keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Miksi aina väsyttää?

 


Näin kaamosaikaan väsyttää helpommin kuin muulloin. Tutkimusten mukaan yksi kolmasosa ihmisistä kärsii kaamosoireista. Huomaan tämän itsessäni, vaikka pidän talvesta.  Nukun yössä yhdeksän tuntia, mutta  välillä pitkin päivää olen kuitenkin väsynyt. Pitäisi hankkia kirkasvalolamppu, mutta en saa aikaiseksi. Tunnen ehkä, että en ole riittävän väsynyt, jotta se pitäisi nyt hankkia. Miten lienee. Väsymykseen vaikuttaa monet muutkin seikat. Seuraavaksi niitä:


Heräily yöllä

Unen tarve on yksilöllistä,mutta tavallisesti se on 7-9 tuntia.Jos nukkuu aina kuusi tuntia, se on liian vähän, mutta kuitenkin on myös geneettisesti vähän unta tarvitsevia.


Muutama herääminen yössä on tavallista eikä haittaa, kunhan saa pian unta uudelleen. Kolotukset ja kivut katkovat monen unta. Huonosti nukuttu yö lisää muun muassa ärtyneisyyttä ja väsymystä. Kivun hoitoon käytetään nykyisin myös lääkkeettömättömiä kivunhallintakeinoja, koska lääkkeetkin voivat väsyttää.


Uniapnea

Uniapneassa ihminen herää öisin lukemattomia kertoja. Onneksi siihen on hyvä apu: yöllä kasvoilla pidettävä ylipainemaski, CPAP-laite. Hoidon jälkeen muutos jaksamisessa on suuri. Uniapneaa voi hoitaa myös  laihduttamalla ja lisäämällä liikuntaa.


Verikokeet

Väsymyksen syitä etsitään myös verikokein. Muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä. Siihen voi kuulua myös painonnousu,paleleminen ja hiustenlähtö. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta välillä se menee ylitoiminnan puolelle. Tasapainoa ei ole tyroksiinilääkitykselläkään löytynyt 20 vuoteen mennessä.


Jos väsymyksen lisäksi hengästyy aiempaa enemmän, voi syyksi paljastua anemia.


Ihmisen vanhetessa myös B12-vitamiinin puutos on melko yleistä. Kakkostyypin diabetes tulee elämään vähitellen vuosien kuluessa, joten sen aihuttamaan väsymykseen tottuu. Kannattaisi hakeutua tutkimuksiin, jos tuntee itsensä hyvin väsyneeksi etenkin ruoan jälkeen.


Väsymyksen syy sydämessä
Jos sydän oireilee, yleensä myös väsyttää. Jo sydämen kuuntelu ja verenpaineen ja sykkeen mittaus saattavat paljastaa sydänsairauden. Lääkärin luo kannattaa hakeutua heti, jos ennen käveli ilman puuskuttamista viisi kilometriä, ja nyt jo 500 metriä tuntuu raskaalta.
Lähteet: Hyvä terveys 09-2022, kuvat Pexels

2 kommenttia:

  1. Kirkasvalolamppu mullisti minun hämärän ajan jaksamiseni. Iltaväsynein ajatuksin, Tuija

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tuija. Olet saanut hommattua kirkasvalolampun ja se on auttanut sinua kaamoksen yli. Minä en vain ole saanut sitä ostettua ja nyt ajattelen, että kuitenkin kohta,maaliskuussa, valo lisääntyy rutkasti.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!