keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Saat mitä haluatSaat mitä haluat-manifestoinnissa on kyse uskosta siihen, että ajattelemalla tietyllä tavalla voi muuttaa todellisuutta. Kun vain tahtoo jotakin tarpeeksi kovasti ja mielikuvaharjoittelee toiveen toteutumista, vetovoiman laki hoitaa loput. Minä en usko tähän ollenkaan ja koko homma tuntuu äärimmäisen itsekkäältä, mikä ei ota huomioon toisia ihmisiä lainkaan.


Viime marraskuun vaihteessa Twitter täyttyi #manifesting-asiasanan alle tehdyistä kirjoituksista. Niissä käyttäjät ilmoittivat toivovansa viime marraskuulla onnea, menestystä, taloudellista yltäkylläisyyttä ja hyvää vartaloa.


Positiivisen psykologian self-help-oppaissa on  viime aikoina kirjoitettu paljon tästä  manifestoinnista. Siitä kirjoitti jo 2000-luvun puolivälissä Rhonda Byren The Secret-kirjassaan, josta tuli erittäin suosittu ja jota nytkin hehkutetaan.


Tästä kirjasta hullaantui muun muassa talk show -juontaja Oprah Winfrey, joka alkoi puhua manifestoinnin ja unelmataulujen tekemisen puolesta.


Manifestoinnin opettelusta on tullut suuri bisnes. On manifestointiretriittejä, verkkokursseja, unelmavalmennusta. Rakkausvalmentajat opettavat, kuinka mielikuvaharjoituksilla voi vetää elämäänsä unelmakumppanin, runsausvalmentajat taas, kuinka vaurautta voi luoda ajatuksen voimalla. Sarjasta yksilöllistä rikastumisvalmennusta saa maksaa noin tuhat euroa.Nuoret opastivat pian Tiktokissa toisiaan tekemään Oprah Winfreyn tyyliin unelmatauluja eli visualisoimaan Pinterest-kuvien avulla tulevan vuoden toiveita: täydellistä asuntoa, unelmien lomia, ihanteellista romantiikkaa, voimauttavia iskulauseita.


Manifestoinnilla ei ole tieteellistä pohjaa. Siitä huolimatta käsitteeseen törmää arkikielessä yhä useammin.


Itsensä kehittämiseen keskittyvän Queen Talk -podcastin juontajat varoittelivat Mokaatko manifestointisi -jaksossaan, että  manifestoinnin voi pilata väärällä energialla eli miettimällä liikaa sitä, voiko tavoite käytännössä toteutua: "Manifestoinnissa sun duuni ei oo ikinä selvittää, miten se tapahtuu, sun pitää vaan keskittyy siihen tulokseen, mitä haluat, ja sit universumi handlaa sen, että how."


Jos toiveet eivät voimakkaasta tahtomisesta huolimatta toteudu, syynä on liian ponneton manifestointi tai muuten vaan vääränlainen mielentila.

Lähteet: Helsingin Sanomat 5.11.2022, kuvat Pexels6 kommenttia:

 1. Jostain syystä kommentointi ei nyt meinaa onnistua ollenkaan. Sivu heittää pihalle jos yrittää nimeä ja osoitetta kirjoittaa.
  No, aiheeseen. Oon lukenu ton ”Salaisuus”-kirjan ja testaillut manifestointia. Jossain vaiheessa alkoi pelottaa, koska toiveet toteutuu. Jälkikasvu innostui myös aiheesta ja hänellä tätä toiveen toteutumista tapahtuu viikottain. Onhan se outoa, enkä osaa sanoa mihin se voi perustua, mutta tämä on meidän kokemus. Mutta toisaalta, onko se joltain toiselta pois?
  😊 Thilda
  https://thildan.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Thilda. Sinun kommentisi näkyy. Jos kommentointi on vaikeaa, minun täytyy kääntyä sen ihmisen puoleen, joka ymmärtää digiä. Onnittelut siitä, että sinulla ja jälkikasvulla manifestointi on toiminut! Oli mielenkiintoista lukea siitä. Mutta edelleen ajattelen, että manifestointi on jollakin tavalla itsekästä. Ja uskon, etteivät hyvin suuret toiveet toteudu.

  VastaaPoista
 3. Täytyy sanoa, etten usko koko hommaan ollenkaan! Kuulostaa pelottavalta, että kovasti tahtomalla saavuttaa unelmansa. Toki itseään pitää kehittää ja vanhakin koira oppii uusia temppuja, mutta tämä manifestointi vaikuttaa huuhaalta. Kohta alkaa paastoaika ja annan aina itselleni (ruokapaaston ohella) paastotehtävän. Tänä vuonna yritän kehittää pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä. Olen välillä liian kärsimätön monissa asioissa.

  Mutta mielikuvilla suurien asioiden saavuttaminen ei minulta onnistu. Haluaisin nukkua hyvin, olla terveempi ja nähdä kaikessa aina hyvää. Taloudellinen turva ei sekään olisi pahaksi ja läheisilleni toivoisin terveyttä. Olen silti iloinen, jos joku saa toiveensa toteutumaan tahdonvoimalla! Se olisikin upeaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi NK. Minustakin tuntuu tuo manifestaatio omituiselta ja huuhaalta. Ja hyvin itsekkäältä, kun siinä halutaan kaikkea hyvää vain itselle. Uskon, että monet päämäärät olisivat kuitenkin toteutuneet ilman manifestaatiotakin.

  Paasto alkaa tosiaan pian ja on kaunista, että annat itsellesi paastotehtävän paastoruoan lisäksi: pitkämielisyys ja kärsivällisyys. Ei olisi minullekaan pahitteeksi oppia kärsivällisyyttä Olen joskus paastonnut ja luopunut television katselemisesta ja alkoholista.

  Toiveesi eivät ole suureellisia, koska haluat nukkua hyvin, olla terveempi ja nähdä kaikessa hyvää. Se on nöyryyttä.

  VastaaPoista
 5. Itse asetan aina tavoitteeni sen verran korkealle ettei harmita jos ei onnistu mutta sitten kun onnistuu niin ai että tulee hyvä fiilis.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Kalle. Nooh, voihan noinkin ajatella kuten sinä. Minulle tulisi ikävä stressi, jos asettaisin tavoitteeni hyvin korkealle. Ja stressi vaikuttaisi suoritukseen. Mutta kukin omalla tavallaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!