Hampaista huolehtiessa ihminen pienetää riskiä yli 60 erilaiseen sairauteen. Kun suun terveys on hyvä, flunssalta voi säästyä. Hampaiden hoito tasaa myös verensokeria. Suun kunto voi vaikuttaa jopa leikkaukseen pääsyyn.
Riittämättömästä hampaiden pesemisestä seuraa, että bakteerit pääsevät lisääntymään ja aiheuttamaan tulehdusta. Bakteerit kulkeutuvat ikenien kautta verenkiertoon.
Tulehdus suussa ja hoitamattomat reiät lisäävät valtimokovettumataudin, tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Tulehdus vaikeuttaa myös reuman ja ihosairauksien hoitoa.
Suun hyvällä hoidolla laskee pitkäaikaista sokeria jopa yhtä paljon kuin diabeteslääkkeellä. Myös psoriasis voi helpottaa.
Miten siis hampaita hoitaa? Huolellinen harjaus pehmeällä harjalla, riittävä fluoritahnan käyttö ja hammasvälien ja ienrajan puhdistus voivat jo parantaa ikenet.
Hyvä hammaspesu voi kestää vähintään kaksi minuuttia. Pestessä käydään läpi hampaiden etu- ja takapinnat ja ienrajat molemmin puolin. Floritahnan voi jättää välillä vaikuttamaan vaikka meikkaamisen ja parranajon ajaksi. Kielen pintaakin voi harjata ja kaapia. Joillakin siihen kertyy paljon harmaata bakteerimassaa, mikä olisi hyvä saada välillä pois.
Yhä useamman suun kuntoa heikentävät kiillevauriot. Niitä tulee pääosin happamasta ruoasta ja juomasta. Jos aterian korvaa smoothiella, sen sisältämien hedelmien ja marjojen happoja voi jäädä vaikuttamaan hampaiden pinnalle pitkäksi aikaa.
Syöpähoitoa ei aloiteta, jos suun kunto epäilyttää. Suun terveys tarkistetaan myös ennen sydän-,tekonivel- tai elinsiirtoleikkausta.
Referaatti Hyvä Terveys 14/21
Hampaitten huolto ja hoito on niin tärkeää ja ehkei kaikki juuri tiedä, että hampaidenhoito vaikuttaa suoraan sydämeen ja voi aiheuttaa sydäntulehduksia ja kaikkea mainitsemaasi. Meidän sydänlapsen hampaille, jos tehdään mitä vaan ns. vaikka hammaskiilteen puhdistamista, niin täytyy ottaa suojaava antibiootti alle. Hampaitten välien putsaaminen on suorastaan 90% hampaiden hyvinvoinnista ja hoidosta.
VastaaPoistaMeidän tytöillä ei ole reikiä ja veikkaan, että johtuu siitä, että toki hampaita on hoidettu hyvin, mutta saivat aina aterian jälkeen Xylitol-pastillin, koko lapsuuden.
Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3
Kiitos kommentistasi Tiia. En tiennyt, että hampaitten kunto vaikuttaa sydämeenkin kuten oman sydänlapsen kohdalla tiedät. On varmasti vaativaa olla sydänlapsen äiti, mutta olet varmasti onnistunut ihan sadalla. Hyvä vinkki tuo, että lapset saivat aina aterian jälkeen Xylitol-pastillin. Meidän kummankin lapsen kohdalla suun terveys on/oli hyvä, kummallakaan ei ole reikiä. Tähän vaikuttaa osaltaan perimä, miehellänikään ei ole reikiä.
VastaaPoista