maanantai 20. helmikuuta 2023

Hyvän parisuhteen tunnusmerkkejä

 


Parisuhdeasiantuntijat listasivat Hesarissa yhdeksän hyvän parisuhteen piirrettä, jotka yhdistävät monia onnellisia suhteita. He kertoivat, millaisia toimivan suhteen merkkejä he ovat nähneet käytännön työssään.


Olin todella iloinen, että meidän parisuhteessa toteutuvat kaikki  muut piirteet, mutta ei 5. "Riidoissa yritetään ajatella ensin ja sanoa vasta sitten." Meidän riitamme ovat tulisia tai ennemminkin minun riitelytyyli, jos kyseessä on iso riita. Raivoan ja saatan heittää  astioita seinään. Mies  siirtyy takavasemmalle maltillisempana riitelijänä ja astioita pakoon. Hyvää on se, että riitelemme hyvin harvoin ja sovimme asiat nopeasti, enkä minäkään aina jaksa tulistua.


Ja kyllähän aika - 29 vuotta yhdessä - on hionut särmiä ja tuntee tuntevansa toisen melkein täysin. Telepatiaakin on: olen päivällä päättänyt, mitä ruokaa laitetaan ja mies on päättänyt samoin toisaalla.


1. Puoliso tuntuu myös ystävältä, jonka kanssa viihtyy

Suhteen hyvä laatu ei riipu siitä, kuinka paljon parilla on yhteisiä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita.


Hyviä parisuhteita kuitenkin yhdistää se, että toisen kanssa viihtyy, ja tunneyhteyttä vahvistaa se, kun jostakin innostutaan yhdessä. Se voi olla vaikkapa matka, mutta yhtä hyvin hetket voivat olla pieniä ja arkisia. Voidaan katsoa vaikkapa esimerkiksi televisiota tai muuta vastaavaa yhdessä tai kokata yhdessä.


2. Puoliso ei ole ensisijaisesti kilpakumppani

Joskus parisuhteessa päädytään ikävänsävyisiin kilpailuasetelmiin: kumpi on hoitanut enemmän kodinaskareita tai tietää lasten asiat paremmin.


Tunnelma saattaa olla parempi, kun puolisot kokevat ikään kuin pelaavansa samassa joukkueessa.


3. Kun toinen on omissa menoissaan, toinen pystyy olemaan rento

Luottamus on hyvin tärkeä parisuhteessa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että puolisot voivat erillään ollessaan olla rauhallisin mielin.


Joskus toisen vahtiminen voi näyttäytyä mustasukkaisuutena, joka on sinänsä aivan terve piirre, mutta jos se yltyy ahdistukseksi asti, sitä on jo liikaa.


4. Molemmat kehuu toisiaan

Kun parisuhteessa molemmat muistaa kehua toisiaan, se voi jopa lisätä suhteen seksuaalista latausta. Myönteistä palautetta voi antaa melkein kaikesta. Voi esimerkiksi sanoa: "Kuinka kiinnostavia ajatuksia sinulla on, kuinka hyvältä näytät..."


On yllättävän yleistä, etteivät arjen väsyttämät puolisot keksi oikein mitään myönteistä toisistaan.



5. Riidoissa yritetään ajatella ensin ja sanoa vasta sitten

Rakkaussuhteen erimielisyyksissä tunteet voivat kuohua usein voimakkaina, koska mitä tärkeämpi ihmissuhde on, sitä vaikeampaa on tunnesäätely.


Olisi hyvä tiedostaa, millainen itse on suhteessa riitelyyn: osaako ilmaista vaikeitakin tunteita rakentavasti vai päästeleekö höyryjä liiankin kovasti? Jotkut myös lamaantuvat ristiriidoissa, mikä on suhteelle haitallista.


Lamaantuessaan ihminen ikään kuin mykistyy ja jäätyy ja vie itsensä ulos koko tilanteesta. Samalla toinen kokee jäävänsä yksin, minkä seurauksena hän voi lisätä kierroksia, korottaa ääntään ja inhottavillakin tavoilla painostaa toista reagoimaan.


Raivoavalle ja mykistyvälle on sama neuvo: sano, että tarvitsen nyt hetken selvittääkseni, mitä haluan sanoa. Joku voi tarvita aikaa vartin, toinen pidemmän ajan. Tärkeintä on sopia, milloin asiaan palataan.


6. Molemmat tietävät, mitä toiselle kuuluu

Parisuhteessa asiat ovat yleensä hyvin silloin, kun puolisot jakavat keskenään myös kummankin sisäistä maailmaa. Halutaan jakaa arkisten asioiden lisäksi kipeitäkin kokemuksia, omia ajatuksia, huolia, toiveita ja unelmia. Kysytään ja kerrotaan, mitä kuuluu.


7. Kun toinen on kuormittunut, toinen ottaa enemmän vastuuta arjesta

Tämä voi koskea kotitöiden tekemistä. Kun toinen on uupunut, toinen ottaa niistä enemmän vastuuta. Myös tärkeää on pohtia yhdessä, miten arkea voidaan helpottaa: imuroidaanko harvemmin tai aletaanko syödä enemmän valmisruokia.


8. Merkittävät päätökset tehdään yhdessä

Yleensä molemmat puolisot haluavat vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisia isoja hankintoja tehdään tai miten kesälomat vietetään. Tämän kaltaiset päätökset kannattaa tehdä yhdessä ja pitää sovitusta kiinni.


9. Seksielämässä huomioidaan molempien toiveet

Hyvässä parisuhteessa seksi ja läheisyys sisältävät sellaisia asioita, joista molemmat nauttivat. Mutta kaikille myös tulee kuitenkin aikoja, jolloin halut eivät kohtaa.


On myös tilanteita, joissa toinen on liian kuormittunut tai ei koe toiselta arvostusta muualla elämässä.Tällöin tilanteen korjaamiseksi ei riitä, että pari puhuu siitä, mitä kumpikin kaipaisi seksistä.


Halun kokemiseen voi vaikuttaa muun muassa se, että ruokkii mieltään seksuaalisviritteisillä asioilla, pitää huolta kehollisesta hyvinvoinnista ja esimerkiksi lantiopohjan lihaskunnosta.





Lähteet: Helsingin Sanomat 9.2.2032, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Hyvä juttu parisuhteesta. Iloitsen kyllä täällä tätä meidän matkaa ja miten karikoista huolimatta ollaan hyvin onnistuttu puhumaan kaikissa tilanteissa. Puhuminen on äärimmäisen tärkeää, vetovoima tokin, huumori ja yhteinen arvomaailma ja moni muukin tässä jutussa mainittu seikka. Kun näitä listaa, tuntuu ihan mahdottomuudelta, että sitä on löytänyt rinnallaan ihmisen, jonka kanssa tätä matkaa talsia.

    Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Minäkin ihmettelen, että olen saanut rinnalleni puolison, jonka kanssa elää yhteistä matkaa. Meilläkin on ollut vaikeuksia ja hankaluuksia, mutta yhdessä niistä ollaan selvitty kuten te. Puhuminen on todella tärkeää.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!