keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Raajojen puutuminen voi olla hälytysmerkki

 



Näin kertoo sisätautilääkäri Jorma Lahtela Taysista.  Puutuminen voi johtua monista syistä, ja se voi olla merkki myös vakavasta sairaudesta.


Etätyö on lisännyt monien istumista ja liikkumattomuutta. Huono asento voi johtaa hermon puristuksiin, jolloin siihen kohdistuu painetta, ja verenkierto estyy. Asennon vaihtaminen on hyvä keino todeta puutumisen aste. Jos tunnottomuus alkaa vähentyä minuuteissa, on puutuminen mekaanista ja hyvälaatuista.


Etätyöläisten niskan lihaskireydet aiheuttavat tunnottomuutta lähinnä yläraajoissa. Lihasjännitykset voivat aiheuttaa myös pääkipua. Hoidoksi sopii hieronta ja lihasten rentoutus.


Puutuminen, tunnottomuus ja kipu voivat johtua myös hermopinteestä. Tunnetuin paha pinnetila on iskias, joka syntyy alaselän hermon puristuksesta.


Jos puutuminen jatkuu pitkään ja tunnottomuutta on molemmissa raajoissa, se voi viitata vakaviin aineenvaihdunnallisiin sairauksiin, kuten diabetekseen.


Molempien raajojen tuntohäiriöt voivat olla vihje myös munuaisten tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta, MS-taudista tai Parkinsonin taudista.




Jos ylä- ja alaraaja samalla puolella kehoa puutuvat, se aiheutuu yleensä pään verenkiertohäiriöstä, jopa tukoksesta tai aivoverenvuodosta. Tällainen puutuminen alkaa yhtäkkiä. Raajat käyvät voimattomiksi ja niitä on vaikea käyttää tarkasti.


Sotien aikana puhuttiin sotilaan sydäntaudista. Jalkoja alkoi pistellä ja niistä hävisi voima ja tunto. Rintaa ahdisti. Nykyään samoista oireista käytetään nimitystä paniikkikohtaus.


Paniikkihäiriöstä kärsiviä käy päivystyksessä ympäri Suomea, ja oiretta hoidetaan hengittämällä paperipussiin, koska paniikissa oleva usein hyperventiloi eli hengittää vähän sisään ja paljon ulos pinnallisesti. Paniikkihäiriöisen käsien tai jalkojen puutuminen johtuu tiheentyneestä hengityksestä, ja liian matalasta hiilidioksipitoisuudesta verenkierrossa.




Lähteet: Raeferaatti  Helsingin Sanomat 8.4.2021, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä jutusta. Konttorirottana minulla ainakin on sormien puutumista. Lähinnä peukalon ja etusormen. Olen nyt käynyt kaksi kertaa hierojalla ja hän puhuu radius-hermosta, jonka pinnetila vaikuttaa juuri näihin sormiin. Sen pitäisi kyllä vaikuttaa keskisormeenkin, mutta ei minulla ainakaan vielä. Lisäksi poden valkosormisuutta, joka on migreeninestolääke Propralin aiheuttama sivuvaikutus. Eli kylmillä ilmoilla sormet muuttuvat valkoisiksi ja kylmiksi, kun veri ei kierrä. Ääreisverenkierto on huono. Jaloissa ei niinkään. Niska-hartiaseudun hieronta ja käsien hieronta sen lisäksi viime käynnillä tuntuu auttavan ainakin vähän. Bloggaaminen ja villasukkien kutominen ei ehkä ole ihan parhaita harrastuksia tähän "komboon", mutta ei niitä ilmankaan voi olla. No, käyn kuntosalilla ja pyöräilen silloin tällöin vielä talvellakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.En edes tiennyt, että on olemassa valkosormisuushäiriö. Minunkin sormet palelevat herkästi, pitäisi ehkä tarkkailla, muutuvatko ne valkoisiksi. Hyvä, että olet löytänyt vaivoihin hierojan. Hän on varmaankin hyvä ja asiantuntija. Minun pitäisi alkaa taas käydä kuntosalilla. Kävin 13 vuotta, mutta nyt on ollut taukoa, vaikuttaa ehkä tämä talviaika. Ihailen ihmisiä, jotka osaavat tehdä käsitöitä.

    VastaaPoista
  3. Minä luin taas väärin. Luin, että "raajojen puuttuminen voi olla hälytysmerkki". Ja mietin, että ihan varmasti on! Toki sitten luin otsikon vielä uudelleen, nyt ihan oikein.

    Kiitos näistä referaateista!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Susanna. Hauska juttu, hih, tuo väärin lukemasi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!