maanantai 16. tammikuuta 2023

Särkylääkkeen välttely voi pahentaa kipua

 


Näin väittää yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino Hesarissa. Akuutin kivun alilääkitseminen on yleinen ilmiö, ja se voi johtaa kivun pitkittymiseen.


Otetaan esimerkiksi noidannuoli, jossa koko alaselkä on kipeä ja jumissa. Ihminen seisoo vinosti ja välttelee liikettä, mutta ajattelee, että kyllä tämä tästä.


Vaikka tuntuu siltä, että selviää ilman lääkettä, olisi tärkeää hoitaa alaselkä heti kivuttomaksi, jotta pystyisi toimimaan normaalisti. Jos kipua ei hoideta kunnolla, potilas varoo kipeää kohtaa. Kun kehoa liikutetaan epätasapainossa, alkuperäinen kipu voi pahentua. Kun kipu poistetaan heti, ihminen pitää normaalin ryhtinsä ja liikkuu normaalisti, jolloin lihasten aineenvaihdunta normalisoi tilanteen ja kipu yleensä laukeaa.


Kipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet eroavat toisitaan, koska niiden vaikutusmekanismi on erilainen. Kipulääke vaikuttaa suoraan kipuun, mutta sillä ei ole tulehdusta estävää vaikutusta. Parasetamoli toimii hyvin esimerkiksi päänsärkyyn tai kuumetta alentamaan.Joskus kipuun liittyy solutason tulehdus. Tulehduskipulääkkeet ovat tarpeen hoidettaessa esimerkiksi migreeniä, lihasjumeja ja kuukautiskipuja.


Parasetamolia voi käyttää turvallisesti pidempiäkin aikoja. Ibuprofeenia kipuun käytetään usein kolme kertaa päivässä 400 milligramman tabletteina. Hyvä vaihtoehto lihasvammojen hoidossa ovat suoraan iholle laitettavat tulehduskipugeelit, sillä ne vaikuttavat tehokkaasti paikallisesti, mutta niistä puuttuu vatsalle aiheutuva ärsytys.


Jotta haittavaikutuksilta vältyttäisiin, tulehduskipulääkkeitä pitäisi käyttää täsmähoitona, samaan tapaan kuin antibioottikuuria korvatulehdukseen. Se tarkoittaa kahden tai kolmen päivän ajan korkeaa annosta ja sen jälkeen lääkkeen asteittaista lopettamista.Lähteet: Helsingin Sanomat 9.6.2022, kuvat Pixabay


4 kommenttia:

 1. Niin totta. Kiitos tekstistä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mayo kommentistasi. Tottahan se on.

  VastaaPoista
 3. Minä otan särkylääkettä, jos tarve on. Nyt on itselläni kova selkäkipu menossa, eli ei onnistu ajaminen että voisi apteekkiin mennä. Täytyykin selvittää, onnistuuko esimerkiksi lääkkeiden kotiinkuljetus. https://www.tapiolanapteekki.fi/

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sanna kommentistasi. Särkylääkkeitä ei tosiaan pitäisi vältellä. Toivottavasti saat lääkkeesi jotenkin keinoin. Kova selkäkipu on aivan kamalaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!