maanantai 13. helmikuuta 2023

Miten rentoutua?
Minä rentoudun parhaiten  kävelemällä metsäautoteillä tai  poluilla ja moottorikelkan urilla. Metsän rauhassa stressihormonitasot laskevat jo muutamassa minuutissa. Metsä hoitaa ja lohduttaa.


Rentoudun myös lukemalla paperikirjaa kolmisen tuntia illassa. Mindfulness sopii minulle ja käytän sitä aika usein. Samoin meditaatio rauhoittaa ja voi johtaa äärettömään iloon.


Suoratoistopalvelujen katsominen rentouttaa, kun ei katso liikaa. Ja kokkaaminen ja leipominen. Saunominen, ehdottomasti yksi parhaista rentoutumiskeinoista. Nukahdan kuin tukki sen jälkeen. Rentouttaa myös yksi tai kaksi viinilasillista - joskus enemmän - hyvässä seurassa. Jos osaisin tehdä käsitöitä, esimerkiksi neuloa, se olisi varmasti hyvin rentouttavaa.  Seuraavaksi joitakin neuvoja rentotumiseen. Niitä on varmasti muitakin paljon ja lukuisia itse kullakin.


Unen häiriintyminen on yksi ensimmäinen merkki siitä, ettei palaudu ja rentoudu kunnolla. Häiriintyminen voi olla unettomuutta ja heräilemisiä, joita on kestänyt kauan.Jos omat konstit ja ystävien neuvot eivät riitä, on parasta hakeutua terveydenhuollon ammattilaiselle. Kuitenkaan monesti unettomuudelle ei löydetä mitään varsinaista syytä. Jotkut voivat olla vain lyhyempiunisia ja herkkiä.Seuraavaksi  muutamia neuvoja rentoutumiseen.

1. Älä saa aikaiseksi

Parasta rentoutumista on usein touhu, missä ei tarvitse saada aikaiseksi. Tämä voi olla esimerkiksi lemmikin silittämistä, maiseman ihailua, takkatulen tuijottamista.


2. Hengitä joustoa

Rauhallinen ja lempeä liikunta auttavat usein palautumisessa. Se voi olla esimerkiksi koiran ulkoiluttamista ja metsässä kävelyä. Jooga, pilates ja venyttely ohjaavat meitä keskittymään nykyhetkeen, ja lisäävät palleahengitystä, mikä auttaa hermostoa palautumaan. Jatkuva ylivireys kuluttaa ja voi johtaa kiputiloihin, sydän- ja verisuonitauteihin ja loppuunpalamiseen.3. Ole tässä ja nyt

Säännöllinen mindfulness auttaa tutkitusti vähentämään stressiä  ja edistää mielen hyvinvointia. Tavoitteena on keskittyä nykyhetkeen.


4. Turvassa kapalossa

Rentoutumisen edellytys on, että tuntee itsensä turvalliseksi. Yksi tapa lisätä rentoutumista on kapaloiminen. Se onnistuu käytännössä niin, että rullaat itsesi villaviltin sisälle tiiviissä paketissa. Painopeittokin auttaa rentoutumaan.


5.Saa silittää

Kosketus lisää elimistön onnellisuushormoniksi kutsutun oksitosiinin määrää. Jos halaukset on vähissä, voi koskettaa itse itseään. Kokeile silittää koko vartalo varpaista päähän asti. Voi myös hieroa itseään tai sivellä ihoa siveltimellä.


Olisi tosi kiva tietää, miten sinä rentoudut?

Lähteet: Hyvä Terveys 8/2020, kuvat omatEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!