla elämällänsä loukkaamatta.

      Poista
  4. Huomaan, että iän myötä minusta on tullut rohkeampi mm. sosiaalisesti sekä otan herkemmin uusia haasteita vastaan, vaikka minulla ei edes olisi kovin paljoa kokemustakaan kyseisestä asiasta. Ajattelen, että aina oppii jotain uutta. Uskallan myös paremmin nykyään tuoda mielipiteeni esille. En pelkää enää sillä tavalla mitäköhän muut sanovat. Sitten, jos ihminen tulee uskoon, niin se myös muuttaa ihmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maisa kommentistasi. Kyllä se ikä vaan vaikuttaa elämään omanlaistansa elämää.Se on suuri rikkaus. Minulla on lapsen uskoni.

      Poista
  5. Varmasti se oletko dystyyminen tai hypertyyminen on meidän perimän/geenien määrittämä ominaisuus, joka vaikuttaa tempperamenttiin. Mutta toisaalta en usko kenenkään olevan ihan puhtaasti vain toista. Ehkä omaa tempperamenttiaan voi hitusen muuttaa mutta kyllä ne isot linjaukset taitavat säilyä. Iän myötä kyllä särmät hioutuvat.

    Itse tunnistan itseni kyllä ulospäinsuuntautuneeksi, itsevarmaksi, optimistinen, iloiseksi, impulsiiviseksi jne. Joten olen siis ekstrovertti.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Marjo kommentistasi. Dystyymisyys tai hypertyymisyys eivät ole varsinaisia temperamentti piirteitä. Tamperamentti on reagointitapa. Tai ehkäpä jokut voivat ragoida ns. vähän masentuneesti kaikkeen tai sitten myönteisesti. Ne ovat varsinaisesti sairauksia. Olet onnekas, kun olet noin selkeästi ekstrovertti. Harva on. Vaan sen sijaan vähän kumpaakin tilanteesta riippuen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!