lauantai 7. tammikuuta 2023

Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot

 
Sosiaaliset taidot ja sosiaalisuus eivät ole sama asia. Sosiaalisuus on sama kuin seurallisuus. Ihmisen myötäsyntyinen halu olla muiden kanssa. Sosiaalisuus on synnynnäinen ominaisuus. Sosiaaliset taidot syntyvät kasvatuksen ja kokemusten kautta, ja ne tarkoittavat ensisijaisesti kykyä olla muiden kanssa. Sosiaalisten taitojen harjoittelu ei ole koskaan liian myöhäistä.


Aina kun ollaan kontaktissa muiden ihmisten kanssa, otetaan käyttöön sosiaaliset taidot.Sosiaaliset taidot ovat hyvin automaattisia, eikä suurin osa ihmisistä edes ajattele käyttävänsä niitä. Ne ovat sanatonta ja sanallista käyttäytymistä, jolla ihminen kommunikoi.


Vain harva on erakko. Kunnolliset kohtaamiset ovat syvästi ravitsevia. Sosiaalisiin taitoihin liitetään helposti ajatus, että niissä on joko taituri tai taitamaton. Sosiaaliset taidot eivät ole kuitenkaan synnynäisiä kuten sosiaalisuus vaan ne kehittyvät aina harjoittelun myötä.


Harjoittelu on palkitsevaa, sillä sosiaalisesti taitavalla on helpompi olla ja myös muiden on hyvä olla hänen lähellään.


Sosiaalisia taitoja aletaan opetella jo lapsuuden ja nuoruuden ihmissuhteissa, mutta taitojen harjoittelu jatkuu läpi elämän.

Ensimmäinen asia tuntemattoman kohdattaessa on tervehtiminen, johon voi kuulua katsekontakti ja hymy. Alun kontaktista on luonteva jatkaa tutustumiseen tavalla, joka tuntuu helpoimmalta ja innostaa eniten.


Esittäytyminen toimii uusia ihmisiä kohdattaessa. On hyväksi sanoa oma nimi, hymyillä, katsoa silmiin ja sanoa jotakin mukavaa, kuten "kiva tutustua".


Puhumattomuus ja katseen välttely ei ole hyväksi. Toiset tulkitsevat tällaisen arkuuden herkästi tarkoittavan:"en ole kiinnostunut" tai  "mene pois". Tämä on surullista, jos kyseessä on todella pelokas ja arka ihminen.


Usein juttu lähtee esittelyn jälkeen luistamaan. Jos se ei lähde, yhtään hullumpi idea ei ole katsella ympärilleen ja kommentoida tilaa tai vaikka ikkunasta näkyvää säätä. Luonnosta, lapsista, lemmikeistä löytyy usein vaivatonta puhuttavaa.


Toisen tunteiden huomaaminen ja hänen kertomaansa eläytyminen luovat läheisyyttä ihmisten välille.  Pyri siis ilahduttamaan tai lohduttamaan toista. Anna tukesi toiselle huomatessasi, että hän on alakuloinen.


Kaikkien ei tarvitse olla puhumisen mestari, kuunteleminen on vähintään yhtä tärkeää. Huomion siirtäminen toiseen ja toisen kuuntelu ovat perusta muille sosiaalisille taidoille.


Jokainen voi olla parempi ystävä, kumppani ja ihminen. Yhdessäolo viihdyttää ja virkistää, kun kaikki saavat olla omia itsejään. Läheiset ihmissuhteet ovat tutkitusti tärkeä onnellisuuden lähde.
Lähteet: Referaatti Hyvä Terveys 14  2022.4 kommenttia:

 1. Tämä on täysin totta! Minulla on (monenlaisessa työssä ja monissa ympäristöissä olleena) omasta mielestäni aika hyvät sosiaaliset taidot. Osaan käyttäytyä, lukea muita ihmisiä, kuunnella ja sanoa ne oikeat sanat. Usein ihmiset uskoutuvat minulle ja puhuvat mielellään asioistaan. Mieheni sanoo, että minulla on "sympaattinen aura", mikä ehkä saa ihmiset avautumaan. Vaikka pidän ihmisistä, olen oikeasti tosi ujo, epävarma ja introvertti. Jos joudun olemaan pitkään sosiaalisessa tilanteessa, olen sen jälkeen tosi uupunut. Olo on loppuunkäytetty. Läheiset ihmiset, joiden seurassa puhun itse paljon ja uskallan avautua, voi laskea yhden käden sormilla (ja pari jää yli). Tässä sanoit sen oivallisesti: sosiaalisuus ei ole sama kuin sosiaaliset taidot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi NK. Olet todella vahva, koska osaat olla läsnä ihmisten kanssa ja sinulla on erinomaiset sosiaaliset taidot, vaikka olet introvertti. Luulisin, että yleensäkin introvertit ovat parempia kuuntelioita ja eläytyjiä kuin ekstrovertit. Sinun kanssasi on hyvä ja turvallista olla. Miehesi on täysin oikeassa! Introvertit ja erityisherkät saattavat olla uuvuksissa sosiaalisten tilanteiden jälkeen, mikä on täysin luonnollista.

   Poista
 2. Ikä tuo taitoja kokemusten kautta ja työelämä. Tavoitteeni on tehdä muiden työpäivä mukavammaksi, mutta vapaa-ajalla en jaksa olla ihmisten kanssa. Toki autan silloinkin muita, jos tulee tilanteita vastaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Mayo. Varmasti elämänkokemuksesi ja ikä kerryttää sosiaalisia taitoja. Ihana lukea, että tahdot tehdä muille työpäivän mukavammaksi!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!