keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Verenkierron valtimoista kannattaa pitää huolta

 


Valtimot ovat kehon joka paikan höyliä, jotka pitävät liikunnasta, rentoutumisesta ja beetaglukaanista. Valtimot kuljettavat verta,  happea ja ravinteita joka ikiselle lihakselle ja elimelle. Aivot, sydän, maksa ja munuaiset ovat riippuvaisia valtimoverisuonista.


Kaura ja ohra sisältävät beetaglukaania, joka ehkäisee ravinnon kolesterolin imeytymistä.


Aerobinen liikunta ja pari kertaa viikossa tehty lihaskuntoharjoittelu parantavat valtimoiden sisäkalvojen kuntoa ja verenvirtausta. Liikunta on hyvää myös siksi, että se tukee painonhallintaa. Ylipaino lisää riskiä verenpaineeseen, kakkostyypin diabetekseen ja huonoihin kolesteroliarvoihin.


Kaupassa kannattaa suosia sydänmerkillä varustettuja tuotteita, koska se on helpoin tapa syödä verisuoniterveellisesti.


Tupakka heikentää verenkiertoa, kiihdyttää ahtaumien kehittymistä ja lisää veritulppariskiä.


Palautuminen on tärkeää. Stressi voi heikentää suonien toimintaa. Kortisolitasot ja verenpaine nousevat ja sympaattinen hermosto kiihtyy, siksi olisi hyvä rentoutua ja palautua.Verikokeissa käyminen mittauttamassa kolesteroliarvot muutaman vuoden välein on tärkeää. Kokeissa kannattaa käydä erityisesti vaihdevuosien jälkeen.


Aivot. Valtimot kuljettavat verta aivoille, joten niiden toiminnalla on yhteys myös muistiin. Verisuoniperäiset muistisairaudet ovat Alzheimerin jälkeen toiseksi yleisin muistisairauden syy.


Kolesteroli.Kolesteroli kertyy suoniin ja ahtauttaa niitä. Jos paha LDL-kolesteroli on koholla, ensiksi ruokavaliosta pitäisi jättää kovat rasvat. Yleensä lääkitys aloitetaan, jos LDL-arvo on todella korkea tai on muita valtimosairauksien riskitekijöitä, kuten tupakointi, diabetes, korkea verenpaine tai munuaisten vajaatoiminta.


Sepelvaltimotauti on yleisin verisuonitaudeista. Sydämen pinnalla olevat valtimot ahtautuvat. Sairastunut tarvitsee aina lääkehoitoa, mutta myös tupakoinnin lopettaminen, riittävä liikunta ja sydänystävällinen ruokavalio vaikuttavat. Monesti luullaan, että sepelvaltimon pallolaajennus tai ohitusleikkaus parantavat sairauden. Nämä toimenpiteet auttavat paikallisesti, mutta tauti etenee muissa suonissa, jos elintapoja ei muuta.Lähteet: Referaatti Kauneus&Terveys 3. 2022, kuvat Pexels
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!