Masennus ei ole samanlainen kaikilla masentuneilla. Nykyisin masennus jaetaan vain lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan. Lisäksi erotellaan kaamosmasennus ja synnytyksen jälkeinen masennus.
Evoluutiopsykologi Markus J Rantala ja professori Hasse Karlson erottelevat masennuksen lajit 11 erilaiseen niiden syiden perusteella. He sanovat, että masennus on monta eri sairautta.
Masennuksen voi saada aikaiseksi:
- infektio
- pitkäkestoinen stressi
- yksinäisyys
- traumaattinen kokemus
- suru
- hylkääminen rakkaussuhteessa
- synnytys
- vuodenaika
- päihteet
- ruumiillinen sairaus
Mutta masennusta on kyllä selvästi monta erilaista tyyppiä. Tästä kertoo oireetkin. Joku haluaisi vain nukkua. Joku kärsii unettomuudesta ja voimakkaasta ahdistuksesta. Joillakin menee ruokahalu. Joillakin se kasvaa.
Potilaiden aivokemiat eroavat myös toisistaan. Aivojen välittäjäaine serotoniini ja stressihormoni kortisoli käyttäytyvät eri tavoin erilaisissa masennuksissa. Joillakin ne käyvät ylikierroksilla. Toisilla alikierroksilla.
Muun muassa pitkäaikainen stressi lisää stressihormoni kortisolia. Traumaperäisestä stressireaktiosta kärsivillä sen pitoisuus laskee.
Masennukseen liittyy usein myös matala-aktiivinen tulehdus. Se lienee yksi niistä syistä, miksi länsimaissa masennus vain lisääntyy. Tulehdusta edesauttavat esimerkiksi stressi, univaje, yksinäisyys, ylipaino. Masennuksen hoito on tehostunut, kun potilaalle on annettu tulehdusta laskevaa lääkettä.
Suomalainen tutkimusryhmä haluaisi tuoda masennuksen määritykseen ja hoidon valitsemiseen verikokeet ja muut laboratoriotestit.
Sressihormoni kortisolin ja tulehdusarvojen selivittäminen auttaisi tunnistamaan, minkälaisesta masennuksesta on kyse.
Pidätkö sinä elämäntilanteeseen liittyvää surua masennuksena?
Lähteet: Helsingin sanomat 23.10.2017, kuvat omat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!