maanantai 23. tammikuuta 2023

Elämäntapamuutokset

 


Uutena vuotena monet tekevät lupauksia: syön terveellisemmin. Laihdutan. Liikun enemmän. Käyn kuntosalilla. Varaan enemmän aikaa läheisille. Lopetan tupakanpolton. 


Jo kahden viikon päästä nämä lupaukset saattavat raueta.


Hyvinvointiin erikoistunut valmentaja ja tietokirjailija Petteri Kilpisen mukaan muutoksen epäonnistumiselle on kolme syytä.


Merkittävien epäonnistumisten syy on yleensä mittakaava. Yritetään tehdä liian isoja muutoksia elämäntapoihin. Kun muutos vihdoin tehdään saataetaan ajatella, että sen pitäisi olla riittävän iso tai muuten sitä ei kannata tehdä ollenkaan.


Liian isot ja radikaalit muutokset on yleensä tuomittu epäonnistumaan. Toistuessaan vuodesta toiseen epäonnistumiset viestittävät alitajunnalle: lupauksia tulee ja menee, eikä niissä tarvitse pysyä.


Kun muutos epäonnistuu toistuvasti, moni lannistuu ja kadottaa motivaationsa. Jotta elämäntapamuutokset voisivat onnistua, niiden pitää olla tarpeeksi pieniä. Kannattaisi tehdä niin pieni muutos, että onnistuu. Mieli ja motivaatio tarvitsevat onnistumisia.


Toinen virhe voi olla suunnitelman puute, koska oman elämän kohdalla suunnittelu voi olla täysin satunnaista. 


Vähitellen - ehkä parissa kuukaudessa - uudesta tavasta kehittyy uusi rutiini ja siitä syntyy hyvän kierre: uudet rutiinit alkavat tuottaa mielihyvää ja tämä vahvistaa onnistumisen kokemusta. Kun tekee uutta asiaa hyvin, se alkaa vaikuttaa kaikkeen muuhunkin elämässä.


Muutoksen suunnitteluun kuuluu oman syvämotivaation määrittely. Käsitteellä tarkoitetaan perimmäistä syytä sille, miksi haluaa jonkin asian elämässään muuttuvan.


Monet lähtevät muutosta miettiessään liikkeelle omista heikkouksista. Joku ajattelee olevansa perso makealle, joten nyt sen syöminen on pakko lopettaa, mutta oman pinttyneen tavan äkillinen muuttaminen on hyvin vaikeaa.


Kieltäytymisen sijasta muutosta kannnattaisi lähestyä lisäämällä hyviä asioita, ei kieltäytymisten kautta.


Kilpinen sanoo: "Meidän pitäisi kääntää ajattelumme pois tuskasta, luopumisesta ja vaikeudesta. Ei kukaan kestä sitä, että menee nälkäisenä nukkumaan. Mutta voisit miettiä sen sijaan, että nyt keksin keinoja syödä hedelmiä ja marjoja puoli kiloa päivässä. Elämänlaatu nousee sillä, että alkaa tehdä niitä asioita, joista saa virtaa ja jotka ovat mieluisia. Tee niitä enemmän."


Kolmas yleinen syy epäonnistumisissa on se, että ihminen yrittää tehdä muutoksen yksin. Uusista tavoista kannattaa kertoa läheisille tai tukihenkilölle.


Hyvinvointi, jaksaminen ja päättäväisyys on pitkälti kiinni siitä, voimmeko jakaa asioita muiden kanssa.

  






Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 5.1.2023, kuvat omat


4 kommenttia:

  1. Hyvä postaus!
    Tunnistan tuon liian ison tavoitteen ongelman. Olen itsekin sortunut siihen monta kertaa. Tänä vuonna päätin keventää oloa syömällä terveellisemmin ja jättämällä karkkien syönni niin, että voin herkutella mielin määrin kuukauden viimeisenä viikonloppuna (yhtenä päivänä) - jos haluan. Toistaiseksi on mennyt hyvin. Vaakalukema on heilahtanut vähän alaspäin, eikä sokerihumalan tuhnuista oloa ei ole sen koommin ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Taitaa moni sortua noihin liian suuriin elämäntapamuutoksiin. Ihailen sitä, että voit vain kerran kuukaudessa nauttia karkkeja. Minä syön niitä pieninä annoksina silloin tällöin, vaikka laihdutan. Terveellisesti syöminen kannattaa aina, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Keventäminen on hyvä sana ja teko.

      Poista
  2. Minä uskon pieniin muutoksiin ja valintoihin. Ne sopivat minulle paremmin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Susanna kommentistasi. On hienoa, että maltat pysyä pienissä muutoksissa. Minä vasta opettelen sitä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!