perjantai 27. tammikuuta 2023

Kumppani samankaltainen kuin itse

 


Aloin seuraavan jutun myötä oikein pohtia , olemmeko miehen kanssa samanlaisia. Juu, kyllä taidamme olla ainakin osittain. Meillä on samanlaiset arvot ja asenteet. Politiikasta olemme samaa mieltä. Äänestämme vaaleissa aina samaa ehdokasta. Koulutustasomme on samanlainen. 


Erilaisia puoliakin on monta: mies on hyvin musikaalinen, minä en. Hän soittaa useita instrumentteja ja laulaa. Minä saan nauttia musisoimisesta.


Samoin ruuan suhteen olemme erilaisia. Minä olen kasvisyöjä, mies ei. Haluan syödä suhteellisen terveellistä ruokaa, mies ei, mutta kuitenkin yrittää. Minä en puutu enää hänen ruokavalintoihinsa, sillä onhan hän aikuinen ihminen. Hän kyllä syö minun kokkaamia kasvisruokia, mutta lisänä makkaraa,  erilaisia lihaleikkeleitä ja surutta monenlaisia juustoja. Töissä hän syö lounaaksi jotakin einesruokaa. Liikuntamme on myös erilaista. Minä haluan lenkillä hengästyä ja hikoilla. Mies lampsii hitaasti, ja hänen pulssinsa ei varmaankaan nouse, mutta hän käy sen sijaan syviä, filosofisia pohdiskeluja.


Minulla on erittäin hyvät veriarvot. Sokerikin on laihduttamisen myötä nyt viitearvojen sisällä. Miehellä on korkea kolesteroli ja verenpainetauti.


Reagointitavat ovat erilaisia: minä reagoin nopeasti, mies taas maltillisesti. Olen kärsimätön, mies suhteellisen hidas. Ehkä tässä täydennämme toisiamme. Surumme Veran kuolemasta on nyt ajan  myöten muuttunut. Minä olen vasta työstämisvaiheen alussa ja itken paljon, ja mies tuntuu minusta olevan jo työstämisvaiheen keskipuolella tai lopussa. Hän on alkanut nauraa paljon, katsoo hupiohjemia suoratoistopalveluista ja on jotenkin valoisa ja uskoo parempaan tulevaisuuteen.


"Ihmisellä on  on sellainen peruspariutumisen piirre, että tykkäämme samankaltaisuudesta eli etsimme itsemme kaltaisia ihmisiä", sanoo mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta.


Pariskunnat muistuttavat toisiaan monilta ominaisuuksiltaan: erityisesti yhteiskunnallisen asemansa, koulutustasonsa, asenteiden ja arvojensa suhteen, mutta jossakin määrin myös ulkoisilta ominaisuuksiltaan ja käyttäytymiseltään.


Korkean koulutustason omaava valitsee  todennäköisesti kumppanikseen koulutetun ihmisen, tupakoiva tupakoitsijan, tarkkaavaisuushäiriöinen toisen adhd-ihmisen.


Parit saattavat toki myös ajan myötä muistuttaa  toisiaan, mutta periytyvyystutkimuksen viime aikojen löydökset kertovat, että ihminen suosii jo pariutuessaan tiettyjä omia piirteitään myös kumppanillaan.


Suhteen alussa kiinnitämme huomiota varsinkin ulkoiseen olemukseen. "Ihmisen aistit ja erityisesti näköaisti ovat halun ja mielenkiinnon syntymisessä tosi hallitsevassa roolissa", sanoo Keski-Rahkonen.


Vastapuolen on oltava omissa silmissämme jollakin tavalla viehättävä ennen kuin arvioimme hänen muita ominaisuuksiaan. Pituus ja paino vaikuttavat kumppanin valintaan. Suomalaiset periytyvyystutkijat havaitsivat valinnan jo parikymmentä vuotta sitten. Pariutuneet ihmiset muistuttavat toisiaan satunnaisia valittuja kumppaneita enemmän. Lukuisten muiden tutkimusten mukaan kasvoissa viehättävinä piirteinä pidetään yleensä symmetrisyyttä ja keskivertoisuutta.


Miehillä on naisia useammin taipumus painottaa fyysistä viehättävyyttä sekä lyhyt- että pitkäaikaisen kumppanin etsinnässä. Miehet myös etsivät itseään nuorempaa kumppania.


Naiset näyttävät suosivan samanikäisiä tai vanhempia kumppaneita. He painottavat taloudellisia näkymiä enemmän kuin miehet.


Evoluutiopsykologit ovat selittäneet eroja sillä, että fyysisesti viehättävä ja nuorempi kumppani takaisi miehelle hyvät mahdollisuudet saada jälkeläisiä. Naisten on ajateltu painottavan kumppanin sekä nykyistä ja tulevaa taloudellista menestystä ja samaa tai vanhempaa ikää siksi, että ne tarjoavat paremmat mahdollisuudet selviytyä ja menestyä.


Ulkoisen puolen lisäksi parinvalintaan vaikuttavat psyykkiset piirteet ja käytös. Kumppanit muistuttavat toisiaan satunnaista vastaantulijaa enemmän psyykkisen terveyden ja neurokirjon ominaisuuksien sekä päihteiden käytön suhteen.


Vahvimmin pariutumista ohjaa arvojen ja asenteiden samankaltaisuus. Nature Communications-tiedelehdessä viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kumppanit muistuttavat poliittisissa mielipiteissään ja uskonnollisuudessaan toisiaan erittäin paljon.


Rakkauden olemusta on käsitelty tieteessä suhteellisen vähän. "Rakkaus on tunne, joka ei ehkä ole kovin helposti dokumentoitavissa", Keski-Rahkonen sanoo.


Kanadalaisen sosiologin John Leen kehittämän teorian mukaan rakkaudessa on kuusi tyyliä: intohimoinen ja intensiivinen Eros, useita kumppaneita samaan aikaan liehittelevä ja pelejä pelaava Ludus, syvää välittämistä huokuva Storge, laskelmointiin taipuvainen Pragma, omistautuva ja riippuvainen Mania sekä kaikkensa antava ja epäitsekäs Agape.


1980-luvulla oman teoriansa esitteli psykologian professori Robert Sternberg. Hänen mukaansa rakkaudessa on kolme tasoa: intohimo, läheisyys ja sitoutuminen. Elementtien yhdistelmistä syntyy seitsemän rakkauden tyyppiä.



Lähteet: referaatti Helsingin Sanomat 16.1.2023, kuvat omat

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus ja kyllä ihan ensisilmäyksellä omaan mieheen ihastuin, älykkäisiin tuikkiviin hymyileviin silmiin. Kaikkea on mahtunut vuosiin ja koko ajan hitsauduttu enemmän yhteen. Toista on ikävä, jos on vaikka viikonlopun vaan poissa. Meitä yhdistää samanlainen arvomaailma, vetovoima, puhumme todella paljon ja nauramme paljon arjen komiikalle.

    Sydämellistä sunnuntaita Marja.<3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Rakastuminen ensisilmäyksellä on niin romanttista! Minä en rakastunut ensisilmäyksellä, ja tulevan mieheni piti lämmitellä minua. En rakastunut heti muun muassa sen takia, että mieheni on minua 5 vuotta nuorempi. Nyt hän on ehdottomasti tärkein ihminen elämässä lapsen jälkeen.. Ihanaa, että teitä yhdistää vielä vetovoimakin, ja nauratte yhdessä ja puhutte laveasti.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!