maanantai 30. tammikuuta 2023

D-vitamiinia käyttävillä on vähemmän melanoomaa

   Säännöllisesti D-vitamiinia syövillä ihmisillä on merkittävästi vähemmän melanoomaa eli ihosyöpää kuin niillä, jotka eivät syö D-vitamiinia lainkaan, kertoo Itäsuomen yliopiston tuore tutkimus.


Tämä tutkimus osoitti, että säännöllisesti D-vitamiinia syövien riski sairastua melanoomaan oli laskenut jopa alle puoleen verrattuna niihin, jotka eivät syöneet D-vitamiinia.


Suomalaiset saavat näin talviaikaan keskimäärin liian vähän D-vitamiinia. Tutkimus ei kuitenkaan antanut suoraa vastausta siihen, paljonko D-vitamiinilisää tulisi syödä, jotta sillä olisi melanoomaa ehkäiseviä vaikutuksia. Toistaiseksi voidaan viitata virallisiin suosituksiin.


Virallisten suositusten mukaan aikuinen ei tarvitse D-vitamiinia, jos hän käyttää päivittäin maitoja, kasvimaitoja tai rasvalevitettä, joihin on lisätty D-vitamiinia, tai syö kalaa ainakin kaksi tai kolme kertaa viikossa.


Tämä ei riitä, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Carsten Carlberg, joka on tutkinut D-vitamiinin yhteyttä syöpään jo vuosia. Ruuasta saadulla D-vitamiinilla ei ole hänen mukaansa riittävää vaikutusta.


Ainoa tehokas tapa hänen mukaansa saada riittävästi D-vitamiinia olisi altistaa itsensä auringonpaisteelle, mutta se ei ole mahdollista Suomessa talvella. Lisäksi Carlberg suosittelee syömään D-vitamiinia syyskuusta huhtikuun loppuuun, kun virallisten suositusten mukaan vitamiinilisää tulisi syödä lokakuusta maaliskuun loppuun. Ja sata mikrogrammaa on yläraja, sitä enempää ei kenenkään kannata ottaa.


Melanooma on länsimaissa nopeimmin yleistyvä syöpä ja se on myös nuorten yleisimpiä syöpiä, mutta yksi syy ihosyöpien lisääntymiseen on se, että väestö vanhenee. Iholla on muisti. Jos iho ehtii vuosikymmenten aikana palaa monta kertaa, iholle kertyy syöpä geenien mutaatioita ja kun niitä kehittyy riittävä määrä, solu alkaa muuttua pahanlaatuiseksi.
Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 19.1.2023, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus!

    Minun lääkärini suosittelee minulle huomattavaa D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Suositukset näyttävät vaihtelevan paljon ja olevan kovin henkilökohtaisia. Hyvä aihe siis 💖.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommentistasi. En ole tiennytkään, että D-vitamiinia voi syödä ympäri vuoden. Minä en välillä muista syödä sitä näin talvellakaan, mutta syön sitä paljon, 100 mikrogrammaa kerrallaan. Se onkin ainoa vitamiini ja ravintolisä, mitä syön tällä hetkellä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!